Cei mai multi oameni stiu ca usturoiul, fasolea si cerealele integrale contribuie la sanatatea inimii. Dar te va uimi sa afli ca exista un aliment ce le depaseste: varza murata.
Sunt cinci moduri in care acest aliment usor de trecut cu vederea poate imbunatati sanatatea inimii.
Un studiu de cercetare publicat in revista medicala Alimentele si functia lor a descoperit ca varza murata nepasteurizata contine un probiotic puternic denumit lactobacillus plantarum FC225 salbatic, caruia i se pot atribui multe dintre proprietatile de vindecare ale verzei murate pentru inima. Dupa terminarea cercetarilor, oamenii de stiinta care au efectuat studiul au concluzionat ca varza murata bogata in probiotice ajuta astfel:
• reduce nivelul de colesterol
• reduce nivelul de trigliceride
• mareste semnificativ nivelul celor doi puternici
• reduce degradarea grasimilor in corp (proces numit peroxidarea lipidelor)
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Antioxidantii precum SOD si glutationul elimina efectele nocive ale moleculelor incarcate cu radicali liberi daunatori care deterioreaza tesuturile si celulele din corp, inclusiv inima si vasele de sange.
Cand varza sau alte ingrediente se mureaza prin procesul de fermentare, numarul si speciile de microbi benefici cresc semnificativ.
Procesul de fermentare prelungeste in acelasi timp viata alimentelor.
Din pacate, varza murata din magazine este de obicei pasteurizata, proces prin care sunt omorati microbii buni si nu are aceeasi valoare nutritiva. Tot mai multe magazine incep, insa, sa ofere si varza nepasteurizata, tinuta de regula la frigider. Produsul trebuie sa contina mentiunea “culturi vii” pe eticheta, altfel cel mai probabil nu contine niciun fel de probiotice.
Citeste continuarea pe: www.viataverdeviu.ro