Carne de miel sau de ied pe masa de Paste? Uite ce zic nutritionistii!

Carne de miel sau de ied pe masa de Paste? Uite ce zic nutritionistii!
Carne de miel sau de ied pe masa de Paste? Uite ce zic nutritionistii!

In opinia nutritionistului Lygia Alexandrescu, ambele tipuri de carne se vor putea consuma cu multa salata de sezon, pentru a le face mai usor de digerat si pentru a se asigura un tranzit intestinal facil.

 

"Exista o serie de asemanari si deosebiri ale acestor doua tipuri de carne. Ambele variante provin de la animale tinere, insa este greu de digerat, mai ales dupa o perioada de sapte saptamani de post. Cele doua tipuri de carne sunt foarte perisabile si o posibila toxiinfectie alimentara poate avea forme de manifestare severe. Asadar, si carnea de miel, si carnea de ied se vor procura numai din macelarii, magazine special amenajate in piete sau direct din gospodarii si depozitate imediat la temperaturi de 0 — 5 grade C. La cumparare, carnea trebuie sa aiba o culoare roz deschis, o textura elastica, ferma, mirosul sa fie placut, proaspat, grasimea sa aiba culoarea alba, nu galbena, lipicioasa", afirma nutritionistul Lygia Alexandrescu.
Potrivit acesteia, din punct de vedere organoleptic si nutritional, carnea de miel este frageda, are gust placut, specific, este o sursa de proteine de foarte buna calitate, este bogata in fier, necesar pentru combaterea anemiei, in potasiu si calciu, in zinc, mineral
cu rol important in echilibrul sistemului imunitar, furnizeaza o cantitate importanta de vitamina B12, B3 si acid linoleic conjugat, un acid gras polinesaturat important in metabolizarea grasimilor.
Lygia Alexandrescu a aratat ca si carnea de ied este delicioasa, insa gustul si aroma nu sunt puternice. Carnea de ied are un continut de proteine similar cu cel intalnit in carnea de miel, este bogata in minerale (fier, fosfor, potasiu, zinc, seleniu) si vitamine (B2, B12 si colina), insa furnizeaza mai putin colesterol fata de carnea de miel si este mai slaba caloric.
"Gatirea carnii de miel sau ied se va face la cuptor si carnea se va marina anterior cu plante aromate si mirodenii traditionale in bucataria romaneasca: cimbru uscat, ceapa verde, usturoi verde, dafin, piper negru, rozmarin, busuioc, la care se poate adauga vin alb. Pregatirea carnii de miel/ ied la gratar se va face la foc mic, fara expunere la flacara directa si numai dupa indepartarea stratului de grasime de pe carne.
Afumarea carnii de miel/ ied va fi evitata, produsele afumate fiind bogate in hidrocarburi policiclice aromatice (benzopirenul), nitrozamine, substante cu un potential cancerigen extreme de ridicat", a explicat nutritionistul, conform agerpres.ro.
Sursa

"Exista o serie de asemanari si deosebiri ale acestor doua tipuri de carne. Ambele variante provin de la animale tinere, insa este greu de digerat, mai ales dupa o perioada de sapte saptamani de post.

Cele doua tipuri de carne sunt foarte perisabile si o posibila toxiinfectie alimentara poate avea forme de manifestare severe. Asadar, si carnea de miel, si carnea de ied se vor procura numai din macelarii, magazine special amenajate in piete sau direct din gospodarii si depozitate imediat la temperaturi de 0 — 5 grade C. La cumparare, carnea trebuie sa aiba o culoare roz deschis, o textura elastica, ferma, mirosul sa fie placut, proaspat, grasimea sa aiba culoarea alba, nu galbena, lipicioasa", afirma nutritionistul Lygia Alexandrescu.


Potrivit acesteia, din punct de vedere organoleptic si nutritional, carnea de miel este frageda, are gust placut, specific, este o sursa de proteine de foarte buna calitate, este bogata in fier, necesar pentru combaterea anemiei, in potasiu si calciu, in zinc, mineral cu rol important in echilibrul sistemului imunitar, furnizeaza o cantitate importanta de vitamina B12, B3 si acid linoleic conjugat, un acid gras polinesaturat important in metabolizarea grasimilor.

Lygia Alexandrescu a aratat ca si carnea de ied este delicioasa, insa gustul si aroma nu sunt puternice. Carnea de ied are un continut de proteine similar cu cel intalnit in carnea de miel, este bogata in minerale (fier, fosfor, potasiu, zinc, seleniu) si vitamine (B2, B12 si colina), insa furnizeaza mai putin colesterol fata de carnea de miel si este mai slaba caloric.

"Gatirea carnii de miel sau ied se va face la cuptor si carnea se va marina anterior cu plante aromate si mirodenii traditionale in bucataria romaneasca: cimbru uscat, ceapa verde, usturoi verde, dafin, piper negru, rozmarin, busuioc, la care se poate adauga vin alb. Pregatirea carnii de miel/ ied la gratar se va face la foc mic, fara expunere la flacara directa si numai dupa indepartarea stratului de grasime de pe carne. Afumarea carnii de miel/ ied va fi evitata, produsele afumate fiind bogate in hidrocarburi policiclice aromatice (benzopirenul), nitrozamine, substante cu un potential cancerigen extreme de ridicat", a explicat nutritionistul, conform agerpres.ro.

Sursa

 

Citește și: Rezumat episodul 52 „Fata de la fereastră”, difuzat în 17 decembrie la Kanal D: Un nou conflict apare între Cana și Alp după ce acesta află că soția lui a păstrat copilul lui Sedat, iar Nalan se hotărăște să divorțeze- kanald.ro

Citește și: VIDEO Dezastru pe autostradă! 13 persoane au murit și peste 150 au fost rănite- stirilekanald.ro



Citește și:

Tapioca: ce este și cum poate fi utilizată în bucătărie

Cum s-a afișat Gabriela Cristea după ce a venit de la un concert. Vedeta a simțit că nu mai poate să respire: “Consider ca e o mare încălcare a dreptului meu la sănătate.”

Fosta iubită a lui Liviu Dragnea, din nou în vizorul presei! Ce a făcut Irina Tănase...

Veștile de care românii se temeau! Legea tocmai a fost publicată în Monitorul Oficial. Taxele și impozitele vor exploda începând cu ianuarie 2026

Legatura dintre Alexandra Cuhuteac și Anișoara Dabija: "Nu am cuvinte. Să zică dușmanii ce or vrea, ai întrecut cele mai...". Toți cei care au văzut sunt pur și simplu uimiți 

Alina Sorescu, copleșită de emoții, în cadrul emisiunii „În Oglindă”. Cine a salvat-o după divorț: „Acum mă simt în acel punct”

Andreea Mantea, anunț surprinzător în legătură cu Marea Finală. Ce se întâmplă cu premiul: ,,Pentru prima dată în istoria “Casa iubirii”

Un microbuz cu români, implicat într-un accident mortal pe autostrada A4 din Germania


Video
Clipul zilei pe kfetele.ro
Cookies