Calendar ortodox 23 ianuarie. Sfântul Mucenic Clement, episcopul Ancirei


Calendar ortodox 23 ianuarie. Sfântul Mucenic Clement, episcopul Ancirei

Calendra ortodox 23 ianuarie. Credincioșii îl prăznuiesc miercuri pe Sfântul Sfințit Mucenic Clement, episcopul Ancirei. Sfântul Clement și-a trăit în mucenicie mai toată viaţa lui pământească. Tot în această zi este prăznuit Sfântul Agatanghel.


In articol:

Calendar ortodox 23 ianuarie. Sf Mucenic Clement

Fericitul şi minunatul Clement a trăit în mucenicie mai toată viaţa lui pământească. Timp de douăzeci şi opt de ani, s-a luptat şi s-a nevoit împotriva tiranilor neavând niciodată vreme slobodă, nici răgaz, nici întrerupere şi pace în anumite zile, cum se obişnuia la război în vremea aceea, când lupta înceta şi de o parte şi de alta, ca iarăşi să poată năvăli

unii asupra altora cu şi mai multă putere şi cu iuţime. Ci dimpotrivă, războaiele lui au fost necurmate şi puternice.

Nu ne minunăm deci numai de anii câţi a pătimit ca nimeni altul, sau de chinurile pe care le-a îndurat; ne minunăm deopotrivă şi de una şi de alta. Căci a trecut prin tot felul de chinuri şi, înfruntând pe toţi împăraţii şi tiranii de atunci, s-a făcut privelişte aproape în toată lumea, a minunat şi pe îngeri cu răbdarea lui şi în acest chip a luat cununa măririi.

Sfântul Clement era din Ancira Galaţiei, din tată elin şi din mamă cucernică şi credincioasă, pe nume Sofia. A intrat în viaţa călugărească când era de 12 ani şi când a fost de 20 de ani a ajuns arhiereu. A pătimit pe vremea împăraţilor Diocleţian şi Maximian, şi a guvernatorilor, nouă la număr: Domeţian, Agripin, Cumvrichiu, Dometiu, Saverdot, Maxim, Afrodisiu, Lucius şi Alexandru.

Calendar ortodox 23 ianuarie. Sfântul Agatanghel

Fericitul Agatanghel era roman de neam. El a fost botezat de sfântul Clement şi închis împreună cu sfântul şi cu alţii, în Roma. A izbutit să fugă din închisoare, iar când au suit pe Clement pe corabie, ca să-l ducă la Nicomidia, a intrat pe furiş şi Agatanghel în aceeaşi corabie.

Amândoi au pătimit până la sosirea în Ancira şi au stat înaintea lui Lucius. Din porunca lui Lucius li s-au tăiat capetele, împreună cu alţi bărbaţi, femei şi copii, care crezuseră în Hristos. Sufletele lor s-au dus spre cereştile locaşuri.

sursa: a1.ro

 


Abonează-te pe

Citește și:

Ce a spus Simona Halep după meciul cu Serena Williams: “Simt că am fost lovită de un tren”

Petre Roman, UMILIT în ultimul hal! Oana Roman l-a dat de gol: ”Nu ascund rah%$#^”

Horoscop 23 ianuarie 2019. Zodia care suferă din dragoste! Despărțiri cu scandal

Vladimir Draghia si Giani Kirita, la „Exatlon”!

Fiica mea il vrea doar pe tati si trebuie sa recunosc ca asta doare

Clipul zilei pe KFETELE.RO

DISTRIBUIE
acest articol

Horoscop

Horoscop zilnic vineri, 26 februarie 2021! O zodie trebuie să meargă la doctor!

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri