Calendar crestin ortodox 16 mai. Cui ii spunem astazi "La multi ani"?


La data de 16 mai este pomenit in calendarul crestin ortodox Cuviosul Teodor cel Sfintit.

Cuviosul Teodor cel Sfinţit a fost ucenic al Sfântului Pahomie cel Mare şi stareţ al mănăstirii din Tabenesi. S-a născut în ţinutul din Tebaida de Sus şi, la vârsta de paisprezece ani, s-a retras la o mănăstire de monahi. Auzind însă de Sfântul Pahomie s-a dus la Tebaida pentru a-i fi ucenic.

După Sfântul Teodor a venit în mănăstire şi mama sa, şi un frate, Pafnutie. Mama Sfântului Teodor a venit pentru a-şi vedea fiul care plecase de acasă, familia sa fiind foarte înstărită, fără voia părinţilor. A adus cu ea şi scrisori din partea episcopilor prin care i se poruncea Sfântului Pahomie să-i dea pe fiul ei.

Când a împlinit 25 de ani, Sfântul Teodor a fost ales, de dascălul său, ca însoţitor în drumurile pe care acesta le făcea la mănăstirile aflate sub ascultarea sa. A fost hirotonit preot la vârsta de treizeci de ani.

La moartea Sfântului Pahomie, Sfântul Teodor a fost ales stareţ al tuturor mănăstirilor înfiinţate de Sfântului Pahomie, reuşind să aducă pacea acolo unde începuseră să apară dezbinări.
Astăzi sunt pomeniţi şi Sfinţii Cuvioşi Sila, Paisie şi Natan de la Sihăstria Putnei.
Calendar Creştin Ortodox 16 mai

Calendarul Ortodox: Sf. Cuv. Teodor cel Sfinţit; Sf. Mc. Nicolae din Meţovo; Sfinţii Cuvioşi Sila, Paisie şi Natan de la Sihăstria Putnei
Calendarul Greco-catolic: Sf. cuv. Teodor cel Sfinţit; Sf. Ioan Nepomuk; Fer. Vladimir Ghika
Calendarul Romano-catolic: Fer. Vladimir Ghika, pr. m.

sursa: crestinortodox.ro


Clipul zilei pe KANALD.RO:
DISTRIBUIE
acest articol


Sanatate

Alimente care te ajută să scapi de anxietate în izolare! 

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...


Parteneri

Pentru tine

Din Lifestyle

Parteneri