Alergii vs intoleranțe alimentare. „1 din 4 români este alergic, nu neapărat la alimente”


Iată care este diferența între alergie în intoleranță alimentară, ce teste se fac pentru a descoperi de ce suferi și care sunt cele mai periculoase alergii.


In articol:

Multe persoane se confruntă cu intoleranțe alimentare și adesea le confundă cu alergiile. O alergie alimentară se poate manifesta la orice vârstă. Aceasta apare la scurt timp după consumul unui aliment. Foarte important de știut, nu trebuie consumată o cantitate mare din respectivul aliment pentru ca reacția alergică să se declanșeze.

 

Docto Anca Hâncu, doctor în nutriție și medicină generală, a dezvăluit în cadrul unui interviu cum putem să descoperim și să tratăm alergiile și intoleranțele alimentare.

Citește și: Probleme comune ale pielii și ce pot însemna acestea

„Realitatea este că 1 din patru români este alergic nu neapărat la alimente, sunt foarte multe alergii.

Alergii la praf, la acarieni, la tot felul de substanțe, la aditivi alimentari, la alimente și vom vorbi astăzi despre alergiile alimentare.

 

Alergia este o reacție  exagerată a sistemului imunitar, care nu recunoaște anumite substanțe și le consideră dăunătoare, mediate prin imunoglobuline S sau nu sunt mediate prin imunoglobuline și dau mai multe simptome. Simptomele sunt de la nivelul cavității bucale, unde pot să apară tumefieri ale limbii  ale buzelor, mâncărimi, apare simptomatologie gastrointestinală cu greață, vărsături, crampe abdominale, apare simptomatologie cutanată, urticarie, dermatită atopică de tip alergic.

Apar, de asemenea, și palpitații, deci simptomatologie cardiovasculară.

Apar și diverse alte tulburări care pot duce până la șoc anafilactic. Acest șoc poate să amenințe viața, există cazuri letale ca urmare a unei alergii nediagnosticată” , a amintit medicul în cadrul interviului TV.

Intoleranta alimentara simptome

Cum se recunoaste intoleranta alimentara

[Sursa foto: Unsplash]

Citește și: Cum tratezi intoleranța alimentară: „Intoleranțele se manifestă nespecific”

Alergii alimentare. Cum pot fi identificate

Medicul în nutriție și medicină generală a mai amintit în cadrul interviului cum pot fi identificate alergiile. În plus, sunt foarte importante testele pentru a vedea dacă te confrunți sau nu cu alergii.

 

Dacă am avut anumite manifestări și reacții la un alergen, ar fi bine să facem teste multiple pentru mai mulți alergeni ca să știm de ce trebuie să ne protejăm. Persoanele alergice trebuie să poarte mereu asupra lor un pen cu epinefrină care se poate administra în situații mai grave.

 

Cele mai frecvente alergii sunt alergiile la praf, la acarieni, la polen. Există și alergii încrucișate, alergia la polen cu anumite alergii la fructe cu kiwi și cu pepene sau alergia la acarieni cu niște crustacee, spre exemplu.

 

Cine are alergie la acarieni, are alergie și la crustacee. Și mai este de menționat că apare și simptomatologie respiratorie, rinită, strănut, mergând până la simptomatologie de astm bronșic ”, a mai amintit medicul.

Alergii

Alergii simptome

[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Limba îți vorbește despre sănătatea ta „Mergeți în fața oglinzii și scoateți limba afară”

Ce diferență este între alergie alimentară și intoleranță

Există câteva diferențe clare între cele alergia alimentară și intoleranța alimentară, iar medicul le-a amintit în cadrul interviului:

„Da, mai puțin grave sunt reacțiile de timp inflamator care merg cu o simptomatologie nespecifică. În timp ce alergiile se manifestă în jur de 2 ore, intoleranțele se manifestă nespecific și atunci e mai ușor de identificat. Însă este un noroc și avem la dispoziție niște teste de intoleranță și ne putem da seama că este o simptomatologie difuză”, a mai spus specialistul. 

 

 


Abonează-te pe

Citește și:

Cura de detoxifiere toamna. Principii generale, beneficii, idei de meniu sănătos

Delia, noi declarații controversate. Artista nu crede în împărțirea genurilor masculin și feminin

BOMBĂ! Theo Rose și Anghel Damian se despart: 'Sunt probleme multe în relație...'

Cum să-ți crești imunitatea în câțiva pași simpli. Pregătește-te pentru sezonul rece.

Cum să scapi de înțepăturile țânțarilor. Efectele neștiute ale uleiurilor esențiale

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Cooking
Ce poți face dacă varza murată a făcut floare. Gospodinele folosesc acest truc util
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Specialisti
Parteneri