Cati dintre noi nu ne trezim cu greu dimineata, fie si dupa un somn multumitor, atat din punct de vedere cantitativ, cat si calitativ?
Nu suntem de fiecare data in cea mai buna dispozitie... momentul desteptarii este esential, e un moment de mare sensibilitate, sustin specialistii.
Exista cateva trucuri care pot face diminetile mai usoare.
Regula de aur spune ca trezirea trebuie sa se faca lent.- Organismul si-a incetinit ritmul pe parcursul noptii, asa ca se cuvine sa-i acordam prilejul de a atinge iarasi viteza de croaziera.
Cand suna prima data desteptatorul, nu te arunca instantaneu sub dusul cu apa rece. Desi ti se pare ca numai asa incepi bine ziua, organismul tau nu este de aceeasi parere! Da-i ascultare, asadar, si fa trecerea lin, sustine Anne Tardy in "Gata cu insomniile! Ghid practic pentru un somn sanatos".
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Trezeste-te treptat- Procedeaza precum pisicile: intinde-te indelung, pentru a-i reda corpului tonusul si supletea.
Ca sa fii intr-o forma excelenta, ideal ar fi sa te trezesti fara a recurge la un mijloc extern (ceas desteptator, radio etc.). Trebuie sa iti cunosti propriile nevoi legate de somn.
In acest scop, poti face niste experiente in vacanta: mergi la culcare atunci cand simti nevoia sa dormi si vezi la ce ora te trezesti de bunavoie. Vei constata ca, in majoritatea diminetilor, te vei destepta devreme, pe la ora 5 sau 6, avand senzatia ca esti odihnit si ca nu mai ai nevoie de somn.Daca te culci la loc si te trezesti o ora mai tarziu, din cauza unui factor exterior (galagie, caldura etc.),
te vei simti obosit, ca si cum ai fi dormit prost toata noaptea.Explicatia e simpla. In primul caz, te-ai trezit la incheierea unui ciclu de somn paradoxal, lucru normal, intrucat el preceda trezirea spontana. In cel de-al doilea caz, esti trezit in timpul unui ciclu de somn lent.
Citeste continuarea pe: www.csid.ro