Fructele si legumele bogate in betacaroten (morcovi, ardei gras, caise, portocale, piersici) sau suplimentele cu betacaroten ofera o protectie suplimentara contra UV.
Razele ultraviolete “streseaza” celulele pielii, de aceea, medicii recomanda si alimente bogate in antioxidanti, cum sunt rosiile, uleiul de masline, legumele verzi, chiar si ciociolata neagra.
Un studiu efectuat de cercetatorii germani a confirmat proprietatile anti-radiatii ale pastei de tomate si ale uleiului de masline.
Voluntarii au inclus in alimentatia zilnica timp de 10 saptamani doua lingurite de ulei de masline si cateva linguri de pasta de tomate, dupa care le-a fost testata rezistenta pielii la ultraviolete.
Pielea acestora s-a inrosit mai greu, iar portiunea vatamata a fost, in medie, cu 35% mai mica decat in cazul celor care nu au consumat rosii sau ulei de masline.
Sursa: www.doctorulzilei.ro