Din punct de vedere nutritiv, laptele este o sursa valoroasa de substante esentiale. Este ieftin si usor de consumat, o sursa bogata de calciu, proteine, zinc si riboflavina (B2).
Pentru cei varstnici care nu se hranesc corespunzator, pentru copii, pentru gravide sau pentru oamenii activi, care ard zilnic substante nutritive, laptele joaca un rol vital. Circa 600 ml furnizeaza putin peste jumatate din cantitatea de calciu si vitamina B2 necesara pentru gravide sau pentru lauze si mai mult decat cantitatea suficienta necesara pentru toti ceilalti. De asemenea, contine doza zilnica de vitamina B12. Aproximativ o treime din necesarul de proteine al oamenilor si 15% din totalul energiei necesare se pot obtine din aceeasi cantitate de lapte.
Are insa acest aliment numai beneficii? Medicii considera ca laptele de vaca poate provoca eczeme, secretii excesive si boli ale pieptului, atat la copii cat si la adulti. Studiile efectuate de Colegiul Britanic pentru Naturopatie si Osteopatie din Hampstead au aratat ca mamele care alapteaza si consuma o cantitate mare de lapte de vaca tind sa aiba copii mai predispusi la infectii, cum ar fi eczemele si catarul cronic si de asemenea mai multi colici.
Citeste si: Urechi infundate: cauze si tratament
La ora actuala, cei mai multi consuma lapte semidegresat sau degresat, pentru ca acesta este mai putin gras.. E bine de stiut ca acesta contine cantitati mai mici de vitamina A, D si E decat produsul integral, cat si o cantitate mai mica de calciu.
Din acest motiv, copiii sub cinci ani trebuie sa bea lapte integral. Prin pasteurizare, laptele pierde si 25% din vitamina C, iar cantitatea ramasa descreste si mai mult in timp.Riboflavina (vitamina B2) este foarte sensibila la razele ultraviolete astfel ca, daca laptele sta expus la soare timp de doua ore, pierdeti jumatate din ea. De asemenea, lumina fluorescenta distruge riboflavina, astfel ca jumatate dintre pierderi survin in magazine, dar numai in cazul laptelui aflat in sticle, lumina neafectand laptele din cutii.