Totul despre testul Papanicolau. Este investigația care salvează vieți

Totul despre testul Papanicolau. Este investigația care salvează vieți
Totul despre testul Papanicolau. Este investigația care salvează vieți

Află din rândurile următoare tot ce trebuie să știi despre testul Babeș Papanicolau.

Când vine vorba de sănătatea noastră, fiecare dintre noi ar trebui să aibă în vedere în fiecare an să facă anumite investigații standard care să ne asigure că este totul în regulă. Multe dintre acestea au ca scop prevenția și foarte important este să știm atunci când ceva nu este în regulă cu corpul nostru deoarece multe din afecțiuni pot fi prevenite sau tratate dacă sunt depistate din timp. Cu cât depistăm mai repede o afecțiune, cu atât există șanse mai mari de a o trata.

De aceea, la fiecare început de an specialiștii în domeniu le recomandă tuturor să își facă toate investigațiile anuale obligatorii. Printre acestea se numără și cunoscutul test Babeș Papanicolau, care se poate dovedi a fi salvator în cadrul unei boli nemiloase cum ar fi cancerul de col uterin.

Tot ce trebuie să știi despre testul Papanicolau

Citește și: Ce este fibromul uterin. Cauze, simptome și tratament. „Două milioane de femei au fibrom uterin”

Totul despre testul Papanicolau. Este investigația care salvează vieți

În cadrul unei emisiuni, domnul doctor Cătălin Haiduc, doctor primar obstetrică-ginecologie, a vorbit despre tot ce trebuie să știi despre testul Papanicolau.

Ce este testul Babeș Papanicolau

Potrivit specialistului în domeniu, testul Papanicolau este unul dintre cele mai importante teste pe care femeile trebuie să le facă în depistarea cancerului de col uterin.

Testul Papanicolau este poate cel mai important test pe care ar trebui să îl facă fiecare dintre doamne odată pe an. Testul Papanicolau este un examen care stabilește foarte precoce apariția cancerului de col uterin. Cancerul de col uterin este o afecțiune care apare mai degrabă în tinerețe decât la maturitate. Este un tip de cancer care are modificări pre canceroase ce pot fi depistate din timp.

Aceste modificări pre canceroase pot fi depistate prin acest examen Babeș Papanicolau
.”, spune specialistul în domeniu.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Cum se recoltează

Citește și: Endometrioza: cauze si riscuri, simptome, diagnostic si tratament

Totul despre testul Papanicolau. Este investigația care salvează vieți

Astfel, în cadrul unui consult ginecologic, medicul recoltează celulele necesare care se vor duce la laborator și prin intermediul cărora se poate depista prezența cancerului de col uterin. Potrivit specialistului în domeniu, această procedură nu este deloc dureroasă.

Medicul recoltează într-un recipient câteva celule printr-o ușoară zgâriere a epiteliului de pe colul uterin. Nu este dureros. Este exact ca la un consult banal .”, a explicat specialistul în domeniu.

Când se recoltează testul Papanicolau

Potrivit specialistului în domeniu, perioada propice pentru recoltarea acestei analize este undeva la jumătatea ciclului menstrual, dar se poate face oricând în afară de perioada de sângerare menstruală.

Ce trebuie să facă femeile înainte de a li se recolta testul Papanicolau

Înainte de recoltarea testului Babeș Papanicolau trebuie să existe o perioadă de pregătire în care se recomandă o abstinență sexuală de aproximativ 48 de ore.

De asemenea, este recomandat ca doamnele și domnișoarele să nu consume niciun fel de medicament sau de substanțe administrate intra vaginal în această perioadă.

Cât de des trebuie să îți faci testul Papanicolau

Citește și: Tot ce trebuie să știi despre fertilizarea in vitro!

Citește și: Ce se întâmplă cu Robert, fostul concurent de la „Casa iubirii” prins în inundatiile din Spania: „Ne îngrijorăm...”- kanald.ro

Citește și: Românii Gabi, Dana și fiica lor Alex au fost găsiți morți într-un garaj din Valencia. Tăvălugul apei i-a luat prin surprindere- stirilekanald.ro

Totul despre testul Papanicolau. Este investigația care salvează vieți

Testul Babeș Papanicolau trebuie făcut de către femeile care au o vârstă începând de la 20 de ani, în fiecare an, până la cel puțin 65 de ani. Perioada cea mai riscantă în care femeile pot face cancer de col uterin este între 35 și 50 de ani.

Ideal este ca orice femeie după debutul vieții sexuale până la 65 de ani să facă acest examen anual. După 65 de ani, odată la trei ani este suficient .”, spune specialistul în domeniu.

De asemenea, persoanele care pe lângă Papanicolau au făcut și teste de depistarea a virusului HPV și toate au ieșit negativ pot repeta din nou testul la o frecvență de 2-3 ani.

HPV-ul este virusul care duce în timp la apariția cancerului de col uterin. Acest virus are potențial de a conduce la cancer. Sunt foarte multe paciente, poate aproximativ 85% care nu vor dezvolta leziuni pre canceroase și nici cancer în timp chiar dacă sunt purtătoarele acestui virus .”, a precizat specialistul în domeniu.  

 



Citește și:

Hernia de disc lombara: diagnostic si tratament actual

Simptomele cancerului ovarian pe care toate femeile le ignora. Poti sa ai boala fara sa stii

După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor

Primele imagini din penthouse-ul în care urmează să se mute Culiță Sterp cu Daniela Iliescu

Angela Similea, probleme financiare grave. Nu mai are locuință stabilă pentru că a fost nevoită să își vândă proprietățile pentru a acoperi un credit de 700 de mii de euro

Vaccinarea gratuită anti-HPV urmează să fie extinsă și la fetele de peste 14 ani și la băieți

Ce meserie are Antoni de la Casa iubirii! Iată cu ce se ocupa carismaticul tânăr până să ajungă în emisiune pentru a-și căuta perechea

Ultimele cuvinte ale celor doi români luați de ape în Valencia! Cutremurător ce i-au spus fiicei lor la telefon


Cookies