Obiceiul de a savura o ceasca de cafea aburinda dimineata este pentru foarte multe persone matinale un lucru indispensabil.
Studiile arata insa ca efectele energizante ale cofeinei sunt foarte mult diminuate atunci cand bem cafeaua la prima ora a diminetii. In plus, acest tabiet poate crea toleranta crescuta la efectul stimulent.
De ce nu trebuie sa bem cafeaua exact cand ne trezim
Acest fapt contraintuitiv este explicat de Steven Miller, doctorand la Universitatea de Stiinte Medicale Bethesda sin California. Desi ca personalitate, fizionomie si organism suntem diferiti, cu totii suntem ghidati de acelasi ciclu hormonal de 24 de ore cunoscut ca ceasul biologic, sau ritmul circadian.
Cel mai mare nivel de energie il avem dimineata, exact cand toata lumea isi bea cafeaua in drum spre serviciu.
Efectele
consumului de cafeina in momentul productiei maxime de cortizol reduce eficienta cafelei. Mai rau decat atat, spun cercetatorii, este ca acest consum de cafeina la momentul nepotrivit determina corpul sa dezvolte rezistenta la cafea, astfel incat efectul stimulent al acestuia va fi aproape nul. O alta problema este ca toleranta crescuta la cafea creste nivelurile de cortizol, fapt care poate produce dereglari ale ritmului circadian si multe alte probleme de sanatate.Cele mai bune ore pentru a bea cafeaua
Luand aminte la cele scrise pana aici, concluzionam ca pentru a extrage la maxim efectele energizante ale cafelei, trebuie sa o bem la momentul potrivit. La cele mai multe persoane, orele la care nivelurile de cortizol atinge cote maxime sunt 8-9 dimineata, 12-13 si 17:30-18:30.
Potrivit acestor informatii. Fiecare isi poate stabili cateva “pause de cafea” la orele 9:30-11:30, 13:30 sau 17:00, atunci cand nivelurile de cortizol scad si corpul are cea mai mare nevoie de energie.
Pentru majoritatea oamenilor, “dimineata tarziu” si “dupa-amiaza devreme” sunt cele mai bune momente pentru a bea cafea.
Sursa: www.lataifas.ro