Cât de periculoase sunt aparatele de aer condiționat în timpul pandemiei de coronavirus, potrivit reputatului medic Virgil Musta. De ce trebuie să ținem cont.
In articol:
Cunoscutul medic Virgil Musta, care face parte din echipa de la Timișoara care a vindecat sute de pacienți de coronavirus și a fost numit de curând membru al Comisiei pentru managementul clinic și epidemiologic pentru COVID-19, a oferit lămuriri importante modul de transmitere al noului coronavirus.
Intrând în legătură telefonică la Digi24, medicul a făcut precizări importante vizavi de transmiterea noului coronavirus de la aparatele de aer condiționat.
În contextul utilizării aerului condiționat în sezonul estival, medicul Virgil Musta a dezvăluit cât de periculoase sunt aparatele de aer condiționat în răspândirea noului coronavirus.
Medicul a explicat că măsura cea mai importantă pe care trebuie să o luăm în această perioadă este aerisirea frecventă a spațiului în care locuim.
Citeste si: Mărturisirea făcută de o copilă lui Sorin Bontea: „Cere-i pensie alimentară”- wowbiz.ro
Virgil Musta: Aerul condiționat poate fi o sursă de contaminare
„În încăperi, este recomandabil ca acestea să fie foarte bine aerisite, nu neapărat cu aer condiționat, care, dacă nu are filtrele de securitate în regulă, s-ar putea să reprezinte un focar de contaminare. Există filtre speciale pentru aer condiționat, care sunt făcute pentru a steriliza aerul, dar sunt foarte scumpe și nu toate echipamentele de aer condiționat au aceste filtre”, atrage atenția medicul.
Citeste si: Klaus Iohannis a anunțat care sunt măsurile care se iau după data de 15 mai, în stare de alertă
Doctorul recomandă, acolo unde se poate, folosirea filtrelor speciale, care, deși au un preț mai mare, scad riscul infectării. De asemenea, aceste detalii depind și de spațiul în care este folosit aparatul de aer condiționat, acasă sau la muncă. În funcție de expunerea la un număr mai mare de oameni, riscurile cresc semnificativ.
Cât de periculos este aerul condiționat folosit în mașină
„Depinde, pe de altă parte, și despre ce fel de spații vorbim, dacă sunt spații de locuit, unde practic numai persoanele din respectiva casă pot contamina aerul, sau spații comune, de birouri, unde nu știi dacă sunt persoane bolnave purtătoare de virus și care pot contamina aerul.
Citeste si: Calendar ortodox 1 aprilie 2023. Ce sărbătoare este sâmbătă?- stirilekanald.ro
Citeste si: Descoperire șoc! Noua tulpină de coronavirus este extrem de contagioasă!
Dacă aceste instalații nu au filtre speciale, ele reprezintă o sursă de contaminare. În asemenea spații, indiferent dacă se folosește sau nu aerul condiționat, este important să purtăm masca și să păstrăm acea distanță de 2 m.
Problema este dacă este bine să funcționeze aerul condiționat sau dacă nu cumva este mai bine aerisim încăperile. Pentru că o aerisiere bună și o ventilare naturală a acestor încăperi poate că este mai bună decât o instalație de aer condiționat care nu îndeplinește condițiile de curățire a aerului”, subliniază medicul Musta, potrivit Digi24.
Citeste si: Toţi bebeluşii din Timişoara infectaţi cu coronavirus au fost externaţi
Medicul Virgil Musta trage un semnal de alarmă cu privire la sistemele de ventilație din mașină, care pot slăbi organismal. În afara faptului că acestea pot conține mai multe bacterii și viruși, aerul rece, care suflă direct în față, poate provoca răceli.