Când se dă copilul la grindă. Ce reprezintă această tradiție şi cine trebuie s-o realizeze?

Când se dă copilul la grindă. Ce reprezintă această tradiție şi cine trebuie s-o realizeze?

Când se dă copilul la grindă

Ce înseamnă, de fapt, datul de grindă. Când se dă copilul la grindă și ce semnificație are pentru micuț și pentru părinți.

Venirea pe lume a unui bebeluș este un motiv de mare bucurie pentru multe familii. Tradiția populară românească este presărată cu multe obiceiuri de care numeroase familii țin cont. Iată când se dă copilul la grindă și ce înseamnă acest obicei.

Datul la grindă sau datul de grindă este un obicei de pe vremea geto-dacilor, care se păstrează încă în sudul, dar și în sud estul țării.

Tradițional, fiecare copil care are mai puțin de trei ani merge în prima zi a anului, pe 1 ianuarie, la primele ore ale dimineții, pentru a fi binecuvântat de către moașă, femeia care l-a ținut în brațe și la îmbrăcat pentru prima datp, după ce a fost adus acasă de la maternitate.

Când se dă copilul la grindă

Citește și: De ce trebuie să purtăm lenjerie intimă roșie în noaptea de Revelion

Când se dă copilul la grindă[Sursa foto: freepik]

Citește și: De ce este bine să ai bani în buzunar în noaptea de Revelion?

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta- catena.ro

Inițial, doar băieții erau dați la grindă, însă obiceiul a fost extins și la fete.

“Datul la grindă” este un obicei din vremea geto-dacilor, pe când liderul militar al acestora l-ar fi întrebat pe Zamolxe: “Sunt vremuri grele pentru popor şi ne aşteaptă perioade şi mai vitrege, războaie şi alte nevoi.

Mă gândesc cu amărăciune la faptul că se nasc din ce în ce mai puţini băieţi şi aceştia sunt cam piperniciţi. Or, pentru a face faţă năvălirilor barbare, avem nevoie de bărbaţi înalţi şi puternici. Ce să facem?”. În urma rugăciunilor ridicate spre cer, Dumnezeu l-ar fi sfătuit să facă un ritual pentru sănătatea băieților. “Este nevoie de o masă, un fier, o pâine împletită, trei bănuţi. Cel care oficiază slujba se spală pe mâini, ia copilul de subţiori şi îl aşază cu picioruşele pe bucata de fier, după care îl ridică până sus, la grindă, apropiindu-l cu creştetul capului, spunând:
fie ca acest prunc să fie sănătos şi să crească mare şi puternic ca fierul. Aceasta se face de trei ori, după care îl dă pe copil părinţilor. Acest ritual să se facă în prima zi din an, la orele dimineţii şi să se repete în primii trei ani de viaţa ai copilului”,
povestește Amelia Etegan, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj.

Cine trebuie să dea de grindă copilul

Când se dă copilul la grindă[Sursa foto: freepik]

În prezent, moașa este cea care realizează acest obicei. Copilul este dus în casa moașei care pregătește hăinuțe noi și un colăcel. Prin datul la grindă se spune că micuțul va crește înalt și frumos și va aspira către lucruri mărețe.

În timpul ritualului, copilului i se pune pe cap colacul împletit în care se pun trei fire de busuioc și bani. La pragul ușii unde se va da copilul de grind se așază semințe de floarea soarelui, grâu și boabe de porumb, precum și o bară de fier pentru a-l întări pe copil.

Citește și: Imagini apocaliptice din Capitală! Grindina și vijeliile au făcut prăpăd joi noapte: străzi inundate, copaci căzuți și sute de locuințe afectate- kanald.ro

Citește și: "Era sânge, era casa groazei!"- Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de supraveghere- stirilekanald.ro

Care este procesul 

Când se dă copilul la grindă[Sursa foto: freepik]

Copilul, cu colacul așezat pe cap, este pus pe pragul ușii, cu picioarele pe bara de fier, iar moașa îl ridică de trei ori.

Prima dată la nivelul umerilor, a doua oară peste umeri și a treia oară către grindă, cât mai sus, iar moașa trebuie să spună:

- Doamne ajută cu bine (prima ridicare)
- Cu sănătate (a doua)
- Să-mi trăiască nepotul! (a treia ridicare).Citește și:

Ce afecţiuni pot ascunde pleoapele umflate

CITEȘTE: Rugăciune pentru a rămâne însărcinată

Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...

IMAGINI EXCLUSIVE: Irinel Columbeanu își ia fiica în brațe, pe aeroport! Irinuca a sosit în România, din SUA!

Saveta Bogdan, colaborare cu Jador? Cântăreața de muzică populară este deschisă la noi orizonturi

Ce se pune în apa de mir a bebelușului

Ștefania, afectată de conversațiile bulversante care au apărut în mediul online despre Cosmin! „S-ar părea că ar avea pe cineva afară!” Iată cum a reacționat concurentul și ce controverse s-au iscat în Casa iubirii

Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu


Cookies