Bradul împodobit se întâlnea doar la moartea unui tânăr nelumit. Cum petreceau boierii români Sărbătorile


Bradul împodobit se întâlnea doar la moartea unui tânăr nelumit. Cum petreceau boierii români Sărbătorile

Dacă pentru românul zilelor noastre, din peisajul sărbătorii de Crăciun sunt nelipsiţi brazii împodobiţi, porcul tăiat, cârnaţii, caltaboşii şi oraşele luminate feeric, în veacurile din urmă, românii se bucurau, în funcţie de rang şi avere, de alte lucruri.

ANII 1700: Vodă Callimachi dansa pe muzică turcească

O sută de ani mai târziu, logofătul Gheorgache descria în Condica sa obiceiurile de Crăciun din Moldova anilor 1752, pe vremea lui Vodă Grigore Callimachi: În dimineaţa zilei de Ajun, Domnul ese din lăuntru de la casa ce se cheamă Mabei şi vine în Spătărie şi şade în domnescul scaun.

Şi vrând ca să iasă la biserică, acel ce este vel spătar (dregătorul care purta la ceremonii spada şi buzduganul domnesc – n.r.)

închinge sabia cea împărătească peste umăr şi ia buzduganul în mâna dreaptă, ţinându- l rezemat pe umărul său; şi cel ce este vistier mare, ţinând în mâna sa cuca (căciulă înaltă împodobită cu pene de struţ – n.r.) o pune în capul lui vel spătar.

Apoi, sculându-se Domnul din scaun, cu toată parataxis (orânduiala boierimii sale – n.r.) merg la biserică. Aici, domnul este întâmpinat de Mitropolitul Ţării, episcopi şi boierime, care-l primesc cu smerită plecăciune.

Ajuns în mijlocul bisericii, Domnul se închină către icoana Mântuitorului Hristos şi către icoana Precistei, apoi către uşile împărăteşti, după care se sue în strana domnească.

După ce fiecare şi-a ocupat locul şi liniştea domneşte în sfântul locaş, soborul de preoţi în frunte cu Mitropolitul încep a înălţa rugi către Dumnezeu Atotputernic. După ce toţi s-au miruit şi au luat anaforă, Domnul părăsind biserica se îndreaptă către Spătărie.

La uşa bisericii el este întâmpinat de căpitanul de vânători şi vânatul lor: cerbi, ciute, capre, râmători sălbateci, iepuri şi alte păsări ce pot vâna. Ajuns la spătărie, Domnul îşi ocupă tronul, iar curtea întreagă şi înaltele feţe bisericeşti vin de i se închină.

După tropar, Mitropolitul, Domnul, beizadelele, Episcopii şi toţi boierii se ridică în Picioare, şi preotul ce a slujit Liturghia dă icoana în mâna mitropolitului şi sărutând- o o dă Domnului spre sărutare.

Îndată se slobod tunuri şi începe meterhaneaua (muzică turcească – n.r.)'.

citeste continuarea pe pagina urmatoare >>>

 


Abonează-te pe

Citește și:

Zile libere în Decembrie, de Crăciun şi Revelion! Când se stă acasă

Nelu Ploieșteanu, BATJOCORIT pe patul de moarte! Se va lăsa cu demisii

În premieră la Kanal D, DESTINE, o serie de documentare biografice despre puterea de a reuşi în viaţă

Ce poţi găsi în magazinele outlet şi cum recunoşti cele mai bune oferte?

Cum a reuşit o tânără să economisească 190.000 de euro pentru a-şi cumpăra casă. Este o metodă simplă la îndemâna tuturor

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Lifestyle

Cum să scapi de căderea părului? Prepară tratamentul în bucătăria ta!

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri