Tot ce trebuie să știi despre fertilizarea in vitro!

ce este fertilizarea in vitro
Ce este fertilizarea in vitro

Multe cupluri se confruntă cu suferința imposibilității de a fi părinți. Din fericire, medicina din prezent poate ajuta aceste persoane, prin fertilizarea in vitro.

În cadrul emisiunii „Dimineața cu noi”, Ioan Boleac, medic primar obstetrică și ginecologie, a explicat ce reprezintă această procedură, ce șanse are, dar și ce riscuri poate provoca.

Ce este fertilizarea in vitro

totul despre fertilizarea in vitro
Ioan Boleac explică totul despre fertilizarea in vitro, în cadrul emisiunii „Dimineața cu noi”[Sursa foto: Freepik]

Citeste si: Cum îi explicăm adolescentului că părinții divorțați au o altă relație?

La nivel mondial, studiile arată că 1 din 6 cupluri se confruntă cu infertilitate.

Datorită tehnologiei avansate, aceste persoane au totuși șansa să devină părinți, cu ajutorul medicilor.

„Fertilizarea in vitro este o tehnică de reproducere umană asistată, o folosim pentru pacientele care au dificultăți în a obține un copil, care sunt diagnosticate cu infertilitate. Este o succesiune de etape, ce începe  în momentul de stimulare ovariană, care este un tratament injectabil, pentru a crește cât mai mulți feliculi pe ovare.

Urmează puncția ovariană, în care se retrag celulele sexuale feminine. Apoi se fertilizează ovocitele cu celulele sexuale masculine, în laborator.”, a explicat ginecologul.

Cum ne dăm seama că suntem infertili

cat dureaza tratamentul pentru fiv
În ce constă tratamentul de fertilizare in vitro[Sursa foto: Freepik]

Citeste si: Polipul endometrial poate fi cauza problemelor de sarcină?

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Doctorul a mărturisit că infertilitatea se depistează după ce timp de un an, după o activitate sexuală regulată, femeia nu poate rămâne însărcinată. Șansele unui cuplu fertil, care nu are nicio problemă de fertilitate pe o lună de ovulație, se situează în jurul a 20%. Într-un an, 90% din cupluri obțin o sarcină.

„Este necesară o consultație cu un specialist în fertilitate, care să evalueze care sunt problemele în cuplul respectiv. Este nevoie de o serie de analize și investigații, pentru a vedea dacă sunt probleme ce pot fi îndreptate, înainte

de a începe procedura. Sunt și unele cazuri în care fertilizarea in vitro are șanse de reușită extrem de reduse și atunci se poate să recurgem la fertilizare in vitro cu ovocite donate, de la altă femeie. ”
, a declarat specialistul.

În momentul în care ajungem la medic, este nevoie de analize de sânge, de analize ce depistează infecții, ecografie sau alte investigații imagistice, pentru a vedea dacă uterul este sănătos.

Ulterior, cuplul discută cu specialistul schema de tratament, moment în care femeia învață cum să își administreze medicația zilnică, care este injectabilă.

În ce constă procedura de fertilizare in vitro

sfaturi pentru fertilizare in vitro
Sfaturi pentru fertilizare in vitro[Sursa foto: Freepik]

Citeste si: Care este hormonul care ne împiedică să slăbim. „Niciodată hormonii în exces nu sunt buni. Tot timpul trebuie să existe un echilibru.”

Fertilizarea in vitro este eficientă, deoarece crește șansele unui cuplu infertil, de a avea copii, de la 5% la 35%-45%. Din nefericire, o astfel de sarcină, obținută pe cale artificială, are mai multe riscuri față de una naturală. Spre exemplu, cresc riscurile de avort sau de sarcină extrauterină. Însă, există posibilitatea ca rezultatul să nu apară de la prima încercare, dar se poate reveni la medic, pentru o repetare a procedurii.

Această perioadă vine cu foarte mult stres pentru cuplu.

Citește și: Doliu în sportul românesc! A murit campionul olimpic la gimnastică Dan Grecu- kanald.ro

Citește și: VIDEO Părinții lui Armando, tânărul șofer care a pierit în cumplitul accident de la Ploiești, se întorc în țară după tragedie: „Mama lui nu ştie că a murit”- stirilekanald.ro

„De regulă, dacă ne referim la protocolul scurt, care este cel mai folosit în prezent, tratamentul injectabil durează în medie 9-11 zile. În această perioadă, ea își face tratamentul injectabil și merge la clinică de 2-4 ori, pentru a face o ecografie și a aprecia cum cresc foliculii ovarieni, care este rezultatul tratamentului de stimulare și apoi se decide momentul puncției ovariene. Înainte de puncție, ea primește o medicație specială, după care la 36 de ore, are loc această procedură. Se face sub anestezie, poate fi dureroasă, de aceea se apelează des la anestezia generală.”, a explicat doctorul ginecolog.

infertilitatea in cuplu
Cum știm că suntem infertili[Sursa foto: Freepik]

Citeste si: Cât de importantă este comunicarea într-un cuplu. ”Învățăm să trăim cu faptul că suntem diferiți.”

Ioan Boleac a declarat că procedura durează în jur de 15-20 de minute, iar riscurile pot consta în  infecții, sângerare, sau leziuni vasculare, în cazuri excepționale. După puncția ovariană, are loc procedura de fertilizare, în laborator, în care se obține un embrion, mai excat, viitorii copii.

„Totul se întâmplă în spatele unor uși închise, embrionii sunt cultivați într-o atmosferă specială, pentru o perioadă ce variază între 2-6 zile, apoi are loc transferul embrionilor în uter, fără anestezie. Durează 10 minute și este nedureros. La 9-14 zile de la transfer, se face testul de sarcină.”, a mărturisit medicul.

 



Citește și:

Rețete dietetice cu ciuperci

Ce înseamnă burnout. Impactul asupra performanței profesionale și a vieții personale

Iulia Vântur și-a ”oficializat” relația cu Salman Khan! Părinții au fost acolo!

„N-am murit” Discuția halucinantă pe care Nicu Sârghea a avut-o cu doar câteva ore înainte să fie găsit fără suflare în propria casă! Toboșarul trupei Vunk și-a prevestit ultimele clipe din viață?

Val de omagii după moartea lui Nicu Sârghea: "Regrete eterne pentru acest om minunat". Fanii și colegii de scenă sunt în DOLIU din cauza veștii triste

Ultima dorință a lui Helmut Duckadam. A scris chiar în testament: „Va fi incinerat...”

Dorobanțu și Daniel ajung la cuțite! „Nu mă impresionezi!”. Nu ratați o nouă ediție incendiară din „Casa iubirii” de vineri, 13 decembrie, de la 10:00 și 16:30, la Kanal D

Fiul șoferului român de TIR care a fost lovit de tren în Belgia, mărturii cutremurătoare. Tânărul vorbea cu tatăl lui la telefon în momentul în care s-a produs tragedia: „Mi-a strigat numele de două ori”


Video
Clipul zilei pe kfetele.ro
Cookies