Ai devenit mamica? Uite de ce sa tii cont cand vine vorba de somnul bebelusului tau!

Ai devenit mamica? Uite de ce sa tii cont cand vine vorba de somnul bebelusului tau!
Ai devenit mamica? Uite de ce sa tii cont cand vine vorba de somnul bebelusului tau!

De curand ai devenit mamica si, inevitabil, te intrebi daca bebelusul tau ar trebui sa doarma cu tine in aceeasi camera sau singura. Iata cateva informatii utile pentru sanatatea celui mic.

„Co-sleeping” sau „bed-sharing” este fenomenul dormitului in pat cu copilul, ponderea parintilor care il practica fiind de 60% in randul familiilor din Suedia. Parerile specialistilor sunt insa impartite intrucat trebuie puse in balanta argumentele care sunt in favoarea acestei practici, precum si opiniile contra.

Prezenta copilului in camera parintilor prezinta avantaje si dezavantaje. De exemplu, un avantaj este acela ca va creste numarul alaptarilor pe durata noptii, fata de cel al hranirii cu biberonul, data fiind proximitatea copilului fata de mama.

De asemenea, dormitul bebelusului langa mama va ajuta la reducerea perioadei necesare adaptarii acestuia la lumea exterioara, deoarece el se va simti protejat de prezenta ei odata cu parasirea mediului intrauterin.

In ceea ce priveste siguranta micutului, probabil ca multi ar fi tentati sa spuna ca aceasta este mai mare daca acesta va dormi in acelasi pat cu parintii. Realitatea este cu totul alta intrucat, potrivit unui studiu dormitul nou-nascutului sub trei luni in pat cu parintii implica o crestere de cinci ori a riscului de aparitie a Sindromului de Moarte Subita (SMSS).

De exemplu, in Statele Unite ale Americii, SMSS este principala cauza de mortalitate post-neonatala.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

In cazul in care parintii decid ca bebelusul sa doarma in acelasi pat cu ei, siguranta acestuia este pusa in pericol. Copilul este expus riscului de sufocare accidentala, poate cadea din pat, isi poate prinde mana sau capul intre pat si saltea sau se poate supraincalzi.

Pe durata noptii, starea de veghe a parintilor isi pierde din intensitate, odata cu instalarea somnului, iar buna intentie de a avea grija de cel mic este inlocuita de reflexe, miscari necontrolate care il pot pune in pericol.

„Recomandarea mea este sa nu culcam copilul intr-o alta camera si in niciun caz sa nu il fortam sa doarma. Desi au instinctul matern, mamele pot fi foarte obosite, iar tatii nu au in primele luni de viata ale copilului reflexul ingrijirii unui nou-nascut.

De aceea, pentru a nu dormi in acelasi pat cu bebelusul, dar pentru a-l avea aproape in primele lui luni de viata, se poate opta pentru un patut anexa. Mama il va putea atinge, ii va putea auzi respiratia si il va putea alapta cu usurinta, fara a se ridica din pat”
, afirma Urania Cremene, Expert Parenting -Parent’s Toolshop Inc. SUA.

O comunitate de specialisti in pediatrie si psihologie, care va poate fi de ajutor, se afla pe platforma „Modeleaza copilaria”, care vine in intampinarea parintilor cu raspunsuri si sfaturi la diverse aspecte legate

de cresterea sanatoasa şi armonioasa a copiilor. Aici pot fi consultate informatii si recomandari in ceea ce priveste sanatatea, alimentatia, ingrijirea, siguranta, psihologia, educatia si distractia copiilor.



Citește și:

Pete roșii pe picioare – cauze și management

VIDEO Cora Mizil, mărturisiri neașteptate despre atașamentul bărbaților în afara căsniciei. “Varianta cea mai bună e să nu știi nimic.”

Cum arăta Cristela Georgescu, în tinerețe. Imaginile au ajuns pe internet

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

Cum arată Apple, fiica în vârsta de 18 ani a lui Gwyneth Paltrow și Chris Martin

Ce declarații inedite a făcut Adriana Bahmuțeanu despre intențiile fiilor lui Silviu Prigoană. „Miza era să deschidă ei succesiunea, nu eu.”

Cum arată inelul primit de Christina Ich de la iubitul ei! Aceasta ar fi fost cerută în căsătorie cu o bijuterie care costă jumătate de milion de euro

Ionuț Cobzaru, șeful de post de la Dumești, este polițistul care s-a împușcat. S-a sinucis din cauza...


Video
Clipul zilei pe kfetele.ro
Cookies