Daca citesti acest articol, probabil ca in ultima perioada te simti lipsit de energie, nu te poti concentra la nimic sau te simti demotivat. Toate aceste simptome pot avea o singura cauza- astenia de primavara.
In acest articol, farmacist dr. Anca Pop ne va spune care sunt cauzele, simptomele si cum putem trata astenia de primavara pe cale naturala.
- Astenia de primavara- Cauze
Fara a fi considerata o boala, astenia de primavara reprezinta un set de simptome legate de lipsa de energie, stare de apatie sau tristete. Pe timpul iernii, pe o durata de circa 4 luni, perioada de lumina este mai scurta decat cea de noapte, iar sinteza de serotonina (hormonul fericirii produs cu ajutorul luminii) scade, in defavoarea melatoninei
Pe scurt, lipsa luminii naturale prin scurtarea zilei, lipsa vegetalelor si a fructelor proaspete, diminuarea activitatilor in aer liber, pot determina simptomele asteniei de primavara prin dezechilibrul biochimic hormonal, enzimatic si mitocondrial.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Astenia de primavara- Simptome
Astenia de primavara se manifesta prin: stare de indispozitie ce determina oboseala cvasi-permanenta, dificultate in atentie si concentrare, scaderea apetitului, anxietate, apatie, demotivatie, tristete si nivel de energie scazut.
Manifestarile asteniei de primavara se reflecta in viata de zi cu zi acasa, dar mai ales la lucru.
Pentru meseriile solicitante si cu risc, in aspecte legate de concentrare si siguranta (ex. lucratori la inaltime, soferi, meserii cu risc inalt, personal chirurgical, etc.) este necesara o atentie speciala si suport.Astenia de primavara- Tratamente naturale
Pentru a evita starile de somnolenta si oboseala, sunt necesare modificari ale dietei, regimului de miscare si relaxare corporala. Farmacist dr. Anca Pop ne da urmatoarele sfaturi pentru a trata astenia de primavara:
- plimbari sau sport in aer liber sau la sala
- aplicarea unor tehnici de relaxare profesionala sau proprii fiecaruia (starea de bucurie, rasul sunt corelate cu nivele crescute de serotonina)
- este important sa consumam legume proaspete, germeni (sursa de GABA – hormonul relaxarii), cereale- orz, ovaz (bogate in vitamina B, magneziu, proteine), orez brun (de asemenea sursa de GABA), orz verde (sursa de coenzima E1- NADH, coenzima anti-oboseala mitocondriala si sulfoxid dismutaza SOD antioxidant)
- este recomandata folosirea uleiului de peste (surse de acizi grasi omega 3-6 EPA, DHA si coenzima Q10 ce genereaza energie mitocondriala impreuna cu conezima E1 NADH)
- este important sa mancam fructe bogate in enzime- ananas, papaya, kaki, kiwi, smochine, rodie si fructul pasiunii
- este important sa consumam carne de buna calitate, gatita corect- peste, vita (muschi, ficat), curcan, oaie, in cantitate moderata, spanac pentru aport de fier, esential in productia de energie, si aport de proteine
- hidratarea corecta este esentiala petru a combate astenia de primavara, cu aport de minimum 1 litru de apa pana la 2 litri. Aportul corect de apa va rezolva imediat simptomele de oboseala, senzatia de epuizare, durerile de cap si anxietate
- dusurile reci dimineata favorizeaza circulatia sanguina si dau o senzatie de prospetime. De asemenea, sauna, masajul pot sa elimine senzatia de oboseala