Află din rândurile următoare ce este fibromul uterin, care sunt cauzele care duc la apariția lui, cum se manifestă și care sunt variantele de tratament.
Fibromul uterin este o afecțiune întâlnită la femei care le face viața mai grea și le poate compromite calitatea vieții. Din păcate, fibromul uterin afectează 75% dintre femei la nivel mondial, iar multe dintre ele nici nu știu că se confruntă cu această problemă.
În cadrul emisiunii „ Dimineața cu noi ”, difuzată de Kanal D, Rareș Nechifor, medic specialist în chirurgie intervențională a oferit mai multe detalii despre ce este fibromul uterin, care sunt cauzele apariției lui, care sunt simptomele, dar și care sunt tratamentele existente pe piață la ora actuală.
Ce este fibromul uterin
Citește si: Care sunt alimentele care provoaca acneea. „Acei conservanți au efect proinflamator”
Fibromul uterin este cea mai frecventă tumoră benignă a uterului. Aceasta este o afecțiune care este întâlnită la aproximativ două milioane de femei, afectându-le în mod considerabil calitatea vieții, ducând la sângerare abundentă, dureri și chiar infertilitate.
Care sunt simptomele fibromului uterin
Citește si: Totul despre paradontoză. „Deja este un semn inflamator”
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
În funcție de poziția fibroamelor avem diferite simptome.
„ Dacă avem fibroame spre cavitatea uterină, sângerarea este simptomul principal; un ciclu abundent, un ciclu hemoragic, un ciclu prelungit. Pot să fie dureri, pot să fie contracții. Poate să fie o durere la contact, la efort sau la frig. Toate acestea sunt simptome frecvente.
Dacă fibromul crește din peretele uterului spre exterior, când ajunge suficient de mare apasă pe organele din jos. Atunci doamnele încep să meargă mai des la toaletă, să se simtă balonate, cu presiune în burtică, cu o burtă care a crescut. La început cred că s-au îngrășat, după aceea realizează că e ceva acolo care crește. ”, explică specialistul în domeniu.
Care sunt cauzele fibromului uterin
Citește si: Care sunt factorii care duc la riscul de a face hernie de disc. „8-9 oameni din 10 ajung înțepeniți”
Potrivit spuselor specialistului, cauzele fibromului uterin sunt de natură genetică. Acesta se moștenește de la femeile din familie, iar simptomele încep să apară în jurul vârstei de 30 de ani. De asemenea, sarcina are o influență foarte mare în dezvoltarea acestei afecțiuni „ E important de știut că în timpul sarcinii fibroamele cresc pentru că în sarcină există un exces de estrogen, de hormoni ce stimulează creșterea fibroamelor și atunci copilul crește la întrecere cu fibromul și nu e cea mai bună idee de a rămâne însărcinată.
Cum se depistează fibromul uterin
Doctorul recomandă să facem un control anual de rutină la medicul ginecolog. În cazul în care aveți vreuna din simptomele specifice fibromului uterin este foarte important să luați legătura cât mai repede cu medicul ginecolog.
Consultul urmat de ecografie îi va permite medicului să pună un diagnostic exact și în cazul în care este vorba de un fibrom uterin, veți lua împreună cu medicul ginecolog cea mai bună decizie referitoare la cum trebuie tratat.Citește și: Declarația șocantă a unui martor care a văzut cum a murit Silviu Prigoană!- stirilekanald.ro
Care sunt variantele de tratament
Există mai multe variante de tratament în funcție de gravitatea fibromului, dar și de specificul fiecărui pacient.
O primă variantă de tratament este histerectomia, o intervenție chirurgicală, care presupune îndepărtarea uterului. Această procedură nu este recomandată femeilor care își doresc un copil deoarece fertilitatea lor se va pierde în urma acestei proceduri. Mai mult decât atât, această procedură vine cu alte efecte negative, ca tulburările emoționale, dereglaj hormonal și o menopauză indusă în mod brutal și precoce.
„ Important pentru fiecare femeie să cunoască faptul că există mai multe alternative și pot să aleagă. Trebuie să aleagă soluția care este cea mai potrivită pentru ceea ce-și doresc. O femeie tânără ce își dorește un copil, nu are ca opțiune scoaterea uterului. 60-70% dintre femei fac depresii și tulburări de relaționare în cuplu după scoaterea uterului, ceea ce e grav. Fertilitatea este pierdută. Femeile tinere ce-și doresc un copil dacă au trecut prin această procedură, și-au stricat viața. ”, spune specialistul.
Tot el le recomandă femeilor care au această afecțiune să apeleze la embolizare, o intervenție minim invazivă care te scapă de fibroame.