Afla si tu ce sunt glucidele si cum trebuie sa le consumam corect!

Afla si tu ce sunt glucidele si cum trebuie sa le consumam corect!
Afla si tu ce sunt glucidele si cum trebuie sa le consumam corect!

Fiecare om trebuie sa aiba cunostinte minime despre nutritie si trebuie sa stie sa citeasca eticheta unui produs alimentar.

Glucidele(carbohidratii) reprezinta cea mai accesibila sursa de energie pentru organism, asigurand 50-55% din aportul energetic total. Acestea au dublu rol: sustin oganismul energetic si il structureaza. Glucidele sunt utilizate pentru mentinerea temperaturii corporale si intretinerea functiilor vitale si asigura energia pentru eforturile musculare. Sistemul nostru nervos, creierul si alte organe cum ar fi inima, plamanii, rinichii, intestinul si celulele sanguine au in mod special nevoie de glucide si nu pot functiona normal fara acestea.

Unde gasim glucide?- Alimentele care contin glucide sunt in special alimente dulci, iar ele se impart in doua categorii, in functie de tipul de glucide: glucide simple(monozaharide si dizaharide) si glucidele complexe  (oligozahardie si polizaharide). Cele pe baza de glucide simple sunt absorbite de organism ca atare apoi distribuite ca sursa de energie, fata de cele complexe, care sunt mai intai transformate in glucide simple apoi absorbie.

Deoarece procesul de absortie al glucidelor complexe este mai indelungat acestea sunt satioase, mai greu digerabile si sunt recomandate datorita multiplelor efecte benefice: evita variatiile glicemice mari, dau satietate mai indelungata si intarzie senzatia de foame, iar pe termen lung s-au demonstrat a influenta pozitiv nivelurile colesterolului „bun” si prin urmare scaderea incidentei evenimentelor cardiovasculare.

Fructele, mierea de albine, siropurile sunt alimentele care contin in cantitate mare glucide simple, in timp ce glucidele complexe sunt continute in special in cereale si legume.

Consumul de carbohidrati, mai ales inainte si dupa eforturile sau exercitiile fizice extenuante, poate furniza organismului energie, poate preveni aparitia senzatiei de foame si intarzia senzatia de oboseala.

Conform  lui Susan Burke(nutritionist), cand mancam carbohidrati rafinati, acestia sunt digerati rapid si sunt absorbiti apoi rapid in sange sub forma de glucoza.Glucoza este forma pura de energie care este folosita de muschi si celule. Intrebarea care se pune este daca nu cumva aveti o cantitate prea mare stocata in celulele adipoase.

Cea mai buna metoda de a preveni acest lucru este sa evitati sa consumati carbohidratii rafinati.

Glucidele din painea alba sunt glucide rafinate, obtinute prin prelucrare, prin urmare cu structura simpla; ele vor creste mai rapid glicemia decat glucidele din pastele fainoase sau din painea intermediara sau neagra, care contin glucide complexe.

Index glicemic Alimente

Mare (> 70) Glucoza, miere, fulgi de porumb, paine alba, paine integrala, cartofi prajiti sau piure, biscuiti, banane coapte, orez, morcovi

Mediu (55 – 70) Cartofi copti sau fierti, sucuri de fructe, compoturi, ananas, paste fainoase

Mic (< 55) Piersici, mere, portocale, lapte, iaurt, fasole pastai, arahide, soia, legume verzi, mazare verde sau uscata, ciuperci, struguri, portocale, grapefruit, sucuri de legume

Ce cantitati de glucide trebuie sa consumam?

Citește și: Robert o va chema pe Lia în camera roșie! Incredibil ce se va întâmpla între cei doi concurenți „Casa iubirii” în ediția de vineri, 26 decembrie, de la 10:00 și 16:30, la Kanal D- kanald.ro

Citește și: Crimă șocantă de Crăciun! Un bărbat de 36 de ani, ucis într-un scandal cu peste 20 de persoane. Victima a fost lovită în zona capului de 4 persoane, inclusiv un minor de 14 ani, pe care nu îi cunoștea- stirilekanald.ro

Glucidele trebuie sa aduca 50-55% din aportul energetic zilnic. Astfel, un adult cu greutate medie (70 kg) care desfasoara o activitate fizica moderata are nevoie de 300-400 g glucide pe zi, iar sursele de glucide sunt recomandate a fi alimentele cu continut bogat in glucide complexe si cu index glicemic mic. O dieta saraca in carbohidrati este recomandata pentru a fi sanatos

Exista carbohidrati buni hranitori si carbohidrati rai care nu hranesc organismul. Iata o lista care sa va ghideze

Carbohidrati buni
•    Cerealele integrale
•    Painea integrala
•    Fructele
•    Legumele
•    Orezul brun
•    Turtele si biscuitii de ovaz
•    Orzul
•    Fasolea
•    Lintea
•    Cartofii

Carbohidrati rai
•    Cerealele rafinate
•    Painea alba
•    Gogosile
•    Biscuitii
•    Prajiturile
•    Bauturile acidulate
•    Crispurile
•    Chipsurile
•    Pastele fainoase
•    Siropurile din dulceata
Sursa: www.doctorulzilei.ro



Citește și:

Tapioca: ce este și cum poate fi utilizată în bucătărie

Horoscop 27 decembrie 2025: O zodie are nevoie de liniște

Ce trebuie să faci neapărat în 2025, în funcție de zodie! Mai ai doar câteva zile la dispoziție

Boala cu care a fost diagnosticat Ion Drăgan. Artistul ar fi trecut prin mai multe operații dificile

Ultimul mesaj postat de Ion Drăgan înainte să moară. Ce a vrut să transmită, de fapt, artistul în ultima sa postare. CONFESIUNEA lasă fanii fără suflare

Deea Maxer, confesiuni despre viitor. Se mai vede aceasta îmbrăcând rochia de mireasă, în fața altarului? „Am lăsat ca universul să mă surprindă și să aducă oameni în viața mea.”

Mama Veronicăi intră în „Casa iubirii” să-l cunoască pe Ahmed! Aflați cum va reacționa concurenta în ediția de joi, 25 decembrie, difuzată de la 10:00 și 16:30, la Kanal D

A murit cunoscutul om de afaceri gălățean, Corneliu Istrate


Video
Clipul zilei pe kfetele.ro
Cookies