Când se culeg, de fapt, gutuile! Cum se păstrează gutuile intacte cât mai mult timp


Gutuile se numără printre cele mai delicioase fructe ale toamnei. Trebuie să știți însă când să le culegeți și mai ales, cum să le depozitați, pentru a nu se strica repede.


In articol:

Toamna a venit și odată cu ea, a început oficial și sezonul delicioaselor fructe care se coc în acest anotimp. Printre acestea se numără și gutuile, care pe lângă faptul că sunt gustoase, aduc și o mulțime de beneficii organismului.

Gutuile se culeg doar când sunt foarte coapte

Pentru a vă putea bucura de toate substanțele nutritive ale gutuilor, trebuie să le culegeți doar atunci când sunt coapte. Nu vă grăbiți să le culegeți din copac dacă sezonul rece vine mai repede. Aceste fructe sunt apărate de puful care se află pe ele.

Gutuile sunt coapte doar atunci când puful se dă ușor jos cu mâna de pe fruct. Coaja gutuii trebuie să rămână lucioasă. Atunci când culegeți gutuia din pom, trebuie să fiți atenți și la ramuri. Nu rupeți vârful crengilor, pentru că riscați ca anul următor, pomul să nu mai facă fructe.

După ce le-ați cules, gutuile trebuie păstrate într-un loc răcoros. Dacă stați la curte și aveți un beci, ar fi perfect. Dacă nu, înveliți-le în hârtie și băgați-le în frigider. Vor rezista fără probeme pentru două, trei luni.

Indiferent de locul în care le veți depozita, aveți grijă să nu stea lângă alte fructe care se strică repede, cum sunt merele sau perele. În momentul în care observați că încep să apară pete închise la culoare pe gutui, trebuie să le faceți dulceață sau compot.

Dulceața de gutui este extrem de aromată și poate fi folosită la diverse prăjituri sau poate fi consumată ca atare. Și compotul de gutui este excelent la gust și este și o sursă importantă de vitamine. În plus, gutuile pot fi băgate la cuptor și consumate cât sunt calde.

Gutuile, fructele cu 100 de proprietăți benefice

Gutuile pot fi consumate în orice formă: crude, coapte sau fierte. Indiferent de varianta aleasă, acestea își păstrează proprietățile benefice. Despre aceste fructe se spune că aduc organismului 100 de beneficii.

În trecut, romanii și grecii apelau la gutui atunci când voiau să stimuleze potența sau când aveau nevoie să-și întărească sistemul imunitar. Aceste fructe sunt bogate în potasiu, magneziu, săruri de fier, vitaminele A, C, B, dar au și pectine și tanin.

Sunt ideale dacă vă confruntați cu probleme ale tractului digestiv. Pectinele vă vor ajuta și la scăderea colesterolului. De asemenea, gutuile sprijină și sitemul respirator. Antioxidanții din ele vă pot feri și de cancer.

Un alt beneficiu adus de gutui este acela că scad presiunea vasculară, datorită potasiului pe care îl conțin. Dacă aveți probleme cu gingiile, mâncați dimineața, pe stomacul gol, câteva bucăți de gutuie.


Citește și:

Tradiţii şi obiceiuri de Acoperământul Maicii Domnului. Ce este total interzis să faci azi, când e Cruce roşie

A făcut marele anunț în miez de noapte: s-a măritat! Bianca Drăgușanu este mai fericită ca niciodată alături de Alex Bodi

Sânziana Negru și iubitul ei s-au despărțit: „A fost cea mai frumoasă relație”

Nicușor Dan este pus pe fapte! Concedieri în masă la Primăria Capitalei: „Îmi păstrez promisiunea: îi voi concedia!”

Akebono a spus adevărul despre Cristian Marinescu de la Puterea Dragostei: „E posibil să îi placă bărbații!” Este o lovitură majoră!

Clipul zilei pe KFETELE.RO

DISTRIBUIE
acest articol

Divertisment

Ce părere are Bianca de la Puterea dragostei despre Mariana: „Eu nu cred că se potrivesc”

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Sanatate
Parteneri