Antioxidantii, soldatii care lupta cu radicaii liberi din organism


In conditii normale, corpul uman sintetizeaza antioxidantii de care are nevoie pentru a face fata nevoilor zilnice.

Insa, in conditii de stres sau de boala insa, este nevoie de cantitati mai mari pe care le putem gasi in suplimentele alimentare

Stresul pe care il pre¬su¬pune viata moderna este tot mai mare. Alimentatia haotica, poluarea, lipsa exercitiului fizic sunt tot atatia factori care supun organismul uman unui efort considerabil de adaptare.

In mod normal, un corp sanatos produce cantitati suficiente de antioxidanti, insa in situatii de stres prelungit (fizic sau psihologic) sau de boala, biosinteza acestor substante scade foarte mult.

Fumatorii, de exemplu, isi supun organismul unui stres suplimentar in lupta cu radicalii liberi, la fel si persoanele care, dintr-un motiv sau altul, in ciuda unei alimentatii sanatoase sau a lipsei unor factori poluanti, nu reusesc sa sintetizeze toti antioxidantii de care au nevoie. Imunitatea scade pe fondul acestui stres oxidativ de lunga durata si apare necesitatea completarii cu antioxidanti introdusi in corp din surse exterioare.

Cum actioneaza antioxidantii

Fie ca sunt produsi de organism, fie ca sunt proveniti din suplimentele alimentare, antioxidantii actioneaza simultan pe doua cai. Pe de o parte recunosc radicalii liberi periculosi pentru organism si ii neutralizeaza, iar, pe de alta, refac daca nu cumva este prea tarziu celulele „ruginite”.

Principalii antioxidanti produsi de organism sunt acidul uric, albuminele, bilirubina, diferite enzime-cheie precum catalaza sau glutation peroxidaza (GSH). Biosinteza acestui din urma compus scade, insa, cu varsta, lasand organismul vulnerabil in fata radicalilor liberi. Cerealele, fructele si legumele, elemente de baza ale unei alimentatii sanatoase, contine si ele cantitati importante de antioxidanti. Este vorba despre tarate (coaja boabelor de cereale) care contin pe langa fibre, vitamine, minerale, si antioxidanti.

Persoanele active pot suplimenta cantitatile de antioxidanti cu produse special concepute in acest scop.
Citeste continuarea pe: www.doctorulzilei.ro


Clipul zilei pe KANALD.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Informatiile zilei

Focar de coronavirus în Dâmbovița! Peste o sută de persoane de la un centru de îngrijire au fost testate pozitiv

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri