Bifosfonatii, administrati ca tratament de baza pentru prevenirea si tratarea osteoporozei, sunt eficienti si impotriva anumitor tipuri agresive de cancer pulmonar, mamar si de colon, potrivit unor experimente efectuate pe soareci si pe celule umane, ale caror rezultate au fost prezentate luni.
Bifosfonatii blocheaza in aceste cancere actiunea proteinelor- denumite receptori ai factorului de crestere epidermica (HER)- care, de obicei, accelereaza proliferarea celulelor canceroase, informeaza AFP.
Aceste caracteristici anticancer ale bifosfonatilor, comercializati si sub denumirile Fosamax si Zometa, au fost deja observate la femeile diagnosticate cu cancer mamar.
Medicii au observat, de asemenea, ca pacientii care luau bifosfonati pe cale orala pentru tratarea osteoporozei prezentau o incidenta mai scazuta de cancer la colon si mamar, demonstrand virtutile preventive ale acestui tratament.
Citeste si: Negii sau verucile: tipuri si tratament
"Studiul nostru a evidentiat un mecanism care ar putea sa permita folosirea bifosfonatilor in tratarea si prevenirea unui numar mare de cancere pulmonare, mamare si de colon, a caror agresivitate este alimentata de receptorii HER", explica profesorul Mone Zaidi, profesor la Facultatea de medicina Mount Sinai din New York, membra a echipei internationale care a realizat acest
Daca testele clinice confirma efectele anticancer ale bifosfonatilor, aceste medicamente ar putea fi utilizate foarte repede in spitale, intrucat sunt deja aprobate de Agentia americana pentru medicamente (FDA).
Bifosfonatii ar putea reprezenta un aport consistent in arsenalul terapeutic impotriva cancerelor de plaman, de colon si de san. Pacientii diagnosticati cu aceste trei tipuri de cancer sunt purtatori ai acestei gene in 30%, 90% respectiv 20% din cazuri.
Sursa: www.descopera.ro