Alimentele fără gluten – opțiuni salvatoare pentru cei care suferă de afecțiuni provocate de gluten


Alimentele fără gluten – opțiuni salvatoare pentru cei care suferă de afecțiuni provocate de gluten

Pentru că se fac adesea confuzii între boala Celiacă, intoleranța la gluten și alergia la gluten, trebuie să clarificăm, de la bun început, faptul că acestea nu reprezintă unul și același lucru.

Deși toate cele trei afecțiuni sunt provocate de gluten, proteină regăsită în grâu, orz și secară, modul în care organismul reacționează la aceasta este diferit.

Cu toate acestea, introducerea de alimente fără gluten în alimentația persoanelor care suferă de aceste condiții medicale este absolut necesară, indiferent de forma de intoleranță de care sunt afectate.

Boala Celiacă, intoleranța la gluten și alergia la gluten – care sunt diferențele?

Reacția sistemului imunitar la gluten este cel care determină apariția diferențelor între cele trei tipuri de afecțiuni.

În cazul bolii Celiace, glutenul atacă propriile țesuturi și vilozitățile de la nivelul mucoasei intestinului subțire în momentul în care intră în organism. În lipsa consumului de produse fără gluten, simptomele resimțite de cei afectați de boala Celiacă se manifestă prin flatulență, diaree, scădere în greutate, oboseală cauzată de anemie, greață, dureri abdominale, vărsături, reflux gastric sau arsuri la stomac.

Singura modalitate de tratare a acestei boli este evitarea produselor care conțin gluten, cum sunt grâul, orzul și secara.
Cu toate acestea, în cazuri restrânse, simpla eliminare a glutenului nu este suficientă, tratamentele pe bază de corticosteroizi fiind singurele care dau rezultate.

În schimb, în cazul unei intoleranțe sau a unei alergii la gluten, sistemul imunitar atacă glutenul însuși, conducând astfel la inflamarea țesuturilor din interiorul tractului digestiv. Simptomele resimțite sunt aceleași, diferența constând în faptul că, imediat ce glutenul a fost, în cele din urmă, digerat, organismul revine la normal.
De asemenea, intensitatea acestora poate fi ceva mai redusă decât în cazul bolii Celiace. Cu toate acestea, consumul de produse fără gluten reprezintă tratamentul standard în ambele situații.

Preparate fără gluten – care sunt opțiunile celor cu intoleranță?

Viața cu intoleranță la gluten nu este simplă. Opțiunile alimentare sunt mult reduse din cauza dificultății sistemului digestiv de a procesa această proteină. Cu toate acestea, există variante de produse fără gluten, care reușesc să ofere organismului nutrienții necesari pentru a dispune de energie și vitalitate.Cel mai simplu mod în care cei care nu pot consuma gluten se pot bucura de aceleași preparate delicioase este folosirea produselor fără gluten. Există o mare varietate de paste fără gluten, pâine, cereale, covrigei, fursecuri, biscuiți fără gluten etc. Din fericire, iată că alimentația celor care manifestă intoleranță nu trebuie să fie săracă în nutrienți esențiali. Datorită cercetărilor realizate asupra glutenului, producătorii alimentari s-au concentrat pe crearea produselor alimentare standard, utilizând alternativele fără gluten.

Pentru a vă forma o idee clară, iată lista alimentelor care nu conțin gluten și care pot fi folosite în preparate:

● fructe și legume;
● carne, inclusiv cea de pește;
● verdețuri;
● leguminoase (fasole boabe, fasole verde, linte, năut, mazăre);
● orez;
● mălai;
● pseudocereale (quinoa, chia, hrișca);
● semințe;
● lactate;
● soia.

Există o listă, și mai strictă, a alimentelor interzise celor cu intoleranță, alergie la gluten sau celor care suferă de boala Celiacă:
● paste făinoase;
● pâine și produse de panificație;
● biscuiți și covrigei;
● bere;
● sosuri pentru salate;
● bomboane;
● cereale (grâu, orz, secară);
● aditivi alimentari;
● preparate pane.

Republica BIO – sursa de aprovizionare a celor cu intoleranță la gluten

Republica BIO este un magazin online ce comercializează produse alimentare 100% ecologice și naturale, certificate de organisme internaționale de încredere din domeniul sănătății alimentare. Portofoliul acestuia este foarte divers, conținând de la produse fără gluten, fără zahăr, aditivi sau organisme modificate genetic, până la produse alimentare vegane, destinate procesului de detoxifiere și slăbire sănătoasă, și chiar la produse de uz casnic, de tipul difuzoarelor pentru uleiuri esențiale, detergenților de rufe etc.

Categoria intitulată sugestiv „Fără...” conține produse fără gluten, fără zahăr, fără lactoză sau amidon, pentru cei care nu se împacă bine cu aceste ingrediente. Toate acestea sunt disponibile la prețuri competitive, avantajoase pentru cei care au un regim alimentar deosebit, dar și pentru cei care își doresc să elimine substanțele dăunătoare din alimentație și din rutina zilnică de îngrijire a tenului și a corpului.

Dacă te numeri printre cei care au intoleranță la gluten sau la oricare dintre ingredientele enumerate mai sus, descoperă pe republicabio.ro produse diverse, 100% ecologice și naturale.

 


Abonează-te pe

Citește și:

CITEȘTE: Cine este SENSY. Biografia concurentei de la Bravo ai stil! Celebrities

Gabriela Cristea este în pragul SĂRĂCIEI!? Câți bani câștigă acum

DESCOPERĂ: Cine este ANDA ADAM, noua concurenta de la Bravo ai Stil! Celebrities

CITEȘTE: Cine este IOANA FILIMON. Biografia concurentei de la Bravo ai stil! Celebrities

CITEȘTE: Cine este Mădălina Ghenea. Biografie: data nașterii, căsătorie, copil

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete

NOUTATE: Cine este solistul de la CARLA'S DREAMS. Biografie: nume real, data naşterii, căsătorie, copil, divorț, cine este iubita lui

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri