Bonă, grădiniță sau bunici?



Aflați din rândurile următoare care este cea mai bună variantă pentru copil atunci când se termină concediul de creștere.


In articol:

Primii doi ani din viața copilului sunt poate cei mai frumoși pentru un părinte și în special pentru mamă.

Aceasta petrece timp cu puiul său și îl îngrijește cum știe ea mai bine. După doi ani însă, sau poate chiar mai devreme, mama trebuie să se întoarcă la locul de muncă și să-și reia activitatea de dinainte să aducă pe lume copilul. Astfel, lucrurile încep încetul cu încetul să revină pe făgașul normal și astfel mama, care înainte de toate este femeie, poate să se deconecteze pentru câteva ore de sarcinile legate de creșterea copilului.

Acest proces este însă unul anevoios, care presupune o mulțime de decizii de luat și griji care de cele mai multe ori nu își au rostul.

Foarte important este de stabilit ce se întâmplă cu cel mic odată ce mama se întoarce la muncă. În acest caz există trei posibilități: grădiniță, bunici sau bonă.

În cadrul unei emisiuni, Urania Cremene, expert în parenting, a vorbit despre beneficiile și dezavantajele fiecărei opțiuni în parte astfel încât părinții să poată să aleagă ce este mai bine pentru copilul lor.

Cum alegem ce este cel mai bine pentru copilul nostru

Citește și: Cum arată viața de cuplu după ce apare un copil

Bonă, grădiniță sau bunici?

Potrivit specialistului în domeniu, principalul aspect de care trebuie să ținem cont în momentul în care luăm o decizie este bunăstarea copilului. El are mai multe nevoie care trebuiesc îndeplinite, iar acestea nu pot fi altfel îndeplinite decât prin intermediul integrării lui în colectivitate.

Citeste si: Ce se întâmplă cu Theo Rose în ultimul trimestru?! Artista, în lacrimi: „Copilul meu nu știu ce are”- wowbiz.ro

Citeste si: Cât câștigă Eva Măruță din postările de pe rețelele sociale?! Nu o să îți vină să crezi ce sumă primește pentru o postare- radioimpuls.ro

Este foarte să înțelegem ce au nevoie copiii.

Acești copii au nevoie de conectare, au nevoie de relații cu alți oameni cărora să le ofere, de la care să se încarce, să simtă că aparțin. Dacă până la un an și jumătate – doi, contactul cu mama este foarte important sau cu familia restrânsă, copiii după aceea au nevoie să iasă. A doua nevoie foarte importantă a copiilor este de învățare, de acumulare de informații, de explorare. Nu în ultimul rând este nevoia lor de a lua decizii, de a face alegeri, de a se simți stăpâni pe situație .”, spune specialistul în domeniu.

De aceea, este foarte important ca pentru a-i asigura copilului toate aceste nevoi să îl introducem în colectivitate, prin urmare, să îl ducem la grădiniță. Chiar dacă acomodarea va fi una anevoioasă, trebuie să facem lucrurile pas cu pas și să îl facem pe copil să înțeleagă că se află într-un loc sigur și că indiferent de situație mama se va întoarce mereu și sub nicio formă nu îl părăsește.

Lucrurile se întâmplă pas cu pas, mai ales când vorbim despre schimbări majore .”, spune specialistul în domeniu.

Cum contribuie bunicii în creșterea și dezvoltarea copilului

Citește și: Cum îi convingem pe copii să mănânce mai multe legume

Bonă, grădiniță sau bunici?

Pe lângă grădiniță, bunicii sunt foarte importanți în creșterea și dezvoltarea copilului și vin ca un sprijin pentru bunici. De aceea, părinții care au posibilitatea de a-și lăsa copiii în compania bunicilor câteva ore pe zi sunt sfătuiți să apeleze cu încredere la aceștia.

Citeste si: Raed Arafat nu consideră că a greșit la Colectiv. Cum se apără secretarul de stat al MAI în fața acuzațiilor primite: „Dacă noi nu voiam să îi ducem, rămâneau acasă''- kanald.ro

Citeste si: Subiecte simulare română Bacalaureat 2023. Ce ar putea pica anul acesta? Emoții mari pentru elevi- stirilekanald.ro

Eu cred că bunicii sunt foarte importanți. Ei își iubesc nepoții și măcar știm că sunt pe mâini sigure. Cei mai mulți nu au energia necesară să ducă în spate un copil energic. Asta nu înseamnă că îi ținem de-o parte. Asta înseamnă că înlesnim relația copiilor cu bunicii cât de des posibil și cât de mult posibil .”, spune specialistul în domeniu.

Cum alegem o bonă potrivită pentru copilul nostru

Citește și: De ce apar conflictele între copii și cum îi învățăm să le gestioneze corect

Bonă, grădiniță sau bunici?

Din păcate, sunt mulți copii care nu pot beneficia de grija unui bunic. În acest caz părinții sunt nevoiți să apeleze din când în când la ajutorul unei bone pentru un plus de ajutor. Specialistul în domeniu recomandă să nu lăsăm copilul toată ziua cu bona, ci să folosim această alternativă pentru situații speciale. De asemenea, trebuie să ne asigurăm foarte bine înainte de toate că persoana respectivă este de încredere.

Bona poate să ajute, dar aici este cu mari semne de întrebare. Avem nevoie de recomandări, de control, dar nu la modul în care să reușim să o facem să se simtă inconfortabil, avem nevoie să transmitem informații, să avem răbdare. Nu aș lăsa copilul cu o bonă toată ziua. Un copil are nevoie de comunitate. Nu se poate încărca de la o singură persoană .”, spune specialistul în domeniu.  


Abonează-te pe

Citește și:

Câte jucării le luăm copiilor

Cum gestionăm relația dintre frați

Cât se lasă la fiert sarmalele de post. Trucul secret pentru a ieși delicioase - ego.ro

Adda, surprinsă de mărturisirile făcute de fiul său. Micuțul i-a spus artistei că este bătrână. Reacția surprinzătoare a Addei - kudika.ro

Subiecte simulare română Bacalaureat 2023. Ce ar putea pica anul acesta? Emoții mari pentru elevi! - stirilekanald.ro

Horoscop chinezesc 27 martie – 2 aprilie 2023: Zodiile care-și transformă ambițiile în realitate. Roata norocului se întoarce în favoarea lor - kanald.ro

VIDEO: Mădălina Ghenea, cu lacrimi în ochi în ultima apariție televizată. Imaginile care i-au emoționat pe fani - radioimpuls.ro

Decizia luată de Oana Matache și Radu Siffredi! Nu au mai suportat criticile - wowbiz.ro

Clipul zilei pe KFETELE.RO:
DISTRIBUIE
acest articol

Vedete
”Am simțit că este o investiție din care toată lumea va ieși câștigătoare.” Ce afaceri au avocatul Adrian Cuculis și partenera lui de viață. Cei doi au trecut printr-o dramă cumplită
Citește mai departe
Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Specialisti
Parteneri