Cancerul tacut si agresiv care afecteaza multi romani


Cancerul tacut si agresiv care afecteaza multi romani

Cancerul de piele este unul dintre cele mai periculoase boli maligne, iar în proporţie de 80% dintre cazurile de melanom malign din România, pacienţii au şanse de supravieţuire de maximum 5 ani de la depistarea afecţiunii, potrivit unui avertisment lansat de către Societatea Română de Medicină Estetică şi Dermatologie Cosmetică şi Chirurgicală (SRMEDCC).

Acest luru se întâmplă din cauză că România nu are foarte mult personal pregătit în acest domeniu, iar tumorile sunt descoperite destul de târziu, iar şansele de supravieţuire sunt minime. De altfel, pacienţii români nu  ştiu cât ce înseamnă melanomul şi cum trebuie să se protejeze de el.
La noi în ţară, în 25 de ani, mai exact din 1983 până în 2008, riscul îmbolnăvirii cu cancer a crescut de la 1-2 cazuri la 100.000
de locuitori la 4,6 cazuri la 100.000 de locuitori. Principala cauză a creşterii acestui risc este reprezentată de expunerea îndelungată la soare şi/sau la ultraviolete artificiale. Principala cauză a prezentării tardive la medic este reprezentată de lipsa de informare a populaţiei asupra necesităţii vizitei medicale periodice. Din păcate, românii nu ştiu foarte multe despre acest tip de cancer şi nici care sunt factorii care duc la producerea lor.
Medicul dermatolog Ina Sosoaca vă prezintă factorii de risc care duc la îmbolnăvirea cancerului de piele, cum o persoană trebuie să se protejeze
împotriva acestui tip de cancer, dar şi cum se manifestă melanomul.
” Cancerul de piele este unul dintre cele mai raspândite cancere la nivel mondial. Cel mai rău şi agresiv cancer este melanomul, care este un cancer maling. Cauzele acestui cancer sunt diferite şi foarte greu putem depista ce l-a provocat. Factorii nocivi pentru piele şi organism care pot provoca acest cancer nemilos sunt următorii:
  • razele ultraviolete şi solarul, care afectează cel mai rău pielea şi provoacă într-un timp foarte scurt cancer de piele. Predispuse sunt, în general, persoanele europene care se mută în zonele exotice. Acestea au risc mai mare să contacteze un cancer de piele decât alte persoane. De asmenea, un risc ridicat de  a face cancer de piele sunt persoanele care merg foarte des în aceste zone exotice, unde soarele este mult mai puternic.
  • razele X (razele care intră afectează pielea în urma unei radiografii)
  • razele de infraroşu (persoanele care lucrează în locuri unde pielea intră în contact cu infraroşu pot dezvolta cancer de piele)
  • un anumit tip
    de virus patiloma, care este, de asemenea, răspunzător pentru formarea cancerului
  • contactul activ cu anumite insecticide, substanţe chimice, vopsele ai căror vapori afectează pielea, dar şi organismul, deoarece aceşti vapori sunt inhalaţi, deşi uneori nu ne dăm seama. Semnele îmbolnăvirii sunt când deja organismul şi-a pierdut sistemul de apărare.
  • traumele mecanice repetate care duc la formarea cicatricelor sau  care stimulează cancerogeneza post-traumatică. O lovitură repetată într-un anumită zonă a corpului poate traumatiza ţesutul şi în timp se pot dezvolta celule canceroase.
  • arsurile termice repetate
  • boli inflamatorii ale pielii
Cum se formează cancerul de piele?
Razele solare afectează pielea şi celulele, iar din acest motiv scade şi imunitatea pielii. Acest lucru împiedică organismul să lupte împotriva dezvoltării cancerului. Această formare a cancerului se datorează şi din cauza problemelor hormonale. Spre exemplu, schimbarea de estrogeni şi androgeni, dar şi a hormonului de stimulare a melaninei. Din această cauză, pacientele care iau mulţi ani anticoncepţionale, iau tratamente cu hormoni şi care duc mai multe sarcini, riscă să se îmbolnăvească mai repede de cancerul de piele decât o persoană normală, fiind mult mai predispuse decât restul persoanelor.
Un alt grup de risc pentru îmbolnăvirea cu cancer de piele îl constituie oamenii care folosesc în mod excesiv diferite tratamente medicamentoase precum antibioticele, antinicoticele, dar şi altele din această gamă.
Un factor foarte important în producerea cancerului de piele este şi sensibilitatea pielii. Tipul de piele al pacientului are foarte mare importanţă, deoarece, spre exemplu, persoanele cu pielea albă de tip 1/2 sunt mai predispuse la această afecţiune decât cele care au un tip de piele mai închisă la culoare.
Factorii genetici au un rol semnificativ în îmbolnăvirea cu cancer de piele de până la  28-30%.
De altfel, persoanele peste 50 de ani sunt mai predispuse la cancerul de piele decât cele sub 50 de ani, deoarece organismul este mai lent şi imunitatea este mai scăzută.
Un factor important este trauma mecanică a aluniţelor, care dacă sunt lovite sau scoase prin vătămare pot provoca acest tip de cancer.
Cum acţionează cancerul de piele?
În primele etape, aceste maligne nu dau niciun semn, iar la nivel celular nu se observă, însă apoi se formează o formaţiune solidă deasupra pielii, cu pigment sau fără pigment, iar în stadii avansate se trece la variante ulceroase. Durerea aluniţelor este un semn că trebuie să mergi la doctor, mâncărimea nu este un semnal, însă nu trebuie neglijată, în special dacă vă mănâncă pielea în mod neobişnuit.
Ce faci pentru a te proteja de cancerul de piele?
Dacă suspectezi că ai o problemă medicală în acest sens, în primă fază ar trebui să consulţi un medic dermatolog. Ar trebui realizat un consult dermatoscopic, pentru ca doctorul să poată da un verdict în acest caz. Consultul dermatologic trebuie să fie regulat, iar în funcţie de caz se scot aluniţele de pe corp.
Pentru evita cât mai mult îmbolnăvirea cu cancerul de piele trebuie să staţi cât mai mult feriţi de soare. Să nu exageraţi cu bronzul, cunsumaţi foarte multe lichide, deoarece hidratarea este foarte importantă. Un organism sănătos este mai puţin predispus la orice fel de boală.”, susţine medicul Ina Sosoaca.

Abonează-te pe

Citește și:

Avertizarea oncologilor! Renunţă la aceste alimente care îţi cresc considerabil riscul de cancer!

Dan Bittman, probleme financiare din cauza pandemiei. Artistul se află într-o situație disperată

Atentie mare! Uite ce riscuri ai sa faci cel mai agresiv tip de cancer ovarian

Barbatul asta are cancer in faza terminala! A facut un lucru BANAL pe care il fac multi!

Lista de alimente anti-cancer a dr. Oz

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete

Katie Bates și Travis Clark s-au logodit! Ce surpriză i-a pregătit cântărețul iubitei lui?

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri