A murit de cancer la sân. A ignorat primele simptome. Dacă observi asta, mergi imediat la medic până nu e prea târziu


A murit de cancer la sân. A ignorat primele simptome. Dacă observi asta, mergi imediat la medic până nu e prea târziu.


In articol:

Cancerul de sân. Care sunt primele simptome

Dar, pe de altă parte, cunoașterea semnelor și simptomelor și autoevaluarea nu pot înlocui testele regulate precum ecografii sau mamografii, recomandate de medici în funcție de vârsta femeii.

Aceste teste de screening pot ajuta la depistarea cancerului de sân în faze incipiente, chiar înaintea apariției oricărui simptom.

Cel mai frecvent simptom al cancerului de sân este apariția unui nodul sau a unei zone de țesut îngroșat, nedureroase, la nivelul sânului, cu margini neregulate.
Există cazuri în care tumorile sunt moi și rotunjite. Ele pot fi chiar dureroase. Din acest motiv, este important ca orice modificare a sânilor sau orice nodul nou apărut să fie verificat de către un cadru medical cu experiență în diagnosticarea bolilor de sân.

Citeste si: Erika are 30 de ani, iar acum nouă ani era studentă la Comunicare. Erau zile în care a început să o doară spatele. „A fost un șoc când m-am trezit într-o dimineață de ianuarie și n-am mai putut să merg”. Ce au descoperit medicii în coloană fetei

Cancerul de sân. Alte simptome posibile ale cancerului de sân includ:

Tumefierea (umflarea) totală sau parțială a unui sân, în special în cazul în care aceasta apare pe o singură parte (chiar dacă nu se simte niciun nodul distinct);
Rash (iritație), încrețirea pielii

sau apariția unei cruste la nivelul sânului;

Retracția pielii la nivelul unei zone a sânului;

Apariția unei senzații de durere în oricare dintre sâni, la nivelul mamelonului sau în zona axilei, fără a fi legate de menstruație;

Rash (Iritație) în jurul mamelonului sau apariția unei cruste la nivelul mamelonului (unele femei descriu această crustă ca fiind similară cu textura cojii de portocală);

Retragerea mamelonului spre interior;Secrețiile mamelonare (altele decât laptele matern) apărute spontan, hemoragice sau incolore, în special cele unilaterale.

În cazul în care identificați o schimbare inexplicabilă în forma sau dimensiunea sânilor, mai ales dacă aceste modificări sunt unilaterale, este bine să cereți părerea unui specialist (deși este normal ca o femeie să aibă un sân puțin mai mare decât celălalt, în cazul în care această asimetrie este recentă, ea trebuie verificată).
Uneori, cancerul de sân se poate răspândi la nivelul ganglionii limfatici sub braț sau în jurul claviculei provocând un nodul sau o umflătură, chiar înainte ca tumora din țesutul mamar să fie suficient de mare pentru a fi simțită.

Orice umflătură a ganglionilor limfatici ar trebui, de asemenea, raportată medicul specialist.

Citeste si: O tânără a murit de cancer la 19 ani, după ce a ignorat aceste simptome!

Cancerul de sân. Recomandări

Cu toate că oricare dintre aceste simptome pot apărea și din alte cauze, altele decât cancerul de sân, este recomandat să le aduceți la cunoștință medicului de familie, astfel încât acesta să poată depista cauza sau eventual să continue investigarea prin analize și teste suplimentare.

Citeste si: Cancerul care nu doare si nu are simptome. Din ce în ce mai multe femei află prea târziu că îl au

Deoarece mamografia nu depistează 100% toate cazurile de cancer de sân, este important ca orice femeie să fie conștientă de orice modificare apărută la nivelul sânilor și să cunoască semnele și simptomele unui cancer de sân. Prin efectuarea unei autoevaluări lunare a stării de sănătate a sânilor, fiecare femeie va fi capabilă să identifice mai ușor orice modificare apărută. Pe de altă parte, trebuie să țineți cont de faptul că prezența unora dintre simptomele prezentate mai sus, nu înseamnă în mod automat instalarea cancerului de sân. Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer prezent la femei la nivel mondial. În lume, există aproximativ 1,7 milioane de cazuri noi pe an, cancerul mamar fiind responsabil de 522.000 de decese în fiecare an.


Abonează-te pe

Citește și:

Leonard Miron are cancer pancreatic. Cum arată acum şi ce spune despre boala care îl macină: "Mă doare"

O recunoști? A ajuns cea mai dorită femeie din România

Avea 40 de ani şi a murit de cancer de colon. A ignorat aceste simptome timp de un an şi i-a fost fatal

Cancerul care nu doare si nu are simptome. Din ce în ce mai multe femei află prea târziu că îl au

Românii vor primi bani de la Guvern! Cei loviți de criză vor primi sprijin financiar

Clipul zilei pe KFETELE.RO

DISTRIBUIE
acest articol

Divertisment

Ce spune Musty de la Survivor despre accidentarea lui Jador „E la fel ca la Lucian...”

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri