5 greşeli de evitat atunci când foloseşti o cameră foto

5 greşeli de evitat atunci când foloseşti o cameră foto
5 greşeli de evitat atunci când foloseşti o cameră foto

Fie ca iti doresti sa obtii imagini spectaculoase din vacante, sa fotografiezi peisaje sau portrete, un aparat foto profesional va schimba total calitatea pozelor pe care le faci.

 

Chiar daca in prezent, telefoanele mobile sunt dotate cu camere performante care iti permit sa faci setari avansate, nimic nu poate egala versatilitatea oferita de aparatele DSLR.

Daca deja detii o camera foto profesionala si ai inceput sa o utilizezi, probabil te-ai confruntat, cel putin o data, cu mici erori. Greselile de incepator sunt normale si pot fi remediate rapid, invatand cateva principii de baza.

Vezi mai jos care sunt principalele 5 greseli pe care le poti face si cum le poti evita pe fiecare dintre ele:

1. Subiectul nu este clar

Ai reperat un cadru interesant, i-ai spus subiectului unde sa se aseze si ai apasat pe declansator, deja vizualizand cum o sa arate rezultatul final. Cu toate acestea, cand ai verificat poza, ai observat ca nu subiectul principal este cel focalizat, ci fundalul sau alt element din compozitie.

 

Acest lucru se poate intampla frecvent, mai ales atunci cand nu ai foarte multa experienta in folosirea aparatului foto. Nu este nevoie ca subiectul pozei sa fie neaparat o persoana, aceasta eroare putand sa apara chiar si atunci cand fotografiezi un obiect sau un element dintr-un peisaj amplu.

 

Pentru a evita acest tip de greseala, apasa butonul de declansare usor, pana la jumatate, verificand in acelasi timp daca focalizarea este cea pe care o doresti.

Daca iti place imaginea, apasa declansatorul pana la capat. Daca iti doresti alt rezultat, reia procedeul si lasa aparatul sa isi regleze din nou focusul.

2. Subexpunerea unei imagini

O alta eroare des intalnita este subexpunerea. Stii ca te confrunti cu aceasta greseala atunci cand imaginea este foarte intunecata, desi conditiile de lumina pareau prielnice, atunci cand ai apasat declansatorul.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Multi fotografi amatori tind sa se ingrijoreze in aceasta situatie, intrebandu-se daca aparatul foto functioneaza in conditii optime. Daca ai o camera profesionala, asa cum sunt multe aparate foto Canon de la f64, nu este nevoie sa te sperii.

Motivul erorii poate fi timpul de expunere foarte scurt, apertura foarte mica sau compensarea expunerii pe minus. Verifica setarile camerei si regleaza aceste aspecte inainte sa faci o fotografie.

Daca inca nu stapanesti foarte bine notiunile de mai sus, este recomandat sa folosesti camera DSLR pe modul P. Acesta este un mod automat, care se diferentiaza de optiunea Auto prin faptul ca iti permite, totusi, sa reglezi setarile de baza, aparatul ajustand automat celelalte setari astfel incat sa obtii cea mai buna imagine.

3. Supraexpunerea unei imagini

Contrar fotografiei subexpuse, in acest caz este vorba despre o imagine mult prea luminoasa si mult prea deschisa.

Motivul pozelor supraexpuse este acelasi ca in cazul celor subexpuse: setarea gresita a timpului de expunere sau a aperturii, de data aceasta in sens invers, pe plus.

Este recomandata verificarea atenta a setarilor, inainte de a incepe sa faci fotografii, insa acest lucru poate consuma destul de mult timp si te poate face sa ratezi anumite cadre spontane.

De aceea, daca esti un fotograf amator, foloseste modul P descris mai sus, pana te obisnuiesti cu reglarea manuala a setarilor.

4. Imaginea este miscata

Aceasta este una dintre cele mai frecvente greseli si i se poate intampla chiar si unui fotograf cu multa experienta. Cateodata, subiectul fotografiei este miscat si neclar, iar cauzele sunt ceva mai complexe decat ar putea parea.

 

Citește și: Editorial TEO TRANDAFIR: Am ales să avem încredere unii în ceilalţi- kanald.ro

Citește și: Mesajul cutremurător al lui David înainte să se arunce de la etaj, după ce s-a despărțit de iubită- stirilekanald.ro

Desi ai fi tentat sa crezi ca motivul principal este modul in care manevrezi aparatul foto, timpul de expunere prea lung reprezinta, adesea, cauza unei imagini tremurate.

 

Pentru a evita fotografiile miscate, alege modul S si regleaza timpul de expunere in functie de subiectul pe care il pozezi. De exemplu, copiii mici si animalele de companie se vor misca rapid, astfel ca este indicat sa folosesti un timp de expunere mai mic, in timp ce pentru peisaje vei avea nevoie de timpi de expunere mai lungi.

5. White balance gresit

Daca ai facut o poza in timpul zilei, insa aspectul ei ti se pare neobisnuit, iar nuantele mult prea reci, este posibil sa te confrunti cu o eroare de white balance.

Balansul de alb reprezinta o setare care se regleaza in functie de conditiile de iluminare, pentru ca imaginea si culorile sa fie redate intr-un mod placut si realist.

In cazul in care esti un fotograf amator, este indicat sa folosesti setarea automata a white balance-ului, iar aparatul foto profesional isi va alege singur cele mai bune valori.

 

Daca te-ai confruntat cu erorile de mai sus, acum vei sti, cu siguranta, cum le poti evita. Chiar daca, la inceput, vei folosi setarile automate, este important sa experimentezi cu mai multe setari manuale, pentru a evolua si pentru a-ti contura un stil propriu.



Citește și:

Pete roșii pe piele – cauze și opțiuni de tratament

Corina de la “Bravo, ai stil!” a comis-o! Cătălin Botezatu a dat-o afară din platou! Ce l-a scos din minţi pe jurat? “Iesi afara din studio!”

Imagini incendiare cu Monica Bârlădeanu! Abia o mai recunoști! Da, EA e!

Visul „secret” al Deliei Budeanu! A murit cu acest regret! De ce nu și-a putut îndeplini dorința?!

Visul neîmplinit al Deliei Budeanu

Cum și-au pierdut vedetele din România virginitatea. Dezvăluiri din intimitate

Editorial TEO TRANDAFIR: Am ales să avem încredere unii în ceilalţi

„Ajutor, ajutor, lasă-mă!” El este Ștefan, criminalul din Mureș care a înjunghiat mortal în inimă un bătrân! Ultimele strigăte de disperare ale bărbatului au fost auzite de prietenul individului


Cookies