Calendar ortodox 17 iulie 2022. Ce sărbătoare este in ziua de 17.07.2022?


În fiecare zi a anului are loc o sărbătoare sfântă. Însă știați dacă sărbătoarea de pe data de 17 iulie 2022 este o sărbătoarea cu cruce neagră sau roșie?


In articol:

Aflați din rândurile următoare care este sărbătoarea care are loc pe data de 17 iulie 2022 și dacă este o sărbătoare cu cruce neagră sau roșie, dar și care este rugăciunea care este adresată sfântului sărbătorit în această zi. În plus, descoperiți și ce alte sărbători urmează în luna iulie.

 

Calendar ortodox 17 iulie 2022-   Sfânta Marina

Citeste si: Calendar ortodox 12 iulie 2022. Este sărbătoare cu cruce neagră sau roșie?

calendar crestin ortodox azi

Calendar crestin 17 iulie 2022

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Citeste si: Calendar ortodox 11 iulie 2022. Este sărbătoare cu cruce neagră sau roșie?

Sfânta Marina  s-a născut în Antiohia Pisidiei, într-o familie păgână. Aceasta a primit tainele învățăturii despre Iisus Hristos, încă de la vârsta de 12 ani. Cu toate acestea, odată ce mama sa a trecut la cele veșnice, tatăl său a luat hotărârea de a nu o mai considera pe Sfânta Marina, fiica sa. Prin urmare, acesta a început totodată să o și urască pentru faptul că aceasta credea în Hristos.

Într-o bună zi, Sfânta Marina a decis să îl însoțească pe tatăl său, la muncile câmpului cu oile. Acolo a fost momentul în care s-a întâlnit cu eparhul Olimvrie, care era un mare prigonitor al creștinilor. Nici cu una, nici cu două, acesta s-a hotărât să o ia de soție pe Sfânta Marina, fiind absolut impresionat de frumusețea sa.

Cu toate acestea, nu a trecut mult timp până când eparhul Olimvrie a aflat că  Sfânta Marina  este creștină. Din acel moment, acesta a cerut ca Sfânta Marina să fie luată și să fie dusă în cetate pentru a fi chinuită, iar din cauza faptului că a refuzat să aducă jertfă idolilor, aceasta a fost bătută și aruncată în temniță.

Tot în temniță, diavolul, sub chip de șarpe, s-a încolăcit în jurul capului ei, pentru a o omorî, însă acesta nu a reușit pentru că Sfânta Marina s-a însemnat cu semnul Sfintei Cruci, astfel încât șarpele a crăpat, iar ea a fost înconjurată de o lumină cerească. Acela a fost momentul în care în temniță și-a făcut simțiță prezența o cruce mare, care strălucea cu lumină negrăită, iar deasupra acesteia se vedea si o porumbiță albă, care i-a spus:" Bucură-te, Marino, porumbiță cuvântătoare a lui Hristos, fiica a Sionului celui de sus, căci iată ziua bucuriei tale s-a apropiat!"

În acel moment, Sfânta Marina s-a vindecat miraculos de toate rănile sale, însă a două zi a fost aruncată în foc și în apă, îndurându-le pe toate și de această dată. După toate aceste pedepse Sfânta Marina a fost condamnată la moarte prin decapitare, iar aceasta s-a stins din viață la vârsta de doar 15 ani, mai exact în anul 270.

 

Rugăciune către Sfânta Marina  - 17 iulie 2022

ce sarbatoare este pe 17 iulie 2022

Calendar crestin 17 iulie 2022

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Citeste si: Calendar ortodox 9 iulie 2022. Este sărbătoare cu cruce neagră sau roșie?

Calendar creştin ortodox 17 iulie 2022- sărbătoare fără cruce neagră sau roșie

Cântarea 1, glasul al 8-lea.

Irmosul:

“Apa trecând-o ca pe uscat şi din răutatea Egiptului scăpând, israeliteanul striga: Mântuitorului şi Dumnezeului nostru să-I cântăm.

Stih: Sfântă Mare Muceniţă Marina, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Muceniţă, ceea ce dănţuieşti întru Dumnezeu şi eşti plină de strălucirile Lui, dă-mi mie raze de lumină purtătoare, cu rugăciunile tale, împodobită fecioară.

Stih: Sfântă Mare Muceniţă Marina, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Lucrul cel nestătător şi stricăcios al celor trecătoare, înţelepţeşte l-ai trecut cu vederea, cu înţeleaptă minte fiind împodobită, muceniţă a lui Hristos şi după dreptate te-ai învrednicit de strălucirea cea de sus.

Stih: Sfântă Mare Muceniţă Marina, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Rugător vin către tine, cinstită, cu rugăciunile tale de greutăţile vieţii mântuieşte-mă, muceniţă de chinuri purtătoare şi potoleşte tulburarea patimilor mele.

Stih: Sfântă Mare Muceniţă Marina, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu înţelepciunea şi cu darul luminându-se mintea ta, Sfântă Mare Muceniţă Marina, de îngrozirile tiranilor nu te-ai temut, muceniţă a Mântuitorului, cu dumnezeiască putere fiind întărită.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Calea vieţii ai arătat, Viaţa Cea Înfiinţată zămislind şi trupeşte născând-O pe Ea, Maica lui Dumnezeu şi legăturile morţii le-ai rupt.”

 

Calendar ortodox 2022 iulie

calendar crestin ortodox iulie azi

Calendar crestin 17 iulie 2022

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Citeste si: Calendar ortodox 15 iulie 2022. Ce sărbătoare este vineri?

1 V †) Sf. Ier. Leontie de la Rădăuți; Sf. Mc. Doctori fără de arginți, Cosma și Damian, cei din Roma (Post. Nu se fac nunți)

2 S Așezarea veșmântului Născătoarei de Dumnezeu în biserica Vlaherne; †) Sf. Voievod Ștefan cel Mare; Sf. Ier. Iuvenalie, patr. Ierusalimului

3 D Sf. Mc. Iachint; Sf. Ier. Anatolie, patr. Constantinopolului Duminica a III-a după Rusalii (Despre grijile vieții); Ap. Romani V, 1-10; Ev. Matei VI, 22-23; glas 2, voscr. 3

4 L Sf. Ier. Andrei, arhiep. Cretei; Sf. Cuv. Marta

5 M † Sf. Cuv. Atanasie Atonitul; Sf. Cuv. Lampadie

6 M Sf. Cuv. Sisoe cel Mare; Sf. Mc. Lucia din Roma (Post. Nu se fac nunți)

7 J †)Sf. M. Mc. Chiriachi; Sf. Cuv. Toma din Maleon; Sf. Mc. Evanghel

8 V Sf. M. Mc. Procopie și mama sa, Teodosia; †) Sf. Mc. Epictet preotul și Astion monahul (Post. Nu se fac nunți)

9 S †) Cinstirea Ic. Maicii Domnului „Îndrumătoarea” de la M. Neamț; Sf. Sfințiți Mc. Pangratie, ep. Tavromeniei

10 D Sf. 45 de Mc. din Nicopolea Armeniei Duminica a IV-a după Rusalii (Vindecarea slugii sutașului); Ap. Romani VI, 18-23; Ev. Matei VIII, 5-13; Ioan XVII, 1-13; glas 3, voscr. 4

11 L Sf. M. Mc. Eufimia; Sf. Olga, cea întocmai cu Ap. și luminătoarea Rusiei

12 M †) Cinstirea Ic. Maicii Domnului „Prodromița” de la Muntele Athos; Sf. Mc. Proclu și Ilarie; Cuv. Mihai Maleinul; Sf. Veronica; Sf. Cuv. Paisie Aghioritul

13 M Soborul Sf. Arh. Gavriil; Sf. Cuv. Ștefan Savaitul; Sf. Cuv. Sara (Post. Nu se fac nunți)

14 J Sf. Ap. Achila; Sf. Mc. Iust și Iraclie; Sf. Cuv. Nicodim Aghioritul

15 V Sf. Mc. Chiric și Iulita; Sf. Vladimir, luminătorul Rusiei (Post. Nu se fac nunți)

16 S Sf. Sfințit Mc. Atinoghen cu cei 10 ucenici ai săi; Sf. Mc. Iulia

17 D Sf. M. Mc. Marina; Sf. Ier. Eufrasie, ep. Ionopolei Duminica a V-a după Rusalii (a Sf. Părinţi de la Sinodul al IV-lea Ecumenic; Vindecarea celor doi demonizați din ținutul Gadarei; Rugăciunea lui Iisus); Ap. Romani X, 1-10; Ev. Matei VIII, 28-34; IX, 1; glas 4, voscr. 5

18 L †) Sf. Mc. Emilian de la Durostorum (Ostrov); Sf. Cuv. Pamvo

19 M Sf. Cuv. Macrina, sora Sf. Vasile cel Mare; Sf. Cuv. Die; Aflarea moaștelor Sf. Cuv. Serafim de Sarov

20 M †) Sf. Slăvitul Prooroc Ilie Tesviteanul (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

21 J Sf. Cuv. Simeon și Ioan Pustnicul; Sf. Prooroc Iezechiel; †) Sf. Cuv. Rafail și Partenie, de la Agapia Veche

22 V Sf. Mironosiță, întocmai cu Ap., Maria Magdalena; Sf. Cuv. Mc. Marcela (Post. Nu se fac nunți)

23 S Aducerea Moaștelor Sf. Sfințit Mc. Foca; Sf. Mc. Apolinarie, Vitalie și Valeria

24 D Sf. M. Mc. Hristina; Sf. Mc. Ermoghen Duminica a VI-a după Rusalii (Vindecarea slăbănogului din Capernaum); Ap. Romani XII, 6-14; Ev. Matei IX, 1-8; glas 5, voscr. 6

25 L Adormirea Sf. Ana, mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu; Sf. Părinți de la Sinodul al V-lea Ecumenic; Sf. Cuv. Eupraxia și Olimpiada

26 M Sf. Sfințit Mc. Ermolae; Sf. Mc. Cuv. Paraschevi din Roma; †) Sf. Cuv. Ioanichie cel Nou de la Muscel (Argeș) 27 M † Sf. M. Mc. și Tămăduitor Pantelimon (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

28 J Sf. Ap. și diac. Prohor, Nicanor, Timon și Parmena; Sf. Cuv. Pavel de la Xiropotamu

29 V Sf. Mc. Calinic, Veniamin și Mamant; Sf. Mc. Teodota cu fiii săi (Post. Nu se fac nunți)

30 S Sf. Ap. Sila, Silvan, Crescent, Epenet și Andronic; Sf. Mc. Valentin, ep. Umbriei

31 D Înainte-prăznuirea scoaterii Sf. Cruci; Sf. și Dreptul Evdochim; Sf. și Dreptul Iosif din Arimateea (Lăsatul secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului) Duminica a VII-a după Rusalii (Vindecarea a doi orbi și a unui mut din Capernaum); Ap. Romani XV, 1-7; Ev. Matei IX, 27-35; Ioan XVII, 1-13; glas 6, voscr. 7

 

Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, să consulţi calendarul creştin ortodox.


Abonează-te pe

Citește și:

Calendar ortodox 12 iulie 2022. Este sărbătoare cu cruce neagră sau roșie?

Celebra bucătăreasă Gina Bradea este internată la Institutul Oncologic din Cluj.Urmăritorii sunt îndemnați să se roage pentru ea

ULTIMĂ ORĂ: Rică Răducanu, conectat la aparate la un spital din București

Calendar ortodox 16 iulie 2022. Ce sărbătoare este in ziua de 16.07.2022?

Calendar ortodox 15 iulie 2022. Ce sărbătoare este in ziua de 15.07.2022?

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete
Cine este Laurențiu Duță. „Eram la panoul de onoare al şcolii. Îmi spunea că din când în când mai trecea să-mi vadă poza."
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri