Află din rândurile următoare câteva tradiții și obiceiuri spectaculoase de 1 Martie!
În fiecare an, de 1 Martie, românii sărbătoresc Mărțișorul. Este o tradiție străveche care anunță începutul primăverii și simbolizează renașterea naturii. În această zi, oamenii obișnuiesc să ofere persoanelor dragi un mic obiect decorativ, legat cu un șnur alb-roșu, pentru a aduce noroc. Află din rândurile de mai jos tot ce trebuie să știi despre tradițiile și obiceiurile de 1 Martie din țara noastră!
Tradiții și obiceiuri de 1 Martie
“Mărțișor” este diminutivul lui “martie”, derivat din “Martius”, denumirea latină a lunii martie, asociată zeului Marte, protector al agriculturii și al războiului în mitologia romană. De altfel, Mărțișorul nu este doar o tradiție românească, ci este sărbătorit și în Republica Moldova, Bulgaria, Macedonia și Albania.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
La început, mărțișorul era confecționat din pietricele colorate în alb și roșu, înșirate pe un fir și purtate la gât. Culorile alb și roșu simbolizează puritatea și viața, fiind asociate cu zăpada și sângele. În timp, mărțișorul a evoluat și au apărut în forme de trifoi cu patru foi, potcoave, coșari sau flori, fiecare având semnificații legate de noroc și iubire.
- De-a lungul timpului, Mărțișorul a fost celebrat prin diverse obiceiuri care se diferențiază de la regiune la regiune. Spre exemplu, în Republica Moldova, fetele oferă mărțișoare băieților pe 1 Martie, iar aceștia le întorc gestul pe 8 Martie.
- În zona Dobrogei, mărțișorul este purtat până la sosirea berzelor, moment în care este aruncat spre cer, pentru a aduce noroc.
- În Bucovina, de 1 Martie, părinții obișnuiesc să lege la gâtul sau la încheietura mâinii copiilor o monedă de argint sau aur. Aceasta este prinsă cu un șnur roșu sau cu un găitan din două fire răsucite de mătase albă și roșie, fiind cunoscută sub denumirile de „mărțișor”, „mărțiguș” sau „marț”. Se crede că acest obicei aduce noroc și îi ajută pe copii să fie sănătoși și curați, asemenea argintului, odată cu venirea primăverii.
- De asemenea, în Transilvania, mărțișorul este purtat primele două săptămâni din martie, apoi este agățat de uși, ferestre sau de coarnele animalelor domestice, pentru a alunga spiritele rele.
- În alte regiuni, copiii purtau mărțișorul timp de 12 zile la gât, după care îl legau de o ramură a unui pom tânăr. Se credea că, dacă pomul rodea bogat în acel an, și copilul va avea parte de o viață prosperă.
- În zona Banatului, fetele se spală cu zăpadă în ziua de 1 Martie, pentru a fi iubite tot restul anului.
Care este legenda Mărțișorului
Conform uneia dintre legende, Soarele a luat înfățișarea unui tânăr frumos și a coborât pe pământ pentru a juca hora într-un sat. Însă, un zmeu l-a răpit și l-a închis într-un castel, aruncând lumea în întuneric și tristețe. Nimeni nu avea curajul să înfrunte zmeul, până când un voinic s-a hotărât să plece în căutarea Soarelui.
Citește și: În ce zile va fi difuzat serialul „Pierduți în dragoste”, începând din 16 iunie 2025- kanald.ro
Drumul său a fost lung și anevoios, durând trei anotimpuri, mai exact vara, toamna și iarna. Când, în sfârșit, a ajuns la castelul zmeului, a început o luptă crâncenă care a durat zile întregi. Deși rănit, voinicul a reușit să învingă zmeul și să elibereze Soarele, care s-a ridicat din nou pe cer, readucând lumina și bucuria în lume. Natura a prins din nou viață, iar oamenii s-au bucurat de întoarcerea căldurii.
Însă, rănile primite în luptă au fost prea grave, iar voinicul nu a mai apucat să vadă venirea primăverii. Sângele său s-a scurs pe zăpada albă, iar când aceasta s-a topit, în locul său au răsărit ghiocei, vestitorii primăverii. Din acel moment, pentru a simboliza sacrificiul voinicului și revenirea naturii la viață, oamenii au început să împletească un fir alb și unul roșu, pe care îl oferă celor dragi ca simbol al norocului.