Veste importantă despre pensii! Se oferă toți banii înapoi


Sute de mii de români vor primi vești importante. Ei urmează să primească sume mai mari de bani la următoarea pensie, iar această măsură apare după ce Curtea Constituțională a României a decis că plata contribuțiilor de sănătate pentru pensii mai mari de 4.000 de lei este neconstituțională.


In articol:

Foarte mulți români vor primi banii reținuți ilegal în ianuarie la următoarea pensie. CCR a hotărât că plata contribuțiilor de sănătate pentru pensii mai mari de 4.000 lei este neconstituțională.

În momentul în care s-a luat această decizie, însă, taloanele de pensie erau deja tipărite. Având în vedere aceste condiții, sumele pensionarilor au fost reținute. Acum, banii vor fi acordați românilor vizați la următoarea pensie.

Citește și: Se oferă 1.400 de lei de persoană în România. Certificatul de validare trebuie obținut imediat

Veste importantă despre pensii

Taloanele de pensii au fost tipărite greșit pentru luna ianuarie și este vorba despre pensiile mai mari de 4000 de lei pentru care contribuția de 10% la Sănătate s-a plătit ilegal. Statul ar putea păstra acești bani, iar pensionarii nu vor mai avea acces la ei.

Mai exact, CCR a hotărât în urmă cu o lună că nici o pensie aflată în plată, fie ea specială sau contributivă, nu poate fi micșorată prin OUG.

Era vorba despre contribuția de 10% la Sănătate, introdusă de Guvern prin OUG pentru pensiile mai mari de 4000 lei. O măsură neconstituțională potrivit judecătorilor CCR. Aceștia au explicat în motivare faptul că Guvernul nu poate diminua cuantumul pensiilor aflate în plată prin OUG: nici prin introducerea de impozite, nici prin alte contribuții care s-au impus, deoarece o astfel de măsură ar afecta dreptul fundamental la pensie prevăzut de Constituție.

Veste importantă despre pensii

Veste importantă despre pensii

[Sursa foto: shutterstock]

Citește și: Câți bani trebuie să cheltui pentru a cumpăra trei ani de vechime la pensie, începând cu 1 ianuarie 2023

Pensionarilor li s-a reținut contribuția la sănătate

Pe 29 decembrie a venit Motivarea Curții, iar din acest motiv taloanele de pensii din luna ianuarie au fost tipărite incorect pentru românii cu pensii de peste 4.000 de lei, iar  acestora li s-a reținut și în luna ianuarie contribuția 10% la Sănătate.

Ministrul Muncii este de părere că taloanele de pensie au fost tipărite înainte de Decizia Curții și tot înainte au fost trimise și sumele de bani în teritoriu. Motiv pentru care Casa Națională de Pensii va aplica decizia CCR abia din luna următoare, mai exact, februarie, atunci când românii cu pensii de peste 4000 de lei nu vor mai plăti contribuția la sănătate.

Oamenii i eșiți la pensie care au plătit această contribuție de 10% ar putea să nu-și primească banii. Asta pentru că atâta vreme cât o lege este în vigoare, ea se bucură de prezumția de constituționalitate, până în momentul unei Decizii CCR.

Liderii Coaliției și-ar dori să înlocuiască OUG cu un proiect de lege prin care să introducă din nou această contribuție, de data aceasta prin Parlament. Cu argumentul că CCR a desființat doar modalitatea prin care au fost taxate pensiile, adică prin OUG, nu măsura impozitării pe fond.

Sindicaliștii trag semnalul de alarmă

Sindicatul Polițiștilor din România „Diamantul” Oficial a transmis de altfel încă de zilele trecute un mesaj important pentru cei cu pensii mai mari de 4000 lei, care au plătit CASS, de la 1 ianuarie 2022, pentru partea din pensie care a depășit 4000 lei.

„În atenția pensionarilor cu pensii mai mari de 4000 lei, care ați plătit CASS, de la 1 ianuarie 2022, pentru partea din pensie care a depășit 4000 lei. Dacă ați plătit, cât ați plătit, vedeți pe fluturaș. Dacă aveți cont la CPS MAI, e foarte ușor să aflați sumele. Și atenție, duceți-va pe anul 2021, că să vedeți că în 2021, de exemplu, nu ați plătit CASS. Doar începând cu ianuarie”, se arată într-o postare pe Facebook.

Pentru cei cu sume mici, nu ar merita deranjul, se arată în informare. „Însă cei văduviți de sume mai consistente, puteți să va recuperați banii, dacă va mișcați repede.

1) Faceți cerere către Casă de Pensii să va restituie sumele încasate abuziv, de la 1 ianuarie 2022, cu titlu de CASS, în baza OUG 130/2021.

2) Băgați acțiune la instanța astfel că publicarea deciziei CCR să va prindă cu acțiunea înregistrată la instanța. E musai să băgați acțiune înainte de publicarea deciziei.

„Că să merite, eventual va cuplați 5-10-20 inși la acțiune, că să împărțiți onorariul avocatului”, a comentat Emil Păscut pe pagina de socializare.

Veste importantă despre pensii

Veste importantă despre pensii

[Sursa foto: shutterstock]

Citește și: Ce se anunță pentru persoanele cu pensii de până în 3.000 de lei. Este vestea momentului


Abonează-te pe

Citește și:

Se oferă 1.400 de lei de persoană în România. Certificatul de validare trebuie obținut imediat

Adda, surprinsă de mărturisirile făcute de fiul său. Micuțul i-a spus artistei că este bătrână. Reacția surprinzătoare a Addei

Diana Bulimar, demnă de OnlyFans! Fotografii fără sutien și cu părțile intime la vedere

La ce trebuie să ne așteptăm de la un divorț

Veste importantă despre recalcularea acestor pensii! Este anunțul momentului în România

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete
Cine este Mirela Retegan. „Sunt o minune a lui Dumnezeu!”
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Informatiile zilei
Parteneri