Cand este cazul sa consultam un psiholog sau psihiatru si care este diferenta intre acesti specialisti!


Cand este cazul sa consultam un psiholog sau psihiatru si care este diferenta intre acesti specialisti!

Viata moderna, cu nenumaratele sale responsabilitati, ne pune uneori la grea incercare.

Cu totii trecem prin perioade in care starea noastra psihica este profund afectata, iar capacitatea noastra de a ne reechilibra este depasita. Acestea sunt momentele cand avem nevoie de ajutor si nu trebuie sa ne fie rusine sa il cerem.

Romania inregistreaza cifre alarmante privind incidenta tulburarilor mintale – 1330,58 la suta de mii de locuitori, ceea ce ne claseaza pe locul doi ca valoare in Europa. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii intre 9% si 10% dintre romani sunt diagnosticati cu depresie. In realitate insa, numarul tulburarilor psihice este semnificativ mai mare si se intinde pe o paleta larga, de la sfera tulburarilor usoare anxios-depresive, atacuri de panica, dependenta de alcool si substante, la psihoze sau schizofrenie.

Psihologia si psihiatria sunt doua meserii distincte atat ca proces de formare, cat si ca profil de lucru, insa care se intersecteaza in multe puncte.

In ceea ce priveste pregatirea unui psiholog – dupa trei ani de formare de baza acesta se va specializa, de obicei dupa o pregatire suplimentara, in psihologie clinica, consiliere psihologica, psihoterapie; psihologia muncii, industrial-organizationala; psihologie in domeniul educatiei; psihologie in domeniul sigurantei

si apararii nationale.

In schimb psihiatrul, dupa absolvirea facultatii de medicina, urmeaza rezidentiatul in psihiatrie si devine medic psihiatru. In cazul in care medicul psihiatru doreste sa practice si psihoterapie, are nevoie de o pregatire suplimentara specifica.

Atat psihologul, cat si psihiatrul, studiaza comportamentul uman, functiile psihice si psihopatologia. Dar daca privim psihopatologia ca fiind pe un spectru care la un capat prezinta forme usoare, iar la celalalt forme severe, psihologul cu pregatire clinica si de psihoterapie se va ocupa de obicei de prima jumatate a spectrului, iar psihiatrul de cea de-a doua.

Psihiatrul, prin urmare, este cel care trateaza psihopatologii in forme mai severe si care necesita de cele mai multe ori tratament medicamentos. Atat psihologul, cat si psihiatrul, pot face psihoterapie ca parte a tratamentului unei afectiuni psihice, insa doar psihiatrul poate prescrie tratament medicamentos.

“Este recomandat sa mergem la un psiholog ori de cate ori trecem printr-o perioada in care echilibrul nostru emotional este alterat, iar capacitatea noastra de a ne reechilibra singuri este afectata.

Psihologul ne poate ajuta prin pregatire si obiectivitate sa punem lucrurile in perspectiva si sa gasim solutia iesirii din acest impas sufletesc. In cazul in care dezechilibrul sugereaza existenta unei psihopatologii, atunci cu siguranta medicul de familie sau psihologul vor recomanda vizita la un psihiatru.

Psihiatrul trateaza orice afectiune psihica, de la o situatie de criza care produce un dezechilibru emotional cu simptome de anxietate si depresie, pana la patologii severe. Tratamentul folosit poate consta in medicatie, psihoterapie sau o combinatie a celor doua.” explica dr. Dana Stejar, psihiatru si psihoterapeut in cadrul Centrului Medical ProVita – Diagnostic si Tratament.

De multe ori o durere sau un alt simptom fizic neobisnuit nu reprezinta o afectiune organica, ci reprezinta expresia unei framantari sufletesti. Acestea sunt asa-numitele tulburari somatoforme. Corpul nostru incearca sa ne vorbeasca, sa ne spuna ca este ceva in neregula cu noi, cu viata noastra, ceva ce trebuie indreptat.

Psihologul ne poate ajuta sa intelegem “mesajul” durerii, al simptomului, cauza emotionala care l-a produs.

Apoi, prin diverse tehnici de psihoterapie, ne va ajuta sa producem acea schimbare pe care durerea sau simptomul o “impune”.
Citeste continuarea pe: www.doctorulzilei.roAbonează-te pe

Citește și:

Cât timp se fierbe mămăliga. Cum prepari cea mai bună mămăligă

”Mi-a zis să iau o pastilă, să mă sinucid!”. Cine face acuzații grave la adresa lui Ilie Năstase

Cât timp se poate păstra ciorba la frigider. Ce greșeală fac gospodinele

Oana Moșneagu a împlinit 32 de ani. Ce mesaj i-a transmis iubitul ei, Vlad Gherman

5 filme de comedie pe care să le vezi în vacanța de vară cu familia

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Lifestyle
Delia, trupa Taxi, Mario Fesh şi Kaira, pe scena „Trofeului Tinereții“ Amara 2022, la a 54-a ediție a evenimentului
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri