Tu ştii ce rişti dacă mergi la solar?


Tu ştii ce rişti dacă mergi la solar?

Aşa cum probabil ştii deja, solarul este un aparat cu ajutorul căruia poţi obţine un bronz uniform şi de o nuanţă foarte plăcută, într-un timp relativ scurt. Solarul emite radiaţii UV mai intense cu până la de 15 ori mai mult decât razele soarelui, iar din această cauză există un risc crescut la care te supui, mai ales când visezi la o culoare ciocolatie a pielii, iar nuanţa ta naturală a tenului este una foarte deschisă. Cifrele prezentate în rapoartele inspectorilor sanitari din întreaga lume sunt îngrijorătoare, pentru că acestea arată că riscul de apariţie a cancerului de piele este de 75 de ori mai mare în cazul celor care aleg metoda rapidă de bronzare, spre deosebire de cei care se expun la razele naturale. Însă lista riscurilor nu se opreşte aici.

 

Ce pot genera radiaţiile periculoase ale solarului?

 

Cantitatea mare de radiaţii UV nu dăunează doar zonei cutanate a corpului, ci sunt afectate şi alte organe, mai ales dacă expunerea este una îndelungată. Astfel, mai multe minute la solar decât ar fi indicat să stai în cadrul unei şedinţe îţi pot afecta grav ochii, mai ales dacă nu foloseşti o protecţie specială pentru aceştia. Nu este suficient să închizi ochii atunci când aştepţi să te bronzezi, ci e necesar să ai ochelarii de protecţie pe toată durata expunerii la razele UV.

Ochelarii de soare nu reprezintă sub nicio formă un înlocuitor pentru ochelarii de protecţie UV, cu atât mai puţin o pereche de lentile de contact Bausch and Lomb. Nu neglija acest detaliu important!

 

Cui este interzis solarul?

 

Dacă ai sub 18 ani, dacă ai o afecţiune a pielii pentru care primeşti tratament medicamentos, dacă ai un fenotip cutanat de tip 1 (adică,

mai tot timpul când stai la plajă, te arzi pe piele sau nu te bronzezi, oricât de mult ai încerca, dacă ai pistrui ori dacă ai păr blond sau roşcat natural) sau de tip 2 (adică dacă ai pielea foarte deschisă, dacă te bronzezi foarte rar sau dacă ai păr blond sau roşcat sau ochi verzi ori albaştri), dacă eşti însărcinată, dacă ai pielea sensibilă sau mai mult de 50 de aluniţe, solarul ar trebui să fie ultimul la care ar trebui să apelezi, în cazul în care îţi doreşti o piele mai închisă cu câteva tonuri decât nuanţa ta naturală. Altfel, pericolul la care te expui este unul foarte mare, iar toată situaţia poate avea un deznodământ neplăcut pentru tine.

 

Ce nu ar trebui să faci?

 

Nu sta mai mult de câteva minute în cadrul fiecărei şedinţe de solar şi nu depăşi 10 ore de expunere pe an. Imediat după şedinţa de solar, evită contactul cu razele soarelui, pentru că altfel efectele nocive se vor înmulţi, iar riscul de apariţie al arsurilor la nivelul pielii va creşte. Nu în ultimul rând, nu uita să te hidratezi corespunzător înainte şi după fiecare şedinţă de solar, pentru că 10 minute petrecute aici echivalează cu o zi de stat pe plajă, non stop. Iar dacă apar efecte nedorite, cum ar putea fi usturimea sau mâncărimea la nivelul pielii, adresează-te de urgenţă medicului. Ai grijă de sănătatea ta!

 


Abonează-te pe

Citește și:

Tinuta office - 3 lucruri pe care toate femeile trebuie sa le stie

Banii le aduc fericirea! Ce a primit Andra de la Măruță, unele femei doar visează!

3 întrebări care te vor ajuta să îţi alegi facultatea potrivită

Prajitura in trei straturi, fara coacere, gata in 20 de minute. NU ai mancat nimic mai bun

Uite cum poti sa faci cartofi pai fara sa ii prajesti! Sigur o sa iti placa metoda asta!

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Lifestyle

La cât timp se curăță acvariul. Frecvența spălării unui acvariu depinde de mai mulți factori

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri