Inclus adesea in dietele sarace in grasimi, acest aliment aduce multiple beneficii organismului.
Sursa excelenta de proteine, poate fi consumat fara probleme pana si de copiii de sapte opt luni.
Originar din SUA si Mexic, curcanul a fost domesticit inca in timpul aztecilor si adus in Europa in urma cu 400 de ani. Carnea sa frageda si gustul sau deosebit de delicios l-au propulsat rapid pe lista celor mai indragite pasari de curte, intens folosite in bucatarie. A ajuns atat de popular, incat americanii l-au transformat in simbolul Zilei Recunostintei, una dintre cele mai renumite sarbatori ale lor.
Carnea de curcan este printre cele mai sanatoase tipuri de carne existente, fiind recomandata in toate dietele si putand fi consumata fara probleme de persoanele aflate in suferinta sau de copiii aflati in primele luni de viata.
Este extrem de saraca in grasimi, 100 g de carne continand aproximativ 160 calorii, dar bogata in vitaminele B6, B12, niacina, riboflavina si seleniu, precum si in minerale esentiale organismului, cum sunt fierul, zincul, seleniul si fosforul.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Reduce colesterolul rau- Fara piele, si gatita la cuptor, carnea de curcan are cea mai mica cantitate de grasimi saturate sau colesterol dintre toate tipurile de carne, incluzand carnea de pui, porc sau vita.
Astfel, consumul sau ajuta la reducerea nivelului de colesterol "rau".Stimuleaza sistemul imunitar- Din ce in ce mai multe dovezi stiintifice arata ca triptofanul, un aminoacid continut din belsug de carnea de curcan, joaca un rol extrem de important in stimularea sistemului imunitar. Unele studii arata ca simptomele unor boli autoimune au fost drastic diminuate ca urmare a tratamentului cu acest aminoacid.
Proprietati anti-cancerigene- Daca in general carnea este cunoscuta ca favorizand, intr-o mai mica sau mai mare masura, aparitia cancerului, in cazul celei de curcan situatia este complet diferita.
Aminoacizii continuti sunt necesari celulelor T, un tip de celule ale sistemului imunitar care le ucid pe cele canceroase.Creste cantitatea de testosterone- Proteinele speciale continute de carnea de curcan ajuta la mentinerea nivelurilor optime de testosteron la barbati. Dietele sarace in proteine la barbatii trecuti de prima tinerete pot duce la scaderea secretiei de testosteron si prin urmare la scaderea capacitatii functiei sexuale si a muschilor.
Creste nivelul de serotonina- Neurotransmitatorul numit serotonina este responsabil de cresterea starii de buna dispozitie, iar consumul carnii de curcan, care contine aminoacizii responsabili de crearea unor asemenea neurotransmitatori, ajuta la mentinerea starii de bine.
Contraindicatii
Carnea de curcan contine purina, astfel ca cei ce sufera de guta trebuie sa limiteze consumul ei.
Sursa: www.dcnews.ro