In ziua de dinaintea inceperii Postul Craciunului se praznuieste Lasata Secului, ocazie cu care se tine o masa mare si imbelsugata, la care participa familia si prietenii apropiati.
Ciorba de peste este binevenita pentru ca in timpul postului sa fim sprinteni precum pestii si sa inotam tot timpul, fara sa „alunecam" in necazuri. La desert, se servesc placinte cu fructe si cu legume, dar mai ales cu struguri sau cu stafide, care simbolizeaza sporul si vigoarea spirituala.
De Lasatul secului, gospodinele spala toate vasele in care au pregatit bucatele pentru masa sarbatoreasca, apoi le asaza pe masa cu gura in jos in noaptea ce deschide Postul crestin. Exista credinta ca in acest fel, spiritele rele nu se vor ascunde acolo si nu-i va ispiti pe crestinii din casa respectiva sa renunte la post.
In ziua sarbatorii, o alta traditie se refera la o interdictie referitoare la treburile casnice ale femeilor: nu se spala, nu se tese, nu se face curatenie, pentru ca bolile si paguba sa nu intre in casa unde se implineste traditia.