Boala care omoară un român pe oră poate fi confundată cu o răceală


Un român moare în fiecare oră de cancer pulmonar. Diagnosticul rapid şi accesul la tratamentul potrivit le-ar putea mări bolnavilor şansele de supravieţuire de la 11%, procentul dramatic la care se situează acestea în prezent, la 55%.

Apoi, vorbim despre lipsa unei legi a prevenţiei, alături de mentalitatea românilor, care merg pe ideea că nu li se poate întâmpla lor şi nu îşi fac controale regulate. Avem, în România, o lipsă acută a educaţiei pentru sănătate, care nu a beneficiat de atenţia cuvenită şi nu a fost introdusă în şcoli, deşi a existat o propunere în acest sens.

Laszlo Attila, senator membru al Comisiei pentru Sănătate Publică, recunoaşte că România a ajuns în situaţia în care planurile de prevenţie zac în sertare, în condiţiile în care 40.000 - 50.000 de decese cu cauză oncologică ar putea fi evitate în fiecare an.

Totuşi, dincolo de problemele legislative, stă mentalitatea românilor, care consideră că nu este nevoie să meargă la medic decât atunci când au, într-adevăr, o problemă.

„Eu nu m-am dus la doctor 25 de ani, până când un coleg de serviciu mi-a spus că am devenit recalcitrant, că nu mă mai mulţumeşte nimic şi să merg să fac nişte analize. Am mers la Institutul Nasta, acolo unde lucra soţia lui. Mi se face pielea de găină când vorbesc”, spune Petre, supravieţuitor al cancerului pulmonar.

El se numără printre cei care au ajuns la timp la medic, şi totuşi mărturiseşte că a trecut prin clipe de coşmar.

citeste continuarea aici


Abonează-te pe

Citește și:

Ai un junghi sau o durere de cap? Simptome banale care pot ascunde boli grave

Se anunță un divorț-bombă!? Ce s-a întâmplat între Andreea Bănică și soțul ei

Fanteziile sexuale ale fiecarei zodii in parte

Vampirul care traieste in catacombele de sub Castelul Bran. Bathory bea sange de oameni si doarme in sicriu

Sexul cu un bărbat însurat. Ce le incita cu adevarat pe femeile care il vor

Clipul zilei pe KFETELE.RO

DISTRIBUIE
acest articol

Horoscop

Horoscop zilnic marți, 19 ianuarie 2021! O zodie pică un examen important!

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri