Nu exista persoana care sa nu fi cules macar o data aceasta planta de pe camp si sa o fi mancat pe loc sau care sa nu fi gustat cel putin o data in viata celebra ciorba delicioasa a carei ingredient principal este.
Originar din Europa, macrisul este o planta perena cultivata datorita gustului sau racoritor si a proprietatilor sale depurative, diuretice, antiinfectioase, antiscorbutice si usor laxative. Are un continut scazut de calorii si este bogata de fier, iod, sulf, zinc, potasiu, fosfor, magneziu, vitamina C si A, acid folic si alti fitonutrienti.
Amelioreaza astmul
Macrisul are importante proprietati antialergice, fiind in acelasi timp bogat in vitamina C, motiv pentru care este indicat in tratarea astmului, a gripei si a bronsitei.
Imbunatateste functiile glandei tiroide
Datorita continutului de iod, macrisul este indicat in special in dieta romanilor, cunoscut fiind numarul ridicat al persoanelor care sufera de gusa tiroidiana. Mai mult, accelereaza metabolismul, fiind indicat in hipotiroidie.
Previne bolile cardiovasculare
Bogat in luteina, zeaxantina si carotidieni naturali, macrisul este un aliat de nadejde in prevenierea bolilor cardiovasculare. Macrisul reduce grasimile din sange si scade colesterolul rau, prevenind ateroscleroza.
Antibiotic natural
Macrisul este bogat in substante cu rol antibiotic, luptand impotriva infectiilor din organism si intarind imunitatea.
Sursa: DcNews.ro