Iată ce preparate nu trebuie să lipsească de pe masa ta în această zi de sărbătoare.
Sărbătoare importantă pentru credincioșii ortodocși, pe 1 octombrie, la începutul celei de-a doua luni de toamnă. Aceștia sărbătoresc Acoperământul Maicii Domnului, o sărbătoare cu mare încărcătură emoțională, fiind un moment potrivit în care tradiția, credința și obiceiurile culinare se împletesc în casele gospodinelor și credincioșilor de pretutindeni. Această zi este marcată în calendar cu cruce roșie, semn că vorbim de un moment cu mare însemnătate, așa că bisericile sunt deschise pentru slujbă, pomeni și rugăciuni. Se știe că în această zi nu se lucrează și nu se fac treburi gospodărești, iar, de asemenea, munca la câmp trebuie evitată. Din respect pentru Maica Domnului, și treburile casnice sunt de evitat, cum ar fi spălatul rufelor, cusutul sau alte activități solicitante. Această sărbătoare are o puternică încărcătură emoțională, iar originea este încă din secolul al X-lea, atunci când Maica Domnului s-a arătat în Biserica Vlaherne din Constantinopol, în timpul unui privegheri de noapte.
Ce preparate sunt puse pe masă în această zi de sărbătoare?
Citește și: Ce nu ai voie să faci de Acoperământul Maicii Domnului? Tradiții și obiceiuri demne de urmat!
Dincolo de mersul la biserică, rugăciune, odihnă trupească și sufletească, de această sărbătoare sunt legate și anumite tradiții gastronomice, deoarece credincioși respectă cu sfințenie și obiceiurile culinare ca o formă de recunoștință pentru Maica Domnului. Multe
Citește și: Anunț important pentru românii cu probleme de sănătate!- stirilekanald.ro
Femeile aleg să facă și pâinea de casă în această zi, reprezentând rodul muncii și binecuvântarea casei. În unele zone din țară, această pâine este dusă la biserică pentru a fi sfințită de către preot, iar ulterior adusă acasă, fiind primul aliment consumat înaintea preparatelor gătite. Fiind zi de miercuri, de post, gospodinele pregătesc diferite mâncăruri fără carne, brânză, lapte sau ouă, așa că sarmalele de post cu orez și ciuperci, gătite în foi de varză sau viță nu lipsesc de pe masă în această zi specială. Acum, când grădinile sunt pline de legume proaspete pe care le putem adăuga în diferite mâncăruri, și în această zi specială putem să gătim tocănițe din vinete, ardei și dovlecei, alături de salată de sezon, cu sfeclă roșie, morcovi sau varză. Gospodinele care vor să pună pe masă și ceva dulce, pot realiza plăcintă cu mere sau dovleac, colivă sau colaci împletiți și gogoși de post. Această sărbătoare a căpătat, de-a lungul timpului, o puternică însemnătate cu viața satului și cu schimbarea anotimpurilor, deoarece începutul lui octombrie marca sfârșitul muncilor de pe câmp. La această dată recoltele erau deja strânse, hambarele erau bogate de roadele toamnei, iar oamenii începeau să facă activități mai liniștite, pe lângă casă. Înainte de a se pune la masa, credincioșii merg la biserică și se roagă pentru întreaga familie.