Totul despre merișoare – proprietăți și beneficii!


Merișoarele mai sunt cunoscute și sub denumirea de afine roșii și, în termeni populari, drept insulina verde. Sunt consumate de populație de mai bine de 400 de ani, prima referință istorică despre acestea aparținând triburilor amerindiene. Dar ce sunt merișoarele și de ce sunt ele atât de apreciate?


In articol:

Totul despre merișoare – proprietăți și beneficii! Merișoarele mai sunt cunoscute și sub denumirea de afine roșii și, în termeni populari, drept insulina verde. Sunt consumate de populație de mai bine de 400 de ani, prima referință istorică despre acestea aparținând triburilor amerindiene. Dar ce sunt merișoarele și de ce sunt ele atât de apreciate?

Totul despre merișoare – proprietăți și beneficii!
Totul despre merișoare – proprietăți și beneficii!

Ce sunt merișoarele?

Merișoarele cresc în mai multe zone ale globului, de genul America de Nord și America de Sud, cât și în Europa, predominant în Olanda, la noi regasindu-se în special în zona munților Apuseni, dar și în Carpatii Orientali și Meridionali. În zonele noastre merișoarele se coc la sfârșitul verii, în lunile august și septembrie. Acestea sunt fructele mici ale unor arbuști care cresc pe pajiștile din zonele montane. Fructele sunt de culoare galbenă sau roșie, cu formă rotundă, dar și ovală, acest aspect ținând cont de soiul lor, sunt de dimensiunea cireșelor și au un gust dulce-acrișor, puternic astringent. Arbuștii sunt de înălțime mica, florile având culoarea roz închis, cu petale inversate și stamina și pistilul expuse.

Citeste si: Anghinarea: proprietăți și beneficii pentru un stil de viață echilibrat!

Cum se consumă merișoarele?

Doza zilnică recomandată pentru consumul merișoarelor este de 100 de grame în două transe. Acestea pot fi consumate în starea lor naturală ca fructe proaspete, dar și sub forma de sucuri, în deserturi, cocktailuri, smoothie-uri, compoturi, jeleuri, gemuri, ceaiuri sau sub formă de sos pentru fripturi și, foarte rar, pentru a acri unele supe sau tocănițe.

Ce proprietăți nutriționale au merișoarele?

Indiferent de felul în care sunt consumate, respectiv proaspete ori deshidratate, 100 de grame de merișoare conțin doar 46 de calorii, vitamina C, provitamina A, vitaminele B1 și B2, vitamina E, niacină, retinol, fosfor, potasiu, mangan, fibre, acid salicilic și, în cantități mai mici, acizi grași esențiali omega-3, omega-6 și omega-9.

Având în vedere proprietățile nutriționale ale merișoarelor, precum și conținutul scăzut de zahar din acestea, ele pot fi consumate cu succes de către persoanele care suferă de diabet.

Citeste si: Sunătoarea, antidepresivul tău natural. Moduri de utilizare!

Ce beneficii pentru sănătate au merișoarele?

Printre beneficiile pe care le aduc merișoarele pentru sănătatea noastră se numără următoarele:

  • Tratează infecțiile urinare
  • Sunt antibiotice naturale
  • Împiedică dezvoltarea bolilor cardiovasculare și a diabetului
  • Sunt o sursă excelentă de antioxidanți
  • Întăresc sistemul imunitar
  • Au efecte antiinflamatoare
  • Luptă cu anemia
  • Ajutăla scăderea în greutateÎntârzie procesul de îmbătrânire

Abonează-te pe

Citește și:

Ceaiul de tei - beneficii dovedite pentru sănătate!

Pepe ar putea fi arestat! ”Va ieși un scandal monstruos”. Ce s-a aflat despre el

Ludovic Orban, despre salariul minim: „În urma acestei analize..."

Jador de la Puterea dragostei, surprins în timp ce se sărută cu o tânără misterioasă: „Soră-mea”

Mădălina și George de la Puterea dragostei vor să se căsătorească: „Nu v-am spus?”

Clipul zilei pe KFETELE.RO

DISTRIBUIE
acest articol

Informatiile zilei

Ministerul Sănătății, despre vaccinul antigripal: "Vor ajunge la direcţiile de sănătate publică..."

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Pentru tine
Parteneri