Toata lumea vorbeste despre alimentele pe care trebuie sa le mancam si care fac parte dintr-o dieta sanatoasa.
Si cu siguranta stim ca mancarea de tip fast food este nesanatoasa, dar gustoasa. Este important sa cunoastem exact acele alimente pe care ar trebui sa le evitam. In continuare va vom prezenta 5 alimente nesanatoase, dar si substituentii lor recomandati intr-un regim de viata sanatos. Astfel va va fi mult mai usor sa alegeti corect atunci cand va trebui sa mergeti la cumparaturi sau sa luati masa in oras.
NU: Alimente prajite- prajite in ulei alimentele pot fi gustoase, dar ele nu sunt deloc sanatoase. Cartofii, inele de ceapa, carnea si ouale prajite au valoarea nutritionala mica si pun sanatatea in pericol. Continutul mare de grasimi creste colesterolul din sange si poate declansa boli de inima. Prajite in ulei, alimentele pot contine aciclamida, substanta cancerigena care poate creste riscul de cancer. Si nu in ultimul rand, alimentele prajite aduc un aport mare de calorii.
DA: Alimente inabusite- pentru ca alimentele sa contina mai putine grasimi, se recomanda inabusirea lor in ulei de masline. Uleiul de masline da mancarii un gust placut si este mult mai sanatos. De exemplu, dupa ce se fierbe fasolea verde, ea poate fi inabusita cu putin ulei de masline, usturoi, piper si putina sare de mare. Astfel de obtine un preparat gustos si sanatos.
NU: Paine alba- paine alba este facuta din faina alba rafinata si contine aditivi, afanatori, indulcitori, conservanti. Acest aliment are putini nutrienti si fibre dietetice, esentiale pentru un sistem digestiv sanatos si un metabolism stabil.
Citeste si: Urechi infundate: cauze si tratament
DA: Paine din germeni de grau- germenii de grau sunt subprodusi rezultati in urma macinarii graului, superiori calitativ bobului intreg.
NU: Margarina- margarina contine grasimi trans. Grasimile trans se gasesc in mod natural in lactate si in produse din carne, dar marea majoritate se formeaza in timpul hidrogenarii uleiului vegetal care se transforma in ulei semi-solid.
DA: Unt- in comparatie cu margarina, untul creste nivelul colesterolului bun din sange. Totusi, untul trebuie consumat cu moderatie. Acasa se poate obtine o varianta mult mai sanatoasa prin amestecarea untului cu ulei de masline, in cantitati egale. Se pune la rece si astfel se obtine un unt mult mai sanatos.
NU: Orez alb- orezul alb are foarte putini nutrienti si contribuie la constipatie, de aceea este recomandat sa se consume impreuna cu legume. Fiind rafinat, contine amidon, de care organismul nu are nevoie. Orezul alb trebuie exclus din alimentatie deoarece contine o cantitate mare de glucoza.
Citeste si: Calendar ortodox 6 iunie 2023. Ce sfânt este sărbătorit astăzi, în marțea după Rusalii:- stirilekanald.ro
DA: Orez brun- orezul brun contine toate cele trei straturi ale miezului – taratele, germenele si endosperma – toate oferind o valoare nutritiva superioara celei a orezului alb. Este o sursa importanta de vitamina B3, vitamina B1, magneziu si fier. Consumul de orez brun scade riscul declansarii diabetului de tip 2.
NU: Zahar alb- zaharul este un aliment procesat, cu un continut de chimicale ridicat. Organismul nu poate procesa o cantitate atat de mare de calorii „goale” (alimente bogate in calorii, dar sarace in nutrienti). Consumul de zahar alb incetineste activitatea celulara si are un impact negativ asupra sistemului imunitar. Zaharul contribuie la riscul de a face carii dentare.
DA: Ciocolata neagra si fructe- substituentul sanatos al zarului alb nu este indulcitorul artificial. Studiile au aratat ca persoanele care consuma in mod regulat bauturi dietetice tind sa ia in greutate. Motivul este ca atunci cand organismul simte gustul dulce el reactioneaza la fel ca la zahar. De aceea, daca apare pofta de alimente dulci, se pot consuma fructe si ciocolata neagra. Doua patratele de ciocolata neagra pe zi tin la distanta imbatranirea prematura si bolile cardiace.
Sursa: www.dcnews.ro