90% dintre romani considera ca dieta dezechilibrata si stresul sunt principalele cauze de aparitie a bolilor gastrointestinale


Romanii, stilul de viata si bolile gastrointestinale”, cel mai recent sondaj dedicat bolilor gastrointestinale arata ca dieta dezechilibrata, stresul, dar si medicamentele luate in exces sunt considerate ca fiind principalele cauze de aparitie a acestor boli.

Realizat pe un esantion de peste 3.000 respondenti, cu varsta de peste 18 ani, din mediul urban, esantion reprezentativ pentru utilizatorii de internet din Romania, sondajul arata care este nivelul de informare al populatiei vizavi de bolile gastrointestinale dar si adresabilitatea catre medic.

Sondajul arata ca peste 90% din respondenti considera ca principalul factor care poate afecta sanatatea aparatului digestiv este o dieta dezechilibrata, aceasta fiind urmata de nivelul de stres ( peste 80% din intervievati), dar si de medicamente precum antibioticele administrate in exces, fumatul, consumul excesiv de alcool sau factorii genetici.

Dintre simptomele asociate de intervievati cu problemele gastrointestinale se numara durerile si crampele abdominale (8 din 10 romani), scaunele cu sange (7 din 10 romani), diareea  (6 din 10 romani), anemia si starea de oboseala (de catre 5 din 10 romani), nevoia urgenta de a merge la toaleta (de catre 3 din 10 romani) sau febra (de catre 3 din 10 romani).

Respondentii sustin ca ar apela de urgenta la medic in cazul aparitiei unor simptome precum scaune cu sange (85%), diaree pe durata indelungata (75%) si dureri si crampe abdominale (60%).

Aproximativ 94% dintre respondenti considera ca o boala care afecteaza sistemul gastrointestinal este grava, foarte grava sau extrem de grava, 68% sunt constienti ca o boala cronica necesita tratament toata viata si peste 78% cred ca o astfel de situatie este una grea sau foarte grea, care ar aduce constrangeri pentru viata de zi cu zi.

Medicul de familie ramane pentru aproximativ 50% din respondenti medicul catre care s-ar adresa in cazul persistentei simptomelor, fiind urmat de medicul gastroenterolog, 24%. Doar 10% dintre respondenti s-ar gandi, in cazul in care aceste simptome persista, sa isi schimbe stilul de viata si obiceiurile alimentare.

În cazul in care sfaturile medicilor implica urmarea unui tratament toata viata, 6 din 10 romani considera ca ar urma toate indicatiile medicului, in timp ce 3 din 10 au declarat ca s-ar abate de la tratament, daca s-ar simti mai bine.

Desi bolile inflamatorii intestinale includ necesitatea de a utiliza toaleta de pana la 20 de ori pe zi, 7 din 10 romani declara ca nu s-ar simti stanjeniti daca ar fi nevoie sa discute cu familia despre aceasta situatie. Daca discutarea unei astfel de probleme cu familia nu reprezinta o problema pentru cei mai multi dintre respondenti, situatia se schimba cand e vorba de discutarea problemei cu colegii, 43%  dintre romani considerand stanjenitoare discutarea acestor simptome.

De asemenea, cei mai multi participanti la sondaj, 51%, au declarat ca o astfel de boala afecteaza foarte mult viata personala si profesionala, iar 32% ca o afecteaza mult.  Lipsa accesului la servicii medicale de calitate (33%) si accesul scazut la metode de diagnosticare eficiente (33%) sunt considerate a fi principalele dificultati pe care le  intampina pacientii cu boli gastrointestinale cronice.

„Schimbarea stilului de viata, dar in primul rand a stilului alimentar in Romania, poate avea efecte extrem de daunatoare in timp. Afectiunile tubului digestiv incep sa devina din ce in ce mai frecvente si in special pentru populatia tanara este important sa fie avertizata de simptomele precoce pentru a se duce la medic la momentul oportun”, declara Prof. Univ. Dr. Mircea Diculescu.

Bolile inflamatorii intestinale, din care pac parte boala Crohn si rectocolita ulcero-hemoragica (colita ulcerativa), sunt afectiuni inflamatorii cronice ale tubului digestiv. În Romania sunt aproximativ 10.000 de pacienti diagnosticati cu boala Crohn sau colita ulcerativa, dintre care peste 1.500 sunt inregistrati in Registrele Nationale. La nivel european, aproximativ 3 milioane de persoane sufera de boli inflamatorii intestinale.

Cele mai multe cazuri sunt inregistrate la persoane tinere, cu varste cuprinse intre 20 – 30 de ani, dar pot aparea la orice varsta. Statisticile europene arata ca 10% dintre pacientii cu boli inflamatorii intestinale sunt someri, iar cei care muncesc au, in general, intre 3 si 6 saptamani concediu medical pe an.


Citește și:

Sfatul zilei de astăzi, miercuri, 28 octombrie 2020. Racii vor primi o sumă de bani!

Andreea Cigolea, secretul unui păr superb: „Ca să nu îl usuc foarte tare...”

Analia Selis a divorțat de soțul ei, Răzvan Suma! Ce s-a întâmplat

Sfatul unui nutriționist: imunitatea se crește cu alimente, nu cu pastile!

Emy a dat de pământ cu Roxana Nemeș, la Bravo ai stil – Celebrities! "Ești o mironosiță și minți de îngheață apele!"

Clipul zilei pe KFETELE.RO

DISTRIBUIE
acest articol

Horoscop

Horoscop zilnic miercuri, 28 octombrie 2020. Nativii zodiei Rac se îndepărtează de cei dragi!

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri