Află din rândurile de mai jos tot ce trebuie să știi despre parodontoză!
Ce este parodontoza
Citește și: Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci o lămâie în fiecare zi
Parodontoza este o afecțiune a sistemului parodontal, care include mucoasele și ligamentele ce susțin dintele. Dacă aceste structuri slăbesc sau dispar, dintele devine mobil și, în lipsa tratamentului, poate cădea.
“Parodontoza este o afecțiune a sistemului parodontal. Ce înseamnă sistemul parodontal? Mucoasele și ligamentele care țin dintele la locul lui. În momentul în care aceste lucruri, unele dintre ele, încep să dispară sau să se slăbească, dintele mai stă la locul lui, dar nu mai este țeapăn, ca să spun așa.
Cauzele parodontozei și ce rol important joacă aparatul dentar
Potrivit spuselor specialistei, parodontoza nu este cauzată doar de igiena dentară, ci și de dezechilibrele mușcăturii și forțele incorect distribuite pe dinți. Aparatul dentar joacă un rol important în prevenirea și încetinirea evoluției bolii, corectând mușcătura și reducând stresul asupra dinților.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
“Cel mai mult ține de igiena dentară. Numai că sunt foarte mulți care spun: ‘Domnule, am fost la stomatolog, mi-am făcut toate igienizările, mă spăl pe dinți. Și totuși, boala parodontală avansează’. Aici ce îi mai spui omului? Dacă spunem că ține de igiena dentară, trebuie să înțelegem că nu este singura cauză.
Nu s-a demonstrat că este doar igiena. Nu poți să-i zici omului ‘Nu prea te speli pe dinți’. Eu nu mă spăl? Așa că nu mi se pare normal. Când mi-au venit pacienți în prag de a pierde toți dinții, pentru că li s-a spus că e genetic, omul ce a zis? ‘Bă, dacă e genetic, nu mai am nicio scăpare’. Așa că stau să cadă și voi vedea eu ce fac.
Așadar, parodontoza este cauzată adesea de forțele dezechilibrate care acționează asupra dinților. Chiar și persoanele cu dinți aparent drepți pot avea nevoie de aparat dentar pentru a corecta mușcătura și a preveni problemele parodontale.
“Cauza, de foarte multe ori, încă o dată susțin, sunt acele forțe dezechilibrate care pică pe dinții dumneavoastră.
Aparatul dentar elimină majoritatea factorilor care duc la boala parodontală, deoarece dezechilibrele mușcăturii sunt principala cauză. Pe lângă aparat, igiena dentară și controalele regulate la medic sunt foarte importante pentru prevenție.
“Aparatul dentar categoric va elimina cel mai mare procent din factorii care duc la boală. Dezechilibrele mușcăturii sunt primul factor care declanșează o parodontopatie. Înghesuirea dinților, faptul că nu poți să te cureți bine, placa bacteriană, tartrul sub gingie… toate astea retrag osul dintre dinți. Dar iarăși, este un factor. Și tot ai nevoie de aparat. Și după aceea vine igiena și lipsa controalelor la medic”, a continuat ea.
Simptomele parodontozei
Simptomele parodontozei nu apar întotdeauna în locul unde este problema, deoarece mușcătura și mișcările involuntare ale mandibulei influențează întreaga cavitate orală. Dacă dinții de pe partea opusă rămân în contact în timpul mișcărilor, forțele se propagă și pot cauza deteriorarea țesuturilor de susținere.
“Surprizele sunt că de foarte multe ori, unde este problema, nu îți apare afecțiunea. De ce? Pentru că este un mecanism întreg în gură, această mușcătură și aceste mișcări pe care noi le facem. De exemplu, când faci mișcare, tu n-ai să faci niciodată mișcări de propulsie intenționat, dar în masticație, fără să vrei, mișcarea există. Sau, cum spunem noi, mișcări de lateralitate, adică aduci mandibula într-o parte. Nu o faci conștient, dar ea există. Și există niște reguli: atunci când începe mișcarea pe o parte, dinții de pe partea cealaltă nu trebuie să mai fie în contact. În momentul în care tu începi mișcarea într-o parte, dar dinții de pe partea opusă încă mai intră în contact, apar fenomene ca la bile. Știi când dai la bile? Țing-țing-țing, și impulsul se propagă. Cam asta se întâmplă și în gură”, a spus medicul.
Cum poți preveni parodontoza
Parodontoza poate fi prevenită prin corectarea contactelor incorecte dintre dinți, care pot fi cauzate inclusiv de poziția măselei de minte. Problemele dentare vizibile în față au deseori cauze ascunse în partea din spate a cavității orale. Chiar și după fațete sau coroane, este esențială echilibrarea forțelor pentru a preveni deplasarea dinților.
“Și de multe ori e măseaua de minte. Noi zicem: ‘Dar de ce să scoatem măseaua?’. De multe ori poate să fie într-o poziție aparent bună, dar să dea interferențe și contacte incorecte. Și de acolo, din spate, totul se reflectă în față. Vezi pe câte cineva care are un dinte plecat? Sigur ai văzut. Și tu zici: ‘A, acolo e problema’. Dar de cele mai multe ori, problema este în spate. Mulți își pun fațete, coronițe și după aceea, după splendoarea aia, încep să le mai plece câte un dinte. Și aici e problema de dezechilibru. Dar la ei poate fi rezolvată mai ușor, pentru că nu mai poți să pui aparat dentar, dar te poate echilibra cineva pe forțe, ca să nu ai dinții frumoși și plecați în toate direcțiile”, a spus ea.
Aparatele dentare de interior nu se mai folosesc de mult timp, deoarece sunt incomode și cauzează leziuni. În prezent, se folosesc aparate pe bază de gutiere, care sunt mai ușor de purtat și invizibile. Totuși, pentru a fi eficiente, gutierele trebuie purtate conform planului de tratament, iar scoaterea lor prea frecventă va afecta rezultatele.
“Există aparate dentare de interior, dar sincer, acum nu se mai folosesc, pentru că sunt foarte greu de purtat. Era o perioadă când niște manechine faimoase și-au pus aparate în Japonia. Dar e foarte greu de suportat în timpul vorbitului, masticației… te zgârie, îți produce leziuni pe limbă. Era unul dintre cele mai îndrăgite aparate invizibile la vremea aceea, dar eu nu am văzut multă lume rezistând cu el. Acum sunt aparatele astea pe bază de gutiere. Ce poate fi mai ușor de purtat, mai invizibil? Nu trebuie purtate 22 de ore pe zi. Uite, în timpul emisiunii le poți scoate. În timp ce mănânci, le scoți, te speli pe dinți și le pui la loc. Dar mulți mai fac greșeala să le scoată mai mult decât este nevoie. Planul de tratament e digitalizat, vezi exact cum se mișcă fiecare dinte și ce urmează să se întâmple. Dar dacă nu le porți suficient, ce să facă și gutiera…”, a încheiat ea.