A murit Ileana Florea, singura femeie din Vrancea care cânta la ţambal


Cu "Taraful Dudu" a obţinut numeroase premii şi a acompaniat Ansamblul folcloric al dansatorilor din Năruja atât în ţară, cât şi peste hotare.

În seara de 13 ianuarie, a părăsit această lume Ileana Florea, din Năruja, membră a Academiei Artelor Tradiţionale din România –secţiunea arte muzicale şi ludice, singura femeie ce cânta la ţambal de pe Valea Zăbalei.

Reprezentanţii Bibliotecii Năruja au postat pe pagina de Facebook, sub titlul "A plecat să le cânte îngerilor din cer", povestea acestei femei artist.

"De ani de zile era membră a Tarafului Dudu din Năruja, înfiinţat înainte de 1940 de tatăl său. Acest taraf a reprezentat zeci de ani liantul sonor, cu o culoare instrumentală şi o autenticitate repertorială pentru folclorul tradiţional local, deosebită. Era o desfătare să-i asculţi şi să-i vezi pe scenă. Era acel ceva ce se numeşte taraf tradiţional în adevăratul sens al cuvântului…Ceva ce nu prea se mai găseşte… Din scrierile domnului Titel-Toader Chirilă, fost director al Căminului Cultural „Popa Şerban” din Năruja, aflăm că taraful avea pe vremuri 15 membri: nouă viori, trei ţambale, un acordeon şi două cobze. S-au remarcat în numeroase festivaluri şi concursuri locale, naţionale şi chiar internaţionale, obţinând numeroase premii.

Au fost în Suedia, Ungaria, Republica Moldova, Franţa. Culegeau ropote de aplauze când evoluau pe scenă. În ultimii ani au mai urcat pe scenă doar Nea Ion Dudu şi fiul său Ionel cu viorile, acompaniaţi la ţambal de Ţaţa Ileana Florea. Deşi trupul lor era măcinat de boală, sufletul le-a rămas tot tânăr şi când începeau a cânta te vrăjeau cu muzica lor. Ultima apariţie pe scenă în acest format a fost la Festivalul folcloric ”Comoara Vrancei” de la Năruja, pe 29 iunie 2014. Atunci au cântat oamenilor dispuşi să primească şi să recunoască valoarea oamenilor care îşi fericesc astfel locul care i-a plămădit.

Citeste mai mult: adev.ro/pld5zy


Clipul zilei pe KANALD.RO:

DISTRIBUIE
acest articol


Vedete

Roxana Vancea vrea să rămână însărcinată! „Când o să fie...” Vedeta și-a găsit fericirea lângă Dragoș Paiu, soțul ei

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...


Parteneri

Pentru tine

Din Lifestyle

Parteneri