Uleiul esențial de mentă – principalele trei beneficii pentru sănătate

Uleiul esențial de mentă – principalele trei beneficii pentru sănătate
Uleiul esențial de mentă – principalele trei beneficii pentru sănătate

Multă lume știe deja de numeroasele beneficii ale mentei pentru sănătate – adesea obținute prin consumul de ceai de mentă. Însă și Uleiul esențial de Mentă poate fi utilizat pentru a îmbunătăți sănătatea și a trata sau ameliora anumite simptome. Foarte versatil, acesta poate fi utilizat în 3 feluri: ingerat, aplicat local sau inhalat. În continuare îți prezentăm principalele trei beneficii și moduri de utilizare ale uleiului esențial de mentă.

Despre Uleiul esențial de Mentă

Menta a fost utilizată din vremuri străvechi pentru a trata diverse probleme de sănătate, adesea de natură gastrointestinală. Primele înregistrări ale utilizării mentei datează din anii 1500 î.Hr., unde este menționată în papirusurile din Egipt. Beneficiile îi erau recunoscute și de chinezi, menta fiind des utilizată pentru a trata afecțiuni digestive, dureri musculare sau de cap, dar și ca parfum. În timp, s-a răspândit pe toate continentele, cei mai mari cultivatori fiind SUA, China, India și Brazilia.

Cele mai populare forme ale mentei sunt Mentha viridis (spearmint) și Mentha piperitis (peppermint). Ambele sunt disponibile sub formă de uleiuri esențiale, utilizate la scară largă pentru numeroasele beneficii și proprietăți dovedite prin studii de specialitate. 

Beneficii pentru sistemul digestiv

Deloc surprinzător, Uleiul esențial de Mentă (în special cel de mentă dulce, Mentha viridis) este și în prezent utilizat pentru a trata diverse probleme digestive. Acesta ajută la ameliorarea unor simptome precum balonare și crampe intestinale și susține eliminarea gazelor și relaxarea mușchilor intestinali. Este recomandat în special persoanelor care au sindrom de intestin iritabil.

Pentru a beneficia de proprietățile sale asupra sistemului digestiv, acesta se poate consuma prin adăugarea de picături de ulei esențial, amestecat cu un alt ulei alimentar (conform informațiilor din prospect) într-o capsulă vegetală goală. Capsulele vor ajunge direct în stomac și vor fi absorbite rapid, pentru o acțiune imediată. De asemenea, uleiul diluat într-un ulei purtător (ulei de cocos, migdale, argan sau măsline), poate fi utilizat pentru un masaj abdominal.

Beneficii pentru sistemul imunitar

Grație conținutului ridicat de mentol, uleiul esențial de mentă are proprietăți antivirale, antibacteriene, antimicrobiene, antifungice și antiinflamatorii. Astfel, este ideal pentru a susține funcția imunitară a organismului, în special în anotimpul rece. Poate contribui la prevenirea infecțiilor prin inhibarea dezvoltării bacteriilor și a ciupercilor.

Și în sprijinul imunității, uleiul esențial de mentă poate fi inhalat (direct dintr-o sticluță sau prin aparate speciale pentru aromaterapie). Diluat într-un ulei purtător, poate fi utilizat și topic, aplicat pe piept sau la tâmple (de asemenea, și pentru a reduce durerile de cap/migrenele).

Beneficii pentru sistemul respirator

Proprietățile care susțin sistemul imunitar ajută și în cazul tratării infecțiilor căilor respiratorii, îmbunătățind funcția respiratorie a organismului. Uleiul esențial de Mentă ajută la decongestionarea sinusurilor și la calmarea gâtului iritat, acționând ca un expectorant. Este recomandat pentru a ameliora simptome ale răcelii, gripei, sinuzitei, bronșitei și ale altor afecțiuni respiratorii. De asemenea, contribuie și la relaxarea mușchilor de la nivelul căilor nazale, contribuind la ameliorarea simptomelor asociate alergiilor.

Pentru a beneficia din plin de proprietățile mentolului, uleiul esențial de mentă trebuie inhalat cu ajutorul unui dispozitiv special de aromaterapie. Recomandat este să fie inhalat sub formă de vapori calzi, pentru a acționa ca decongestionant.

Uleiul esențial de Mentă nu trebuie să lipsească din nicio gospodărie, în special pe timp de iarnă. Utilizat cum trebuie, acesta devine un aliat de încredere împotriva afecțiunilor gastrointestinale și respiratorii!Citește și:

Ce este și ce beneficii are sarea celtică

Oana Lis vorbește despre relația pe care o are cu mâncarea: „Nu am avut ce mânca. Pentru mine mâncarea este supraviețuire. Este una dintre singurele mele plăceri.”

Roxana Vancea, mai FIERBINTE ca vara. Cum a apărut vedeta la saună, fanii au rămas fără cuvinte

Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune

Oana Moșneagu și Vlad Gherman, regrete după nunta de vis. Ce ar schimba dacă ar putea: ”Ne-am cam grăbit”

Gabi Bădălău vorbește despre conflictul dintre Claudia Pătrășcanu și Bianca Drăgușanu: „Ar trebui să fie o normalitate și să se respecte, că nu vreau să plec cu amândouă în vacanță.”

Robi își iese din minți din cauza lui Antoni și este trimis în casa fetelor! „Mă ia tensiunea!”. Aflați de la ce a pornit conflictul în episodul de marți, 23 iulie, de la 10:00 și 16:30, la Kanal D

Bombă în cazul morții lui Andrei Versace


Cookies