Amarantul (Amaranthus retroflexus – cunoscut popular sub denumirea de stir ) este o planta cu frunze late, originara din jumatatea de sud a Americii de Nord.
Motive ca sa incluzi amarantul in alimentatie
Sursa completa de proteine — In functie de calitatea sa, amarantul poate contine intre 13 si 19 procente de proteine, ceea ce reprezinta mult mai mult pe gram decat alte cereale precum orezul, sorgul si secara. Important de retinut ca aceasta sursa de proteina contine toti cei opt aminoacizi esentiali (inclusiv lizina, un aminoacid ce lipseste din aproape toate cerealele), fiind o sursa completa de proteina.
Nu contine gluten – La fel ca hrisca si quinoa, amarantul nu contine gluten.
Beneficii pentru inima- Un studiu publicat in Grasimile pentru Sanatate si Boli in 2007, de exemplu, a descoperit ca uleiul de amarant poate ajuta pacientilor ce sufera de boli coronariene.
Bogat in fibre alimentare — Conform unor statistici asupra continutului nutritiv, o cana de amarant contine 5.2
grame de fibre alimentare, sau 21% din doza zilnica recomandata.
Dens in minerale — Cea mai apreciata calitate a amarantului este concentratia densa de minerale esentiale. O cana de amarant gatit ne furnizeaza DZR de fier, 40 procente din DZR de magneziu (80% din populatia din tarile dezvoltate se estimeaza ca are deficit de magneziu), 36 procente din DZR de fosfor si o cantitate foarte mare in procent de 105% din DZR de mangan.
Amarantul contine si doze semnificative de calciu, potasiu, zinc, cupru si seleniu. Pe de alta parte, nu are aproape nicio vitamina, exceptand vitamina B6 si acidul folic.
Sursa: viataverdeviu.ro
Motive ca sa incluzi amarantul in alimentatie
Sursa completa de proteine — In functie de calitatea sa, amarantul poate contine intre 13 si 19 procente de proteine, ceea ce reprezinta mult mai mult pe gram decat alte cereale precum orezul, sorgul si secara.
Important de retinut ca aceasta sursa de proteina contine toti cei opt aminoacizi esentiali (inclusiv lizina, un aminoacid ce lipseste din aproape toate cerealele), fiind o sursa completa de proteina.
Nu contine gluten – La fel ca hrisca si quinoa, amarantul nu contine gluten.
Beneficii pentru inima- Un studiu publicat in Grasimile pentru Sanatate si Boli in 2007, de exemplu, a descoperit ca uleiul de amarant poate ajuta pacientilor ce sufera de boli coronariene.
Bogat in fibre alimentare — Conform unor statistici asupra continutului nutritiv, o cana de amarant contine 5.2 grame de fibre alimentare, sau 21% din doza zilnica recomandata.
Dens in minerale — Cea mai apreciata calitate a amarantului este concentratia densa de minerale esentiale. O cana de amarant gatit ne furnizeaza DZR de fier, 40 procente din DZR de magneziu (80% din populatia din tarile dezvoltate se estimeaza ca are deficit de magneziu), 36 procente din DZR de fosfor si o cantitate foarte mare in procent de 105% din DZR de
mangan. Amarantul contine si doze semnificative de calciu, potasiu, zinc, cupru si seleniu. Pe de alta parte, nu are aproape nicio vitamina, exceptand vitamina B6 si acidul folic.
Sursa:
viataverdeviu.ro Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro