Boala care ucide cei mai multi romani: De 10-15 ani e mai severa decat multe forme de cancer


Romanii au cea mai scazuta speranta de viata din Uniunea Europeana, iar 60% din decesele inregistrate in Romania sunt provocate de bolile cardiovasculare, cu 12% mai mult decat media europeana.

Reprezentantii Societatii Romane de Cardiologie afirma ca incindenta bolilor cardiovasculare a crescut foarte mult in ultimii 10-15 ani. Acestia se plang de faptul ca, in prezent, nu exista un program national de preventie a acestor afectiuni severe.

”Insuficienta cardiaca e o boala foarte severa care omoara foarte multi oameni. De 10-15 ani e mai severa decat foarte multe forme de cancer. Nu exista practic o perceptie a populatiei generale legata de severitatea insuficientei cardiace. Insuficienta cardiaca este ceva foarte comun. Nu inteleg ca trebuie sa se prezinte repede la doctor”, spune dr. Ovidiu Chioncel, medic primar la Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare Prof. Dr. C. C. Iliescu.

Potrivit presedintelui Societatii Romane de Cardiologie, dr. Gabriel Tatu Chitoiu, principalele cauze care conduc la bolile cardiovasculare sunt hipertensiunea arteriala, fumatul, lipsa de mancare, sedentarismul sau obezitatea.

Pe de alta parte, „in alte tari, Danemarca sau Franta, mortalitatea prin boli cardiovasculare a scazut sub nivelul de mortalitate prin cancer, care este undeva la 30-35%. Deci au fost facute progrese foarte mari in tarile care au inteles ca o natiune este puternica daca este sanatoasa si bine educata”, spune dr. Gabriel Tatu-Chitoiu.

Situatia se va inrautati in urmatorii ani. Potrivit estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii in anul 2030 peste 20,3 milioane de persoane vor muri de o boala cardiovasculara.

”Fumatul reprezinta principalul factor care duce la cresterea numarului de pacienti diagnosticati cu o boala cardiaca. Colesterolul joaca si el un rol important in aparitia acestor afectiuni. Daca numarul de tigari fumate s-ar reduce, atunci si numarul bolnavilor ar scadea considerabil”, puncteaza prof. dr. Leonida Gherasim, medic cardiolog si profesor universitar la Facultatea de Medicina din Bucuresti.
Afla mai multe pe: www.gandul.info


Clipul zilei pe KFETELE.RO:
DISTRIBUIE
acest articol


Vedete

Ramona Bădescu, fotografiată în Italia la prima plimbare cu bebeluşul ei! Vedeta a născut la aproape 51 de ani!

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...


Parteneri

Pentru tine

Din Lifestyle

Parteneri