Viata si moartea sultanei Kosem. Povestea adevarata a celei mai puternice sultane otomane


Sultan Valide Kösem (cca 1589/1590-3 septembrie 1651) a fost favorita sultanului Ahmed I-ul (1603-1617) si mama a doi sultani, Murad al IV-lea (1623-1640) si Ibrahim I-ul (1640-1648). In calitate de regenta pentru un timp si de mama de sultan timp de 25 de ani, ea s-a afirmat drept una din figurile de prim plan pe timpul Sultanatului femeilor si a devenit una dintre femeile cele mai puternice din istoria Imperiului Otoman.

Sultanatul femeilor (Kadınlar Saltanatı) a fost o perioada de 130 de ani, din secolele 16 si17, in care femeile din haremul imperial au exercitat o influenta politica extraordinara. Influenta s-a exercitat atat direct asupra sultanilor soti cat si prin sultanii minori, care se aflau sub regenta mamelor,Sultan Valide.

Kösem avea origine greaca, fiind fiica unui preot din insula egeeana Tinos (dupa alte surse ar fi avut origine bosniaca).

La moartea lui Ahmed I-ul, in 1617, a fost indepartata, dar s-a intors curand, dupa numai sase ani, in calitate de Sultan Valide, odata cu ascensiunea la tron a fiului sau, Murad al IV-lea, in 1623. Atunci fiul sau avea numai 11 ani, asa ca intre anii 1623 si 1632, Kösem a detinut si demnitatea de regenta. Intre acei a fost una dintre rarele femei care a condus oficial si singura Imperiul Otoman. Ea a continuat sa dirijeze imperiul pe parcursul celei mai mari parti a domniei lui Murad al IV-lea. Dupa terminarea perioadei de regenta, a continuat sa asiste la reuniunile Divanului din spatele unei perdele...

Citeste povestea intreaga pe stirilekanald.ro.


Clipul zilei pe KFETELE.RO:
DISTRIBUIE
acest articol


Vedete

Ella de la Puterea dragostei, adevărul dureros despre părinții săi! De ce nu i-a vizitat în ultimele săptămâni

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...


Parteneri

Pentru tine

Din Lifestyle

Parteneri