Calendar ortodox 7 ianuarie 2023. "O, Mergătorule înainte al Domnului si Botezatorule al lui Hristos, mari si multe sunt vredniciile date ție de la Dumnezeu!"


În fiecare zi a anului are loc o sărbătoare sfântă. Însă știați dacă sărbătoarea de pe data de 7 ianuarie 2023 este o sărbătoarea cu cruce neagră sau roșie?


In articol:

Aflați din rândurile următoare care este sărbătoarea care are loc pe data de 7 ianuarie 2023 și dacă este o sărbătoare cu cruce neagră sau roșie, dar și care este rugăciunea care este adresată sfântului sărbătorit în această zi.

În plus, descoperiți și ce alte sărbători urmează în luna ianuarie.

 

Calendar ortodox 7 ianuarie 2023 -  Soborul Sfântului Ioan Botezătorul

Citește și: Sfatul zilei din 7 ianuarie 2023. O zodie își ia viața în propriile mâini

calendar ortodox ianuarie azi

Calendar ortodox 7 ianuarie 2023

[Sursa foto: ziarullumina.ro]

Citește și: Zodiac 7 ianuarie 2023. Află ce zodie se lasă condusă către un drum mai bun

Pe data de 7 ianuarie are loc prăznuirea  Soborului Sfântului Ioan Botezătorul . Acesta s-a născut în cetatea Orini, făcând parte din familia preotului Zaharia, acesta fiind totodată și tatăl său, în timp ce mama sa era Elisabeta.

Conform celor cunoscute până în prezent, se pare că nașterea Sfântului Ioan Botezătorul a fost vestită de către îngerul Gavriil, tatălui său, Zaharia, însă din cauza faptului că acesta nu a crezut cele auzite, a rămas mut până când i-a oferit un nume, fiului său.

Atunci când vine vorba despre menirea Sfântului Ioan Botezătorul, aceasta are legătură cu pregătirea poporului pentru primirea lui Mesia și de a naște și mai mult, credința în Hristos. De menționat este și faptul că predica sa începea cu exact aceleași cuvinte ca cea a Mântuitorul: "Pocăiți-vă, că s-a apropiat Împărăția cerurilor".

Astfel, Sfântul Ioan Botezătorul convertea omenirea, mai exact, avea loc "botezul lui Ioan", botez care presupunea căința absolută pentru păcatele săvârșite și pregătirea sufletului pentru primirea iertării. Odată ce săvârșea acest lucru, mai trebuia doar ca Mântuitorul să își facă apariția pentru a le descoperi tuturor, calea pe care trebuie să o urmeze.

Sfântul Ioan Botezătorul  a trecut la cele veșnice după ce i-a fost tăiat capul de către Irod, când era întemnițat în castelul acestuia, de la Maherus. Se pare că Irodiada a avut această cerere către fiica sa Salomeea care, datorită faptului că îi era pe plac lui Irod, i-a cerut să îi taie capul Sfântului Ioan Botezătorul, ceea ce s-a și întâmplat.

Sfântul Ioan Botezătorul a fost înmormântat în Samaria, însă odată cu trecerea timpului, o parte din sfintele sale moaște au fost arse, iar ce a rămas a fost dus în Ierusalim, apoi în Alexandria. În prezent, capul Sfântului Ioan Botezătorul se află la Roma.

 

Rugăciune către  Soborul Sfântului Ioan Botezătorul  - 7  ianuarie  2023

ce sarbatoare este pe 7 ianuarie 2023

Calendar ortodox 7 ianuarie 2023

[Sursa foto: unsplash]

Citește și: HOROSCOP pentru NOUL AN 2023! Ce previziuni oferă noul an pentru toate zodiile!

Calendar creştin ortodox 7 ianuarie 2023- sărbătoare cu cruce roșie

„O, Mergătorule înainte al Domnului si Botezatorule al lui Hristos, mari si multe sunt vredniciile date ție de la Dumnezeu, fiindcă tu de proorocii cei vechi ai fost proorocit. Tu, după făgăduința si proorocie îngerească, te-ai si născut. Numele tău prin cuvântul Arhanghelului Gavriil mai înainte s-a vestit; a ta numire cu minunea dezlegării limbii tatălui tău s-a pecetluit. Tu, din copilărie, in pustie ai viețuit si, ca o pasare a cerului, desăvârșit neagoniseala ai iubit, cu agurida si cu miere sălbatică te-ai hrănit. Tu ai fost crinul cel cuvântător al văilor si al pustiilor, care in loc de podoaba hainelor, cu darul cel de sus îmbrăcând trupul tău, cu peri de cămilă l-ai acoperit. Tu ai fost glasul care a strigat in pustie si calea Domnului o ai pregătit. Tu, cu duhul si cu puterea lui Ilie, in lume te-ai arătat si nelegiuirea lui Irod si a tuturor celor asemenea lui ai mustrat. Tu ești martorul cel preavestit al Preasfintei si de viata făcătoarei Treimi. Tu pe Mântuitorul către mulțimea popoarelor L-ai mărturisit si cu degetul tău L-ai arătat pe Mielul lui Dumnezeu, Care ridica păcatele lumii. Tu, de către însuși Domnul, mai mult decât prooroc ai fost mărturisit si după Născătoarea de Dumnezeu, pe tine te credem a fi cel mai mare om născut din femeie. Deci, pentru toate aceste vrednicii si daruri, mulțimea popoarelor creștine te socotește pe tine ca pe un mare prieten al lui Dumnezeu, care ai mare îndrăzneală către El. De aceea si eu, smeritul si mult păcătosul, cu multa evlavie, cu durere de inima si cu lacrimi, te rog pe tine, dumnezeiescule Ioane Proorocule, sa-mi fii mie, păcătosului celui nemernic si cu totul neputincios, mare apărător si grabnic izbăvitor de toate ispitele si încercările acestea ale vieții de acum. Roagă pe Preamilostivul Dumnezeu ca, cu a Sa nebiruita putere, sa ma păzească in toată vremea de primejdiile văzuților si nevăzuților vrăjmași, sa ma sprijineasca cu a Sa mila la vreme de ispita si sa ma intareasca cu darul Sau, pentru rugăciunile Preasfintei si Preacuratei Stăpânei noastre de Dumnezeu Născătoarea si Pururea Fecioara Maria, ca sa pot răbda pana la sfârșit toate necazurile, ispitele, durerile si suferințele, ca si întristările veacului acestuia de acum. Si așa, prin mijlocirea sfintelor si preaputernicelor tale rugăciuni, sa dobândesc mila lui Dumnezeu si a Mântuitorului nostru Iisus Hristos in ceasul cel de pe urma al sfârșitului meu. Amin!”

 

Calendar ortodox 2023 ianuarie

calendar crestin ortodox azi

Calendar ortodox 7 ianuarie 2023

[Sursa foto: ziarullumina.ro]

Citește și: HOROSCOP pentru NOUL AN 2023! Ce previziuni oferă noul an pentru toate zodiile!

Citeste si: Armin Nicoară și-a confruntat tatăl în direct, după ani de tăcere: „De multe ori i-am spus că nu e copilul meu”- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO Fiica Madonnei, umilită la prezentarea Marc Jacobs dupa ce i s-a refuzat accesul în clădire- radioimpuls.ro

1 D (†) Tăierea împrejur cea după trup a Domnului;†) Sf. Ier. Vasile cel Mare, arhiep. Cezareei Capadociei și mama sa Sf. Emilia; (Tedeum- Anul Nou) (Nu se fac nunți)

2 L Înainte-prăznuirea Botezului Domnului;Sf. Ier. Silvestru, ep. Romei;Sf. Cuv. Serafim de Sarov;; (Nu se fac nunți)

3 M Sf. Prooroc Maleahi;Sf. Mc. Gordie; (Nu se fac nunți)

4 M Soborul Sf. 70 de Apostoli;Sf. Cuv. Teoctist din Siciliei;Sf. Cuv. Apolinaria;( Harți. Nu se fac nunți)

5 J Sf. Mc. Teopempt și Teonas;Sf. Cuv. Sinclitichia; (Ajunul Botezului Domnului) (Post negru. Nu se fac nunți)

6 V (†) Botezul Domnului (Boboteaza- Dumnezeiasca Arătare); (Harți. Nu se fac nunți)

7 S † Soborul Sf. Prooroc Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului; (Sâmbăta după Botezul Domnului)

8 D Sf. Cuv. Gheorghe Hozevitul;Sf. Cuv. Domnica;

9 L Sf. Mc. Polieuct;Sf. Ier. Petru, ep. Sevastiei;

10 M Sf. Ier. Grigorie, ep. Nyssei;†) Sf. Cuv. Antipa de la Calapodești;Sf. Ier. Dometian, ep. Melitenei;;

11 M † Sf. Cuv. Teodosie, începătorul vieții călugărești de obște din Palestina;Sf. Cuv. Vitalie;( Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

12 J Sf. Mc. Tatiana diaconița și Eutasia;

13 V Sf. Mc. Ermil și Stratonic;Sf. Ier. Iacob, ep. din Nisibe;;( Post. Nu se fac nunți)

Citeste si: Derin îl trădează pe Volkan! Aflați cum va decurge planul de răzbunare pus la cale de Asya și ce se va întâmpla cu mariajul lui Volkan, astăzi, într-un nou episod dramatic din serialul Infidelul, de la 20:00!- kanald.ro

Citeste si: Cum arată cel mai bătrân câine din toate timpurile. Bobi are 30 de ani și a scăpat de la moarte miraculos- VIDEO- stirilekanald.ro

14 S Odovania praznicului Botezului Domnului;Sf. Cuv. Mc. din Sinai și Rait;Sf. Nina, luminătoarea Georgiei;;

15 D Sf. Cuv. Pavel Tebeul și Ioan Colibașul;

16 L Cinstirea lanțului Sf. Ap. Petru;Sf. Mc. Danact citețul;

17 M †) Sf. Cuv. Antonie cel Mare;Sf. Cuv. Antonie cel nou de la Veria;

18 M † Sf. Ier. Atanasie și Chiril, arhiep. Alexandriei; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

19 J Sf. Cuv. Macarie cel Mare și Macarie Alexandrinul;Sf. Ier. Marcu, mitr. Efesului;Sf. Mc. Eufrasia;

20 V †) Sf. Cuv. Eftimie cel Mare;Sf. Mc. Eusebiu, In, Pin și Rim;; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

21 S Sf. Cuv. Maxim Mărt.;Sf. Mc. Neofit;Sf. Mc. Agnia din Roma;

22 D Sf. Ap. Timotei;Sf. Cuv. Mc. Anastasie Persul;

23 L Sf. Sfințit Mc. Clement, ep. Ancirei;Sf. Mc. Agatanghel;Sf. Părinți de la Sinodul al VI-lea Ecumenic;

24 M Sf. Cuv. Xenia din Roma;Sf. Xenia din Sankt Petersburg;( Tedeum- Ziua Unirii Principatelor Române)

25 M †) Sf. Ier. Grigorie Teologul, arhiep. Constantinopolului;† Sf. Ier. Bretanion, ep. Tomisului; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

26 J †) Sf. Ier. Iosif cel Milostiv, mitr. Moldovei;Sf. Cuv. Xenofont, Maria, Arcadie și Ioan;

27 V † Aducerea moaștelor Sf. Ier. Ioan Gură de Aur;Sf. Marciana, împ.; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

28 S Sf. Cuv. Efrem Sirul, Isaac Sirul, Paladie și Iacob Sihastrul;

29 D Aducerea moaștelor Sf. Sfințit Mc. Ignatie Teoforul;Sf. Mc. Filotei;

30 L †) Sf. Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur;Sf. Sfințit Mc. Ipolit, ep. Romei;

31 M Sf. Doctori fără de arginți Chir și Ioan;

 

Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, să consulţi calendarul creştin ortodox.


Abonează-te pe

Citește și:

Sfatul zilei din 7 ianuarie 2023. O zodie își ia viața în propriile mâini

Zodiac 7 ianuarie 2023. Află ce zodie se lasă condusă către un drum mai bun

Horoscop săptămâna 6-12 februarie. ZODIA care dă marea lovitură, oportunități uriașe - ego.ro

Adda, surprinsă de mărturisirile făcute de fiul său. Micuțul i-a spus artistei că este bătrână. Reacția surprinzătoare a Addei - kudika.ro

Horoscop 4 februarie 2023. Zodiile care vor învăța să aprecieze mai mult persoanele importante din viețile lor - stirilekanald.ro

Harika din serialul Totul pentru familia mea, apariție de senzație alături de părinții săi! Iată de la cine a moștenit actrița Gözde Türker frumusețea și talentul! - kanald.ro

Fiul Priscillei Presley, Navaronne Garcia, la un pas să fie ucis sub privirile mamei lui cu câteva zile înaintea morții Lisei Marie Presley - radioimpuls.ro

Cine este Pamela Anderson. Biografie: vârstă, carieră, familie. Rolul său în Baywatch i-a adus un succes colosal - wowbiz.ro

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete
”Am făcut greșeli.” Tzancă Uraganu, dezvăluiri despre neregulile găsite de ANPC în shaormeria lui
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri