Modul de joacă al lui Moghazehi Mehrzad
Se spală orezul şi se aşază într-un castron cu un plus de strop de sare grunjoasă şi apă rece. Se îndepartează apa şi se repetă procedura de încă două, trei ori, dar fără sare. Pentru sarmale se recomandă varza cu foi subţiri, fără nervuri groase.
Compoziţia va fi amestecată cu orezul deja fiert. Se aşază o foaie de varză cu nervurile în sus, se adaugă o lingură din compoziţia de sarmale în mijlocul fiecărei foi de varză, aşezată precum un rulou pe lăţimea frunzei, astfel
că şi la un capăt şi la celălalt al compoziţiei să rămână doi centimetri de frunză liberă. Se pliază partea de sus peste compoziţie, apoi se pliază părţile laterale şi se rulează foaia de varză până la capăt, având grijă ca sarmalele să fie compacte.
După înfăşurarea tuturor sarmalelor, se păstrează două, trei frunze de varză întregi, iar frunzele rămase se taie pe lânga nervura din mijloc, se suprapun mai multe şi se rulează, apoi se taie subţiri, precum fideaua. Ardeii vor fi tăiaţi julien. Pentru fierberea sarmalelor, se foloseşte o oală de patru, cinci litri. Se toarnă uleiul în oală, se aşază jumătate din cantitatea de varză tocată pe fundul oalei, iar peste varză se toarnă jumătate din sucul de roşii.
Sarmalele vor fi aşezate în cerc, fără spaţiu liber între ele. Opţional, printre sarmale, se pot adăuga bucăţi de costiţă de porc proaspată sau afumată, desărată puţin înainte.
Pentru aromă şi gust adăugăm câteva foi de dafin şi aproximativ 15 boabe de piper.