Numerosi oameni de stiinta care isi desfasoara activitatea in domeniul sanatatii sunt de parere ca una dintre cauzele aparitiei unor boli grave se afla chiar in cavitatea bucala.
La nivel global se fac zilnic zeci de mii de astfel de proceduri. Procedura despre care discutam este asa foarte cunoscuta obturatie de canal. Majoritatea dintre noi o consideram a fi o procedura foarte sigura si din acest motiv, la nivel mondial se fac aproximativ cateva zeci de milioane de obturatii de canal.
Cu siguranta nu cunosteai faptul ca dintii ale caror canale au suferit o astfel de procedura sunt, in principiu, “morti”. Mai mult decat atat, un astfel de dinte care a suferit o astfel de procedura poate deveni, in majoritatea cazurilor, adevarati incubatori silentiosi de bacterii, care pot, in anumite conditii, sa-si croiasca drumul catre fluxul sanguin. De aici isi fac aparitia si complicatiile medicale, infectiile si multe alte afectiuni, multe dintre acestea facandu-se simtite de abia peste ani si ani de zile. Majoritatea dintilor care au fost supusi unei asemenea proceduri arata bine si nu cauzeaza probleme, pentru un timp, acesta fiind unul dintre motivele pentru care pericolele la care ne supunem organismul urmand o astfel de procedura sunt atat de dificil de depistat.
Aceasta procedura stomatologica implica “umplerea” dintelui obutrat cu o substanta numita “guttapercha”, care are ca scop impiedicarea circulatiei sanguine in zona, astfel incat fluidul sa nu mai poata circula prin dinte.
In ciuda acestei proceduri, bacteriile isi gasesc refugiul la nivelul canalelor mici, acolo unde sunt in siguranta, avand in vedere ca nu pot fi afectate de antibiotice sau de sistemul imunitar al organismului. Aceste bacterii prezente la nivelul dintelui obturat cauzeaza infectii si nu pot fi invise de niciun tratament cunoscut. Astfel, odata cu trecerea timpului, acestea se transforma in patogeni toxici pentru organismul uman. De aici pana la aparitia infectiilor nu mai este decat un singur pas.
Dr. Robert Jones este cel care a descoperit legatura dintre acesta procedura stomatologica si aparitia cancerului la san. Aceasta concluzie este rodul a cinci ani de studii medicale, desfasurate asupra unui numar de 300 de femei care sufereau de cancer la san. Dintre cele 300 de femei, aproximativ 93% au urmat aceasta procedura stomatologica, iar 7% dintre ele au suferit la un moment dat de o anumita patologie orala. Ceea ce este si mai interesant este faptul ca femeile au dezvoltat tumorile pe aceasi parte cu cea a canalelor obturate.
Solutia este una simpla si este reprezentata de extragerea dintelui “problema”, caz in care sistemul imunitar al organismului ar putea functiona la capacitate maxima.
Sursa: e-dimineata.ro
Citeste si: Urechi infundate: cauze si tratament
Citeste si: Calendar ortodox 31 mai 2023. Ce sărbătoare este miercuri?- stirilekanald.ro