Există multe situații în care într-un cuplu, situația degenerează iar una din persoane ajunge să fie în control total asupra celeilalte. Conform studiilor, femeile ajung să fie mai des controlate de bărbați.
În cadrul unei emisiuni, psihologul Eduard Puiu și vloggerul specializat în relații, Andrei Vulpescu, au explicat cum se comportă un om care abuzează emoțional, dar și ce este de făcut pentru a scăpa dintr-o astfel de cirumstanță.
Ce este un abuzator emoțional
Citește și: Ce presupune procedura de divorț. „S-au rupt niște lucruri în relațiile de familie”
Din nefericire, pentru multe persoane, relația de cuplu se transformă în ceva negativ, care le schimbă personalitatea și care le ingrădește libertatea. Gelozia, nevoia de control și certurile din orice, pot conduce către o relație toxică, în care una din persoane să fie șantajată emoțional. Specialistul în relații a mărturisit care sunt unele dintre semne, prin care ne putem da seama dacă persoana de lângă noi este un abuzator emoțional.
„Sunt niște tipare de comportament dobândite. Spre exemplu, o persoană care vrea să aibă întotdeauna dreptate, o persoană care vrea să conducă doar ea în cuplu, sau mai există și persoane care se folosesc de șarmul personal, cu scopul de a te băga într-o colivie și apoi să te controleze total. Am întâlnit cazuri de control cu GPS pe telefon, camere video montate în casă, izolare socială totală, nu mai ai voie să intri în relație cu familia, prietenii, colegii, uneori nu le mai dau voie să se ducă la muncă.” , a explicat Andrei Vulpescu.
Cine sunt victimele unui abuzator emoțional
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Abuzul psihologic și emoțional este la fel de periculos ca cel fizic, deoarece are urmări extrem de nocive. Psihologul a declarat că dacă persoanele trec printr-un moment mai dificil, sunt mai vulnerabile sau o stimă de sine scăzută, șansele să devină victima unei astfel de persoane, sunt mult mai mari.
„Are înnăscută această calitate de a persuada în fața victimei, deoarece doar femeile cu o stimă de sine redusă, care au profil de victimă pică în plasa respectivă.
Mai mult, specialistul a precizat că este foarte grav dacă persoana de lângă tine încearcă să te schimbe total, îngrădindu-ți libertatea, sub orice formă.
„În momentul în care îți intră peste felul tău de a fi, acesta este primul tău semn. Dreptul tău de a fi este: am dreptul să am dorințe, aspirații, o viață, ceea ce înseamnă spațiul meu, am dreptul să am independența mea financiară și am dreptul să iau decizii.” , a explicat psihologul.
Cum scapi de un abuzator emoțional
Citește și: Cum să fii un bărbat cu bune maniere în orice moment? „În ziua de astăzi este normal”
Din nefericire, persoanele care sunt victimele unui abuzator emoțional, își neagă statutul. Deoarece victima a fost ruptă de relațiile de familie sau de prietenie, acestor persoane le este aproape imposibil să o ajute. Cu toate acestea, există cazuri în care aceste persoane realizează că situația nu este una bună și încearcă să rupă relația.
„Când victima se retrage, când își dă seama că este agresată și începe să facă pași în spate, imediat el trece în instanță de victimă și o pune pe ea să devină salvatorul lui.”, a mărturisit psihologul.
De cele mai multe ori, abuzatorul va încerca să păstreze relația, însă persoana care a fost controlată trebuie să se gândească mult mai mult la propria persoană. De aceea, este recomandat să ceară ajutor de specialitate.
„Cu cât te devalorizează mai tare și îți pune rădăcini care sunt prinse de el, e greu să le rupi. Trebuie să ceri ajutor specializat și să lucrezi la tine, astfel încât stima de sine scăzută să încerci să o crești.”, a povestit Andrei Vulpescu.