Veste importantă pentru femei! Se pot pensiona cu doi ani înainte de limita de vârstă!

Veste importantă pentru femei! Se pot pensiona cu doi ani înainte de limita de vârstă!

Românii vor avea parte de o veste cu adevărat bună, deoarece acum se pot pensiona mai devreme cu doi ani și șansa să plătească penalități este din ce în ce mai mică.

Românii care se pot pensiona cu doi ani înainte de limita de vârstă sunt cei care au locuit perioade mai lungi în zonele afectate de poluare remanentă produsă de prepararea și arderea cărbunelui și a extracției.

Citește și: "Continuăm și în 2023 să acordăm diverse forme de ajutor!" Anunț important pentru femeile cu pensii mai mici de 1.500 de lei!

Veste importantă pentru românce

Atunci când vine vorba despre românii care pot alege să se pensioneze cu doi ani înainte, se va mai adăuga un nume, potrivit unei noi propuneri de modificare a legii.

Așadar, persoanele care locuiesc în localitățile regăsite pe listă se pot pensiona cu doi ani mai devreme, fără să primească niciun fel de penalizare.

Pe listă se va adăuga localitatea Codlea din județul Brașov, zonă care a fost poluată destul de mult pe o perioadă lungă.

După ce a fost înființată Uzina „Colorom” în anul 1878, în această zonă a început să apară și poluare, iar până când aceasta a ajuns să se desființeze definitiv, angajații rămași erau în număr de 2.500.

Citește și: Marcela Fota a venit însoțită de el la un eveniment, iar toate privirile au fost ațintite asupra lor- wowbiz.ro

Citește și: Vlad Gherman și Oana Moșneagu se pregătesc de nuntă. Când au decis să facă marele eveniment- radioimpuls.ro

Pentru ca producția de coloranți să se realizeze se foloseau substanțe foarte toxice care erau foarte periculoase pentru sănătatea persoanelor care locuiau în zonă, precum: clor, fluor, fosgen, benzidine, eniline, nitrobenzen, acizi (sulfuric, azotic, clorhidric, acetic), dimetilsulfat, naftalină, sodă caustică, sodă calcinată.

De-a lungul timpului, mulți angajați au avut probleme de sănătate, din cauza substanțelor toxice.

Veste importantă pentru femei

Veste importantă pentru femei

[Sursa foto: shutterstock]

Articolul 65 din Legea 263/2010

Astfel, articolul 65 din Legea 263/2010 introduce posibilitatea ca vârsta de pensionare să fie redusă cu doi ani fără penalizare pentru persoane care au locuit cel puţin 30 de ani în zone afectate de poluare.

"Lege pentru modificarea art. 65 alin. (5) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Citește și: “Ea s-a chinuit și mi-a salvat viața“ Helmut Duckadam a fost la un pas de moarte! Legenda fotbalului românesc a povestit momentul în care și-a revenit din comă- kanald.ro

Citește și: VIDEO- Teme inteligente cu muncă puțină. Inteligența artificală, folosită adesea de elevi sau studenți- stirilekanald.ro

Articol unic. – Alineatul (5) al articolului 65 din Legeanr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi va avea următorul cuprins:

Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracției şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu

efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radio-active, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor, respectiv în localităţile:

Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureş, Târnăveni, Turnu Măgurele, precum şi în localităţile Abrud, Avram lancu. Baia de Arieş, Lupşa, Ocoliş, Roşia Montană şi Ziatna din judeţul Alba, Băiţa din judeţul Bihor, Bacău şi Oneşti din judeţul Bacău, Maieru, Rodna şi Şanţ din judeţul BistriţaNăsăud, Crizbav, Feldioara, Victoria, Făgăraş şi Codlea din judeţul Braşov, Anina, Armeniş, Ciudanoviţa, Moldova Nouă, Oţelu Roşu şi Reşiţa din judeţul Caraş-Severin, Aghireşu, Câmpia Turzii, Căpuşu Mare, Dej, lara şi Turda din judeţul Cluj, Năvodari din judeţul Constanţa, Baraolt din judeţul Covasna, Târgovişte şi Titu din judeţul Dâmboviţa, Işalniţa din judeţul Dolj, Galaţi din judeţul Galaţi, Brăneşti, Bâlteni, Bustuchin, Câlnic, Drăgoteşti, Fărcăşeşti, loneşti, Mătăsari, Motru, Negomir, Plopşoru, Prigoria, Roşia de Amaradia, Rovinari, Urdari şi Turceni din judeţul Gorj, Aninoasa, Baia de Criş, Băiţa, Brad, Călan, Certeju de Sus, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăştie,Petrila, Petroşani, Şoimuş, Teliucu Inferior, Uricani, Veţel, Vulcan din judeţul Hunedoara, Ciulniţa şi Slobozia din judeţul Ialomiţa, Săvineşti din judeţul Neamţ, Brazi şi Ploieşti din judeţul Prahova, Broşteni, Crucea, lacobeni, Ostra, Stulpicani şi Vatra Dornei din judeţul Suceava, Fârdea, Margina, Nădrag şi Tomeşti din judeţul Timiş, Tulcea şi Mina Altân Tepe din judeţul Tulcea, Berbeşti şi Râmnicu Vâlcea din judeţul Vâlcea, pe o rază de 8 km în jurul localităţii în care se află situl contaminat, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4)", se arată în lege.

Veste importantă pentru femei

Veste importantă pentru femei

[Sursa foto: shutterstock]

Citește și: Schimbări privind legea pensiilor. Când se aplică prevederile şi ce categorii de români vor beneficia de pensii mai mariCitește și:

1500 de lei pentru fiecare nou-născut. Veste importantă pentru mămici

Mai multe pensionare au fost tăiate de pe listele cardurilor de energie 2023. "Toți cei care au avut o situație locatară clară au primit cardurile."

ego.ro Ce trebuie să faci dacă friptura a ieșit prea tare. Trucul de mare ajutor pentru orice gospodină

wowbiz.ro Ce a putut să spună Marcel Pavel despre soția lui Ștefan Bănică Jr. Nimeni nu se aștepta

radioimpuls.ro Informații tulburătoare în cazul sfârșitului tragic al Laurei Roșca. Psihologii criminaliști consideră că DJ Lalla și-a regizat "ieșirea din scenă" în maniera artistică în care trăia: "Era forma ei de a-și manifesta revolta"

kanald2.ro Câți ani are, de fapt, iubita lui Marius Elisei! Inițial a spus că e cu 10 ani mai mare: „Am făcut o greșeală”

kanald.ro Laurențiu, decizie fără precedent în Casa iubirii! Tânărul își va îndrepta atenția către o altă fată! „Am văzut în tine în ultimele zile o sensibilitate aparte!” Aflați cum va reacționa Lorena, marți, 3 octombrie, de la 10:00 și 16:30

stirilekanald.ro EXCLUSIV: Cine este Bogdan Macra, supranumit ”capul mafiei gunoaielor”? Firma din Oradea pe care o conduce, cel mai mare jucător pe piața deșeurilor din vestul țării


Parteneri
Cookies